Sinatra Magyarországon?

by | jan 23, 2013 | Hírek

Elképzelem, ahogy Vastag Tomi esténként kibújik a RaM Colosseum-beli előadáson viselt Frank Sinatra köpenyéből, és a latyakos téli szomorú angyalföldi járdákon elindul hazafelé.  A fülében a néhány perccel korábban véget ért élőadás záró képe utáni vastaps. Aztán hátrahagyja azt a köpenyt, mely mázsányi teher, és dúdolni kezdi a világslágereket. Csak úgy magában.

Mert azok megélnek a lelkében, a művészóriás alakja azonban nyomasztó lehet. Még egy profi színésznek is. Csak az képes ilyen módon alakítani egy ikon szerepét, aki hátrahagyja vagy talán meg sem akarja érteni a lelki bonyolultságokat,  amelyek  normális esetben felvetődhetnek egy ekkora személyiség esetében.

Frank Sinatra – A hang című musical  premierje a népszerű Experidance táncegyüttes újabb kísérlete: a magyar tánchagyományok ápolásáról ismert együttes előadásának témája ízig-vérig amerikai. A világ egyik legsikeresebb és legtöbb lemezt eladó énekes-legendájának, Frank Sinatrának az életéből felelevenített részletek: visszaemlékezés közismert pályafutásának legjelentősebb pillanatira, a sikerekre és a bukásokra, a magánélet ragyogására és időnkét piszkos bugyraira – mint téma, már önmagában is közérdeklődés tárgya és a siker alapja.

Mindez színpadi keretekben, a nagy Hang és a mögötte álló fantasztikus egyéniség megjelenítése, ráadásul hangsúlyozottan magyar táncos koreográfiával – példátlan kihívás az alkotóknak. Kétségtelen, az egyik legnehezebb feladat a tartalmat összeállító és a történetet élvezhetővé gyúró szövegkönyv-író, és a dramaturgia munkája. És persze a rendezőé.  Akinek énekes előadói kvalitásai és a darabban nyújtott teljesítménye ezúttal meghaladja a rendezőit. Szomor György elsősorban kitűnő énekesként uralta a színpadot.

A fiatal tehetségek, mindenekelőtt az X-Faktorból népszerű Vastag Tamás a nagy ikon énekes hangbéli megjelenítésével volt elfoglalva, időnként káprázatos felvillanásokkal, színészi vonatkozásban azonban érezhetően birkózva a nagy feladat súlyával. Ami persze, már csak az életkorából és a szakmai tapasztalataiból adódóan is, magyarázható. Hiszen ennek a rendkívül sokszínű, a szakmai- és a magánéletében példátlan, és a kívül állók számára sokszor megmagyarázhatatlan viselkedésű nagy művésznek, Frank Sinatrának az élete, a bámulatos művészi karrierje mellett  közismert az agresszivitása,  a türelmetlensége, az önteltsége, a törvényeket megszegő, kijátszó, fennhéjázó, hirtelen haragú magatartása, és persze a lírai érzékenysége. Nagy szerep ez, kétségtelen, melyet az idősödő művész megformázásában Szomor közelített meg a legjobban.

A darab kiemelkedő fiatal hangja Gubik Petra, aki alakításával is figyelemre méltó. Az előadás a magyar tánc hagyományait magas fokon képviselő kreatív tánctársulat, az Experidance újabb figyelemre méltó kísérlete. Román Sándor koreográfiai fantáziája a világszínpad irányában arról is szól, amiről maga tánc: az ősi művészet, a testmozgás kiapadhatatlan forrás az ember érzelmeinek, gondolatainak művészi megvalósításában.

G. Németh György

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.