Welcome to life!? Kapunyitási pánik

by | ápr 8, 2013 | Karriertanácsok

„Fiatal vagyok, egészséges,  diplomás – és depressziós.  Mi a baj velem?”- vetődik fel a kérdés gyakran a mai pályakezdőknél.  „Bizony, az életkezdés soha nem volt egyszerű ”– mondhatnánk, de itt és most azért ennél mégis többről van szó.

„Quarterlife crisis” vagyis „Kapunyitási Pánik”

Minden harmadik huszonéves naponta küzd szorongásos tünetekkel. Hazánk ebben is „élenjár”. Vannak országonként különbségek, de a probléma gyökerei azonosak: a fiatalok munkanélkülisége, a korosztályt érintő kiszámíthatatlanság és bizonytalanság érzete, a jövőkép hiánya, a felnőtt élet és az önálló egzisztencia megteremtésének nehézsége.  Kikukucskálnak a nagybetűs Élet-be, és nem tetszik nekik, amit ott látnak. Hogyan tovább? – ez a életkezdés kulcskérdése.

Az EU egyik legnagyobb társadalmi problémája az úgynevezett kapunyitási pánik, a 21-35 éves korosztályra jellemző válság, és ez minden második magyar fiatalt is érinti. Szorongás, csalódottság, bizonytalanság, ezek az érzések jellemzik gyakran a pályakezdők lelkiállapotát. A kapunyitási pánik azoknál a fiataloknál jelentkezik, akik félnek szembenézni a munkavállalás nehézségeivel, kirepülni a családi fészekből, belevágni a családalapításba.

Ez a korosztály az Y generáció magva, általában jellemzi őket a jó problémamegoldó képesség, a technikai innovációk gyors adoptálása, az önálló döntéshozási képesség. Álláskeresési szokásaikból látszik, hogy számukra kulcskérdés, hogy minél többet mutathassanak meg képességeikből, tudásukból, kreativitásukból.  Az álláskeresési folyamat során magabiztosak, tudatos karrierépítők. Határozottan képviselik elveiket, egyéni érdekeiket, fontos számukra a munka-magánélet egyensúlya. Mottójuk: ” Azért dolgozom, hogy éljek, nem azért élek, hogy dolgozzak!” Az egzisztenciális nyomás azonban nehezen engedi az önmegvalósítást, vagy csak komoly szülői támogatással.

Magyarországon aktuálisan még nagyobb súly nehezedik a felsőoktatás résztvevőire, a különböző röghöz – és országhoz – kötési törekvések megnyirbálni látszanak a munkaerőpiac globális lehetőségeit.

Aláírni – vagy nem /drágán tanulni?
Menni – vagy maradni?
Ezek  – és hasonlóak itt a magyar kapunyitási válság kérdései, beszélgessünk róla blogsorozatunkban!

 

Marton Krisztina
HR szakértő
marton.kriszta@invitel.hu

 

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!