7 apró trükk a sikeres álláskereséshez

by | máj 5, 2014 | Álláskeresési tippek

sikeres-allaskeresesAz álláskeresést manapság dzsungelhez szokták hasonlítani. Ebben már jónéhányan vágtak utat maguknak, de néhány apró ág visszacsaphat ránk, ha csak a lábnyomát nézzük a többieknek.

 

Van néhány apró trükk, amelyek használatával igen nagy előnyhöz juthatunk, holott csak némi plusz felkészülést igényel.

Pozitív kisugárzás

A pozitív hozzáállást nem lehet mással helyettesíteni. Hosszas állás nélküli időszak után természetes, hogy az ember belefárad az interjúkba, ugyanazoknak a kérdéseknek a megválaszolásába, de nagyon fontos, hogy ne mutassuk ki ezeket az érzéseket. Ugyanazzal a lelkesedéssel és pozitív hozzáállással kell elmenni a századik interjúra is, mint amivel még az elején indultunk. Próbáljunk úgy hozzáállni az interjúhoz, hogy az egy lehetőség számunkra is, hogy megismerhessük leendő munkaadónkat.

Érdekes lehet: A leggyakoribb állásinterjú kérdések

Viselkedjünk természetesen és maradjunk nyitottak. A HR-esnek is lehet, mi vagyunk a 15. behívott jelölt, mégis kíváncsi ránk. Ne vegyük el a lehetőséget magunktól, hogy egy remek ajánlatot kapjunk.

Többet tudunk

Mutassunk rá önéletrajzunkban egy olyan projektre, ami arra bizonyíték, hogy sikeresen tudtuk elvégezni munkánkat egy olyan területen is, ami túlmutatott addigi tapasztalatainkon. Valószínűleg ugyanis – akármilyen tapasztaltak vagyunk a szakmánkban – új rendszereket és feladatokat kell majd megismernünk és elvégeznünk, ami a komfortzónánkon kívül helyezkedik el.

siker-trukkok

Beszéljünk a pénzről

A nehéz gazdasági helyzetben előnyünkre válhat, ha hangsúlyozunk önéletrajzunkban olyan eseteket, amikor a mi munkánk eredményeként sikerült lecsökkenteni a költségeket és növelni a bevételt és legyünk készek arról is beszélni, hogy hogyan tudnánk tudásunkat kamatoztatni leendő munkahelyünkön.

Felkészültség mindenek előtt

Az állásinterjú elég stresszes, ne fokozzuk a hangulatot azzal, hogy még kínos szituációba is hozzuk magunkat. Nézzünk utána alaposan a cégnek, olvassunk el róla mindent. Igen, mindent.

Minden egyes jelentkezésre készüljünk fel. Legyen az akár csak egy önéletrajz, telefonos vagy személyes interjú. Járjunk utána leendő munkahelyünknek, hogy értékes kérdéseket tudjunk feltenni. Ha felkészültek vagyunk, az érződik a kiállásunkon, a hangunkon és testbeszédünkön is, ráadásul nagyon értékes pluszpontokat is bezsebelhetünk az interjúztatónál.

A neten olyan könnyű

A kommunikáció sajátossága, hogy írásban minden egyszerűbb. Lazábbak tudunk lenni, na és bátrak is. De valóban jó ötlet a HR-est (akivel csak egyszer beszéltünk telefonon, de különleges neve miatt ráakadtunk az interneten) felvenni Facebookon? Vagy ott írni neki emailt? Esetleg sms-t írni arról, hogy késünk- ahelyett, hogy odatelefonálnánk?

Érdekes lehet: LinkedIn – Kihozod belőle a maximumot?

Próbáljunk meg profi eszközöket használni a szakmai kommunikációban. Ha aktívak vagyunk a közösségi médiában, válasszuk a LinkedIn-t az ismerkedés terepének, ne pedig a Facebookot, amelyet szinte mindenki magáncélra használ.

A félállás nem állás?

Még ha a végső célunk egy hosszú távú, teljes munkaidős állás is, ne vessük el azonnal más, átmeneti megoldások lehetőségét sem. Ha az álláskeresés során találunk olyan lehetőséget is, ami rövid távra szólna csak, de illeszkedik elképzeléseinkbe, akkor érdemes azt is megpályázni. Minél kevesebb időt töltünk álláskeresői státuszban, annál jobb. Az is elképzelhető, hogy olyan projektben sikerül majd részt vennünk, ami további lehetőségeket rejt majd magában.

Legyünk udvariasak

Mindig küldjünk köszönő e-mailt az interjú után. Ez kis dolognak tűnik, de közben nagyon nagy jelentőséggel bír. Ne felejtsünk el köszönetet mondani azoknak sem, akik segítettek minket, a kontakt személyeknek, akiknek a referenciát köszönhetjük, stb. Idézzünk fel egy emlékezetes pillanatot az interjúból, hogy köszönetünket személyesebbé tegyük. Itt is kerüljük a sablonokat.

Érdekes lehet: Mi a teendő az állásinterjú után?

 

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.