WELCOME TO LIFE!? „ Kinek látszom én…?”

by | máj 2, 2013 | Karriertanácsok

A pályakezdéskor, kilépve a munkaerőpiacra, azzal szembesül az újdonsült álláskereső, hogy termékké vált. “Munkaerőpiacivá”.

Ebből következően, mint minden terméknél, nemcsak a beltartalom fontos, hanem a külcsín is, a csomagolás és a marketing.  Van ennek is fogalma a szakmában mát, pár éve self management-nek hívtuk, ma pedig personal branding-nek.

Mi ez? Semmi különös és minden: a karrietervezésnek és-managementnek olyan tudatos, jól felépített, információkon alapuló  folyamata, amikor az egyén minden online és élő bemutatkozási lehetőségét egységesen kezeli. Tisztában van önmaga munkaerőpiaci értékével, rendszerezett információbázisa van a tanulmányairól, képzéseiről, gyakornoki tevékenységéről, szakmai tapasztalatairól. Ezeket az információkat megfelelő formákban, egységes küldi, jelenteti meg álláspályázatok alkalmával. Felkészül, és az  információkat gyűjt a lehetőségekről, és meg is ragad minden alkalmat a bemutatkozásra és az kapcsolatépítésre.

Az adatok mellett fontos a  bemutatkozás formája is.

Mi a lehető legjobb bemutatkozási technika?

A korábbi évtizedek (’90-es évek)  korrekt és komplex pályázati anyaga összeállt egy táblázatos önéletrajzból, a pozícióra/cégre szabott motivációs levélből, és egy professzionális fotóból.

Megjelentek azonban a technológiai újítások a munka világában!

A szakmai network-ön való részvétel, a közösségi médiák felhasználása, az online szakmai profil, a videó CV, mind-mind remek eszköz a bemutatkozásra!

Természetesen ezek a technológiai változtatások nem hagyták érintetlenül a munkarőpiacot sem. A bejáratott formák és technikák egyszerre elavultnak és formálisnak tűnnek, a fentebb leírt, máig használatos , azza a korábbi álláskeresői csomag“álláskeresői csomag” belesüllyeszti a pályázót a szürke tömegbe.

Kívánatossá vált a találékonyság, a kreativitás, különösen azoknál a pályakezdőknél, akik  – biológiai okokból – még nem tudnak hosszú és impozáns karrierutat bemutatni, annál inkább személyiségüket, motivációjukat!

Ők nem is feltétlen ismerik a korábbi formákat, ha ismerik is, nem feltétlenül tartják jónak és mindenhatónak, és nem feltétlenül akarják ezeket használni. Nem hisznek az önéletrajzíró-guruknak, és egyáltalán nem hajlandóak még pénzt ia adni érte. “Nem áll nekik kézre”, sokkal inkább viszont az aktuális digitális világ eszközei és alkalmazásai!

Használjuk tehát bátran és okosan ezeket, hogy megválaszolhassunk a címbeli kérdést: egy ügyes, talpraesett, motivált, kihívásokra kész pályakezdőnek!

 

Marton Krisztina
HR szakértő
marton.kriszta@invitel.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.