10 dolog, amit a munkahelyi boldogságért tehetsz

by | okt 22, 2013 | Karriertanácsok

A munkahelyen töltött idő teszi ki a napunk egyharmad részét. Ha még az utazást is hozzávesszük, akkor még többet. Nem mindegy, hogyan érzed magad, és munkádtól függetlenül is meg kell teremtened a boldogságot. Na de hogyan?

1. A személyes problémák maradjanak személyesek

Akkor, ha nem fecsegsz ki mindent magadról (mindenkinek), sokkal inkább otthon tudod hagyni az személyes problémáidat. Valószínűleg nincs olyan ember, akinek problémamentes lenne az élete – legalábbis körbekérdezve az irodában nálunk nem akadt senki, aki ismerne olyat. Ahogy az otthoni boldogsághoz nélkülözhetetlen, hogy a munkát az irodában hagyjuk, a megfelelő teljesítmény eléréséhez (ami remélhetőleg megelégedettséggel és jó érzéssel tölt el minket), a személyes problémákat sem szabad magunkkal vinni.

2. Csak otthonosan…

Mivel több időt töltünk a munkahelyen, mint valószínűleg az ágyunkban, tegyük olyanná a környezetünket, amelyben jól érezzük magunkat. Amennyire az irodai policy engedi, díszítsük környezetünket, de legalább saját asztalunkat. Persze ez nem azt jelenti, hogy hami a rendetlenségben érezzük jól magunkat, ezt a többieknek el kellene néznie.

3. Saját kör

Ha az irodában vannak hasonló érdeklődésű vagy közel hasonló személyes háttérrel rendelkező kollégák, barátkozzunk velük. Ha a munkahelyi gondokról elmondjuk a véleményünket, lényegében minimalizáljuk a stresszt az egyetértő tekinteteknek köszönhetően.

4. Ép testben…

Ahhoz, hogy jól érezhessük magunkat a munkahelyen, oda kell figyelnünk a táplálkozásunkra. Tudtad, hogy a fejfájást a dehidratáltság is okozhatja? Vegyél magad mellé egy nagy üveg ásványvizet, és idd meg a munkaidő végéig. A fejfájáson kívül az állandó éhségérzetet is eltűnik majd – az agyunk gyakran ugyanis éhségnek értékeli a szomjúságot – ezzel pedig emésztési gondjaink egy része is orvosolható.

Érdekes lehet: Honnan tudod, hogy kiégtél?

5. Nem árt a rendszer

Vegye kézbe az irányítást, és legyen úrrá a káoszon! Strukturálja a munkát, és ne hagyja, hogy torlódjanak a feladatok. Ne vállaljon át másoktól feladatokat, amikor még a magáéval sem végzett. Ha ugyanis túlterheli magát, soha nem fogja érezni az elvégzett munka utáni örömöt. Enélkül pedig nem a motiváció is eltűnik.

6. Mozgás ismerkedni!

Ha egy helyben ül egész nap, nem csak a tartásával lesznek gondok, hanem a munkahelyi közösségi életével is.
Amikor van pár szabad perced ahelyett, hogy a Facebookot böngésznéd, inkább állj fel, mozogj kicsit, menj oda pár szimpatikus kollégához, és váltsatok néhány mondatot. Nem, a telefon nem jó. Az eredményért fel kell állni.

7. Ne próbáld megváltoztatni őket

Sajnos a munkatársakat nem maga választja az ember – legalábbis ha nem olyan magas pozícióban van, hogy ezt megtehesse. Ne próbáld megváltoztatni a munkatársaidat. Inkább próbálj meg te máshogyan állni hozzájuk.

8. Ki vagy te?

Ahhoz, hogy ne faljon fel a munka, időt kell szakítanod magadra is a szabadidődben. Mikor voltál koncerten utoljára? És színházban? Épp ideje visszanézned valamelyik szeretett műfajodba.

9. Nagy levegő

Ne csak akkor vegyél nagy levegőt, mielőtt lekiabálnád valakinek a fejét. Persze akkor mindenképpen. De ahogy például a manapság nagyon népszerű jógagyakorlatok során is, a hosszú, mély belégzés, melyhez legalább olyan hosszú kilégzés társul, stresszoldó hatással bír.

10. Csak pozitívan

Ahelyett, hogy az apróságokon rágódsz, gyűjtsd össze, milyen pozitívumokkal bír a munkád. Legyen olyan apróság, mint egy remek kilátás az irodából, szelektíven gyűjtitek a szemetet, kedves a szemben ülő kolléga vagy hogy elismerik a munkádat.

Ha ezekre helyezed a hangsúlyt, a nehéz mindennapokat is más színben láthatod, és ezekkel az apró trükkökkel egyszerűen boldogabbá teheted magad.

állások a CV-Online.hu oldalon

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.