10 dolog, amit a munkahelyi boldogságért tehetsz

by | okt 22, 2013 | Karriertanácsok

A munkahelyen töltött idő teszi ki a napunk egyharmad részét. Ha még az utazást is hozzávesszük, akkor még többet. Nem mindegy, hogyan érzed magad, és munkádtól függetlenül is meg kell teremtened a boldogságot. Na de hogyan?

1. A személyes problémák maradjanak személyesek

Akkor, ha nem fecsegsz ki mindent magadról (mindenkinek), sokkal inkább otthon tudod hagyni az személyes problémáidat. Valószínűleg nincs olyan ember, akinek problémamentes lenne az élete – legalábbis körbekérdezve az irodában nálunk nem akadt senki, aki ismerne olyat. Ahogy az otthoni boldogsághoz nélkülözhetetlen, hogy a munkát az irodában hagyjuk, a megfelelő teljesítmény eléréséhez (ami remélhetőleg megelégedettséggel és jó érzéssel tölt el minket), a személyes problémákat sem szabad magunkkal vinni.

2. Csak otthonosan…

Mivel több időt töltünk a munkahelyen, mint valószínűleg az ágyunkban, tegyük olyanná a környezetünket, amelyben jól érezzük magunkat. Amennyire az irodai policy engedi, díszítsük környezetünket, de legalább saját asztalunkat. Persze ez nem azt jelenti, hogy hami a rendetlenségben érezzük jól magunkat, ezt a többieknek el kellene néznie.

3. Saját kör

Ha az irodában vannak hasonló érdeklődésű vagy közel hasonló személyes háttérrel rendelkező kollégák, barátkozzunk velük. Ha a munkahelyi gondokról elmondjuk a véleményünket, lényegében minimalizáljuk a stresszt az egyetértő tekinteteknek köszönhetően.

4. Ép testben…

Ahhoz, hogy jól érezhessük magunkat a munkahelyen, oda kell figyelnünk a táplálkozásunkra. Tudtad, hogy a fejfájást a dehidratáltság is okozhatja? Vegyél magad mellé egy nagy üveg ásványvizet, és idd meg a munkaidő végéig. A fejfájáson kívül az állandó éhségérzetet is eltűnik majd – az agyunk gyakran ugyanis éhségnek értékeli a szomjúságot – ezzel pedig emésztési gondjaink egy része is orvosolható.

Érdekes lehet: Honnan tudod, hogy kiégtél?

5. Nem árt a rendszer

Vegye kézbe az irányítást, és legyen úrrá a káoszon! Strukturálja a munkát, és ne hagyja, hogy torlódjanak a feladatok. Ne vállaljon át másoktól feladatokat, amikor még a magáéval sem végzett. Ha ugyanis túlterheli magát, soha nem fogja érezni az elvégzett munka utáni örömöt. Enélkül pedig nem a motiváció is eltűnik.

6. Mozgás ismerkedni!

Ha egy helyben ül egész nap, nem csak a tartásával lesznek gondok, hanem a munkahelyi közösségi életével is.
Amikor van pár szabad perced ahelyett, hogy a Facebookot böngésznéd, inkább állj fel, mozogj kicsit, menj oda pár szimpatikus kollégához, és váltsatok néhány mondatot. Nem, a telefon nem jó. Az eredményért fel kell állni.

7. Ne próbáld megváltoztatni őket

Sajnos a munkatársakat nem maga választja az ember – legalábbis ha nem olyan magas pozícióban van, hogy ezt megtehesse. Ne próbáld megváltoztatni a munkatársaidat. Inkább próbálj meg te máshogyan állni hozzájuk.

8. Ki vagy te?

Ahhoz, hogy ne faljon fel a munka, időt kell szakítanod magadra is a szabadidődben. Mikor voltál koncerten utoljára? És színházban? Épp ideje visszanézned valamelyik szeretett műfajodba.

9. Nagy levegő

Ne csak akkor vegyél nagy levegőt, mielőtt lekiabálnád valakinek a fejét. Persze akkor mindenképpen. De ahogy például a manapság nagyon népszerű jógagyakorlatok során is, a hosszú, mély belégzés, melyhez legalább olyan hosszú kilégzés társul, stresszoldó hatással bír.

10. Csak pozitívan

Ahelyett, hogy az apróságokon rágódsz, gyűjtsd össze, milyen pozitívumokkal bír a munkád. Legyen olyan apróság, mint egy remek kilátás az irodából, szelektíven gyűjtitek a szemetet, kedves a szemben ülő kolléga vagy hogy elismerik a munkádat.

Ha ezekre helyezed a hangsúlyt, a nehéz mindennapokat is más színben láthatod, és ezekkel az apró trükkökkel egyszerűen boldogabbá teheted magad.

állások a CV-Online.hu oldalon

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!