Milyen bizalmas adatokat visznek ki a cégektől a dolgozók?

by | febr 1, 2013 | Hírek

Több mint 1,2 millió hazai munkavállaló szokta hazavinni vagy e-mailben hazaküldeni magának a munkahelyi dokumentumait. Ez nemcsak azt jelenti, hogy sokan otthon is túlóráznak, de jelzi, hogy rengeteg bizalmas adat kerül ki a vállalatok felügyelete alól.

A G Data vírusirtócég legújabb információbiztonsági felmérése arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyarországi munkavállalók tömegével viszik haza USB meghajtókon vagy papíron a céges dokumentumokat, vagy küldik el azokat maguknak e-mailben a munkaadóik zárt informatikai hálózataiból.
A legtöbben (92 százalék) ezt azért teszik, hogy otthon még dolgozzanak az anyagokkal, de a férfiak között sokan vannak azok is, akik véletlenül felejtik maguknál az adatokat.

A céges dokumentumok közel egyforma arányban hagyják el papíron, USB adathordozókon és e-mailben a vállalatok épületeiet.

Míg a papíron való szállítás jellemzőbb a középkorú vidéki munkavállalókra, az elektronikus formákat főként a felsőfokú végzettséggel rendelkező fővárosiak kedvelik. A jelenség a teljes vagy részmunkaidőben dolgozó, 18-75 év közötti munkavállalók között több mint 1,2 millió embert érint.
A G Data szerint az általánosan elterjedt gyakorlat jelentős veszélyeket rejt.
A vállalatból kikerülő adatok az ellenőrizhetetlen otthoni körülmények között a legtöbbször nincsenek biztonságban, és így könnyebben kerülhetnek illetéktelen kezekbe. Érdemes tehát szabályozni, hogy az egyes munkavállalók vagy részlegek hogyan használhatják a külső adathordozókat – közöttük az USB kulcsokat, az optikai meghajtókat és a memóriakártyákat. Ha ezek nem szükségesek a munkavégzéshez, akkor érdemes letiltani őket, amihez akár a korszerű vállalati vírusirtó rendszerekbe épített szabálymenedzser funkció is segítséget nyújthat.
A felmérésből emellett ugyancsak kiderült, hogy a munkavállalók nemcsak visznek, hanem hoznak is adatokat – közel felük ugyanis több-kevesebb rendszerességgel privát dokumentumokat is nyomtat munkahelyén.

Hr Portál

 

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.