Hitelből karrier – lehetséges?

by | jan 29, 2013 | Karriertanácsok

Rajzolni, firkálni, ábrákat készíteni felszabadító, kellemes érzés. Ez az öröm akkor is megmarad, ha maga a rajzkészség – ha nem használjuk – idővel kopik. Azt vettük észre a tréningeken való használata során, hogy még a végletesen “rajzképtelen” emberek is saját magukon érzékelik a fejlődést, ha beengedik a szimbólumokat az életükbe. Nem szabad elfelejteni azt, hogy már a pálcikaemberke is vizualizáció. Összehúzhatja a szemöldökét, elmosolyodhat, felteheti a vonal-karjait, vagy éppenséggel sírhat. Érdemes egy próbát tenni velük, döbbenetes a hatásuk.

Vizuális evolúció

Az elmúlt fél év során meglehetősen nagy mintán végzett megfigyelés alapján, még tudományos háttér nélkül is felfedezhető a változás, ha aktívan alkalmazzuk a vizualizációs eszközöket. A World Caféval való ismerkedés során – amely a problémamegoldásnak nagyon hatékony eszköze – a kreativitást úgy fejlesztjük, hogy közben kávéházi hangulatban beszélgetnek a résztvevők. A gondolat-generálás folyamatát és a dokumentálást is megváltoztatja a rajzok, képecskék megjelenítése.
Míg régebben azok a fázisok, amelyek nehezebben lettek a résztvevők sajátjai, most a vizuális kultúra bevonásával szinte “beleégtek” a tudatba. Ugyanis, ha élmény tapad a tanulási folyamathoz, akkor az elindít egy automatikus működést. Azt vettük észre, hogyha megkínáltuk ezzel a lehetőséggel az embereket, akkor egy idő után a sajátjuknak kezdték érezni. Aki korábban csak a szürke listákat szerette, szimbólumokat használt, színes filctollakat kért. A színes, társasági együttlét pedig már önmagában gyümölcsöző.

Ha csak a szokásos eszközöket használja a fejlesztő, az ma már nem eléggé hatékony. Nagyon sokaknak a vizuális módszerek segítik a tanulást, és ezért nem eléggé szuggesszív eszköz a flipchart hagyományos használata, vagy a pusztán szavak egymás utáni kivetítésével készült prezentáció. Ha azt a fogalmat, miszerint a cselekvés-sort “lépésről-lépésre” kell végrehajtani, például néhány cipőtalp ábrázolásával tesszük meg, sokkal mélyebbre “küldjük le” az információt. Bevonjuk a résztvevőt, megérintjük, elindítunk egy érzelmi hullámot. Asszociációkat fog gyártani a résztvevő, innovatív gondolatai lesznek, sajátjává alakítja a tananyagot, és ennek a hatása – a hatékonyság szempontjából – óriási.
Gyermekkorunkban a vizualizáció szinte az első nyelv, amellyel ki tudjuk fejezni magunkat. Ha egy kisgyerek közösségbe kerül, akkor még szűkös ahhoz a szókincse, hogy a félelmeit, szorongásait, örömeit, a számára fontos eseményeket elmondja.
Ezért hívja segítségül a képeket, formákat, rajzot, a festést, színezést, és ezen keresztül fejlesztik a gondolkodását, mozgását, analizáló és szintetizáló képességét is. Ennek a gazdag világképnek vet véget sok esetben az iskola. Csupán tantárggyá válik, és átveszi a helyét a hallás utáni tanulás, a racionális információ-feldolgozás. És az unalom. Ezen szeretnénk változtatni.

Tartalomjegyzék organikusan


A fejlesztési folyamatoknál egy évtizede még elfogadott volt a 3-4 napos tréningsorozat. Ma már lassan a kétnapos tréning is elképzelhetetlen időráfordítást jelent. Minden gyorsabbá vált, és ezért a megrendelők is elvárják a fejlesztőktől, hogy olyan módszereket találjanak, amelyek segítségével fele annyi idő alatt célt érnek.
Mi is ezért kezdtünk olyan módszereket kutatni, amelyekkel segíthetjük a lényegre látás erősítését. Így találkoztunk a vizualizációval, mint vivő módszerrel, és elképedtünk a hatásán. Azzal, ahogy gyakorlatilag kivontuk a sok, felesleges információt, és a tudásnak az esszenciája maradt meg, sokkal jobb hatást értünk el, mint a megszokott módszerekkel.
A “lényegvadászat” elfogadottabbá tette magát a tananyagot. Mióta a képzésekben egyre jelentősebb teret kap ez a módszer, azóta az eredményt tekintve komoly minőségi javulás figyelhető meg. Most már a résztvevők a problémagenerálás, és az abba beragadás helyett a megoldásra koncentrálnak. Ez pedig nagyon jó érzéseket kelt, ami önmagában segíti a munkát. Megfigyeltük, hogy könnyebb, gyorsabb lett a megértés folyamata, könnyebb lett az információ átadása. Az elvonatkoztatások sokkal egyszerűbbé váltak, plasztikusabbak a személyek, vagy folyamatok közti információs utak.

A  “klasszikus” tréningek után nem fogalmaznak meg olyan elvárást a megrendelők, hogy a résztvevő a tréning másnapjától alkalmazza a hallottakat. Irreálisnak érzik maguk is ezt a kérést. A vizualizációs megoldások segítségével azonban a képzéseket követően sokkal többet tud a résztvevő felidézni viszonylag hosszú idő elteltével is. Hiszen érzést idéz fel ilyenkor az ember, és az emocionális emlékeink mindig élénkebbek, mint a racionálisak. A képek, ábrák is az érzelem-vezérelt gyermeki énünket szólítják meg. Ha ezen a módon érintődik meg a felnőtt, akkor érzelmileg elköteleződik. Ebben az esetben nagy eséllyel történik változás a megszokott működéséhez képest. Ez pedig biztos alapot teremt a szokások megváltoztatásához, új készségek, ismeret elsajátításához. Ezt a semmihez nem fogható hatást a vizualizálásnak köszönhetjük.
A vizualizációs eszközkészlet használatával arra kapunk lehetőséget, hogy visszatérjünk a “gyökereinkhez”. Nem is sejtenénk, mennyivel könnyebbé válik a rajzok használatával az olyan, személyközi kommunikációs helyzet is, mint a coaching.
Kis képek, egyszerű szimbólumok segítenek komplex detektálásokban. Lehet, hogy pusztán racionális módon nem is tudja a coachee megfogalmazni a problémáját, vagy nem érzi sajátjának a feltárt problémát. De, ha a Visual Coaching Guide ábráinak a segítségével elevenít fel benyomásokat, személyes történeteket, tanulságokat, vagy fontos embereket, eseményeket kis ábrák kísérik, minden egyértelművé válik.
Indul a varázslat!

Akaratunkon kívül a szavakkal behatároljuk a gondolkodásunkat. Egy 50 szavas dia egy prezentáció során minden, csak nem gondolatindító. Ezzel szemben az ábráknak erejük van, de csak annak a kezében, aki tud vele bánni. Gondoljunk csak arra az amatőrből profivá vált, magyar mesekönyvíróra, akinek a három gyerekéről szóló történet-sorozat nem hiányzik egyetlen kisgyerekes család könyvespolcáról sem. Egyszerű, színes ábrák, a történetet kísérő, azt az érzelmi világgal összekötő rajzok. És a kicsik már meg is szerették az olvasást, a mesét. Ugyanezt a hatást szeretnénk kiváltani a fejlesztési folyamatokban a vizualizáció, a vizuális eszközök használatával.
HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.