Mennyit keres a cukrász? – szakmák mérlegen

by | jan 24, 2013 | Hírek

Már pirkadatkor talpon vannak. Gyakran a hétvégéket is végigdolgozzák, hogy időben legyen születésnapi torta a családi partykon és a lakodalmakon vagy épp a céges rendezvényen. Szakmák mérlegen sorozatunkban nagyító alatt a cukrászok.

Kovács János cukrász még csak 25 éves, de máris példaértékű versenyeredményeket tudhat magáénak a szakmában. A fiatalember a tavaly novemberi, Sao Paolo – ban rendezett XV. UIPCG Junior Cukrász Világbajnokság “nemzeti specialitások” kategóriájában a Busójárást megjelenítő karamellszobrával lett első.

Profi cukrászok műhelyében készült fel


János azon szerencsések közé tartozik, aki elmondhatja magáról, hogy szakmája egyben a hobbija is. Szabadidejében is folyton az újabb és újabb édes ételkülönlegességek kitalálásán gondolkodik, de már a novemberi világversenyt is komoly tervezési – tanulási időszak előzte meg. “A verseny előtt fél éves, fizetés nélküli szabadságra mentem, hogy a legprofibb hazai cukrászok műhelyében a lehető legtöbbet tanulhassak. Ebben ők is nagyon támogattak, órákat töltöttem náluk a fontosabb műhelytitkok ellesése érdekében.” Versenynaptára gyakorlatilag 2007 óta folyamatosan tele van és az azóta lezajlott, csaknem 20 szakmai versenyen rendre dobogós helyezéseket ért el. János most sem tétlenkedik. Máris készül az elkövetkezendő évek versenyeire: eközben szorgalmasan dolgozik és mellékállás gyanánt saját kisvállalkozását is vezeti.

Már gyakorlati helyet sem könnyű találni


A fiatalember szakmai pályafutása ígéretes, mégis egyedi példa. Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete ügyvezetőjének tapasztalatai szerint a pályakezdők számára gyakran igen komoly kihívást jelent már a kezdeti lépések megtétele is a szakterületen.
A becslések szerint jelenleg ugyanis körülbelül 1200 cukrászati vállalkozás működik országszerte, miközben a felnőttképzési intézmények ontják magukból a leendő “édességgyártókat.” Így aztán nem is meglepő, hogy már gyakorlati helyet találni is igen gyakran emberpróbáló feladatot jelent a pályakezdőknek, ami miatt a fiatalok szüleitől is gyakran futnak be hozzájuk segítséget kérő telefonhívások. (A leendő cukrászok álommunka -és gyakornoki helyei többek közt a Szamos Marcipán, a Pataky Cukrászda, a Zilah Kávéház-Krisztina Cukrászda és Étterem).

Fontos az iskolaválasztás


A felnőttképzéseket választóknak épp ezért érdemes olyan képző intézményeket választani, amelyek tudnak gyakorlati helyet is biztosítani a számukra. ) Ami jó hír a sütés szerelmeseinek, hogy amilyen nagy számban tódulnak ki az álláspiacra a leendő versenytársak, legalább annyian vannak köztük a pályaelhagyók is. Cukrásznak nagyon sokan pusztán azért jelentkeznek, mert szeretik az ínycsiklandozó süteményrecepteket, magát a sütés folyamatát, az ezzel kapcsolatos teendőket. Azzal már csak később szembesülnek, hogy ez a munka komoly állóképességet igényel. Mindemellett rendszeres koránkelést – a munkanapok gyakran már reggel 5-6 órakor indulnak – és a vendéglátóipar sajátosságai miatt a hétvégék “beáldozását” is, mivel a szombat-vasárnap tipikus csúcsidőszak a területen.

Egy év és 200-300 ezer forint a szakma kitanulása


További érdekesség viszont, hogy a legjobbak gyakran nem az alapképzésekből, hanem a felnőttképzések világából (OKJ-s tanfolyamok) kerülnek ki. Az okok kézenfekvők: mivel azokat sokan pályamódosítási szándékkal kezdik el, eleve motiváltabban kezdenek is bele a tanulásba. A cukrászképzések általában egy évig tartanak, két befejezett középiskolai év birtokában már elkezdhetők. A képzés ára általában 200 ezer forint körül alakul – ám ehhez a záróvizsgák és a tankönyvek újabb 70+25 ezer, kis híján 100 ezer forintos kiadással járulnak hozzá pluszban. (Ezt persze intézménye is válogatja: akadnak azért olyanok is, ahol tandíjjal, vizsgadíjakkal, tankönyvekkel, jegyzetekkel együtt összesen 190 ezer forintba kerül ez a képzés.)
Bár a képzések körül mostanában komoly átszervezések zajlanak – a jövő útja előreláthatólag hosszabb képzési idő, magasabb költségvonzatokkal. Az idén januárban-februárban jelentkezők még a régi árakon, régi “forgatókönyv” szerint tanulhatnak a felnőttképzésekben cukrásznak. Mindenesetre kiderült: az anyagi vonzatok és kereseti lehetőségek tekintetében a cukrászat is inkább szerelemszakma, “mintsem kasszasiker.”

Mennyit lehet keresni cukrászként itthon és külföldön?


S hogy milyen bérekkel lehet találkozni ebben a szakmában? A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2011-es statisztikája szerint a cukrászok átlagos havi bruttó alapbére 112 700 forint. 20 éves kor alatt bruttó 94 ezer forint az alap (ez a minimálbér emeléssel növekedni fog), a legtöbbet a 41-50 év közöttiek kerestek (127 ezer forint). Ebben a szakmában is elmondható, hogy a hivatalos számok mögött sok esetben minimálbérre bejelentett, ám valójában többet kereső munkavállalók rejtőznek. A kereset függ attól is, mennyire “menő” helyen dolgozik valaki. Így a minimálbértől egészen a nettó 200 ezer forintig széles skálán mozognak a fizetések.
A külföldi cukrászfizetések közül a németországinak néztünk utána. Ott körülbelül havi bruttó 1500 euróra (körülbelül 440 ezer forint) számíthatnak, ám nagyobb városokban, menőbb helyeken nem ritkák a 2300-2500 euró körüli fizetések sem.

 

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.