Elrejtett állások – Így találd meg a lehetőségeket

by | máj 19, 2014 | Álláskeresési tippek

elrejtett-allasok-150Ugyan állásportálként büszkék vagyunk arra, hogy havi több tízezer jelentkezés zajlik az oldalainkon, de fontos számunkra, hogy álláskeresőinket minden álláskeresési lehetőségről tájékoztassuk. Hiszen nem csak az állásportálokon vannak álláshirdetések. Azokat fel kell kutatni. De hogyan? Növeld elhelyezkedési esélyeidet tippjeinkkel!

 1. Légy látható

Az állásportálokon megjelenő pozíciók a ténylegesen betölthető helyek körül-belül felét foglalják egybe. Sok cég maga keres. Töltsd fel önéletrajzodat az önéletrajz-adatbázisba (például a http://www.cvonline.hu/register/account oldalon) és add meg a lehető legtöbb adatot és információt magadról.  A HR-esek ugyanis gyakran nem hirdetik meg a cég nyitott pozícióit. Ennek egyik oka lehet, hogy úgy vélik – joggal- túl sok irreleváns jelentkezés érkezne. Ha megfelelsz a támasztott elvárásoknak, akkor akár személyes ajánlattal is megkereshetnek.

Tipp: Akár Facebook vagy LinkedIn adatlapoddal is bejelentkezhetsz. Az ott lévő adatokat automatikusan átmenti a Cvonline.hu rendszere, és aztán kedved szerint szerkesztheted tovább a minta önéletrajzodat.

Érdekes: 4 hiba, amit minden kezdő álláskereső elkövet

2. Gyűjts cégeket

Sok cég várja a valóban proaktív jelentkezők megkereséseit. Javaslom, hogy írd össze azokat a cégeket, ahol szívesen dolgoznál. Nézd végig a weboldalaikat egyenként. Ha van karrier site, regisztrálj, és tölts fel CV-t. Ha csak egy elérhetőséget találsz, küldd el oda a jelentkezésedet. Írd meg, hogy miért jelentkezel, mit tudsz a cégről stb. A legtöbb esetben ez pozitív reakciót vált ki, hiszen látják, hogy nem csak a ’sült galambra” vársz, hanem kezedbe veszed a dolgokat.

3. Fejvadász cégek? Használd őket!

Ez a megnevezés nem teljesen helytálló, hiszen a fejvadász cégek főleg magas beosztású munkavállalókat keresnek. A helyes megnevezés a tanácsadó cég. Ők ugyanolyan adatbázisokból dolgoznak, mint pl. a cvonline.hu-é. Sok keresést bonyolítanak egyszerre, a saját és mások adatbázisaiból egyaránt „vadásznak” a potenciális jelöltekre. Minél több ilyen cég adatbázisába töltöd fel az önéletrajzodat, annál nagyobb az esélye annak, hogy rád találnak.

elrejtett-allasok

4. Légy aktív a közösségi médiában

Álláskeresésre elsősorban a Facebookot és LinkedIn-t használják hazánkban. Legyen profilod mindkettőn, gyűjts minél több kapcsolatot. Csatlakozz szakmai csoportokhoz, és ne hanyagold el a profilodat. Léteznek ingyenes, munkalehetőségeket tömörítő csoportok a Facebookon. Tájékozódj, építs kapcsolatokat. A közösségi médiában egy fontos dologra kell figyelni. Légy résen, hogy mit osztasz meg, illetve milyen fényképet töltesz fel. Az USA után Európában is kezd bevett módszer lenni a jelentkezők ellenőrzése a közösségi médiában. Ne egy görbe estét bemutató képsorozaton múljon a karriered.

Érdekes: Mit ne tegyünk a Facebookon, ha állást keresünk?

5. Személyes kapcsolati tőke

Munkád során biztos, hogy sok emberrel, üzleti partnerrel találkozol. Őrizd meg a névjegyeket. Egyrészt később is felhasználhatod őket üzlettel kapcsolatosan, másrészt pedig sosem tudhatod, hogy ki fog tudni segíteni neked. Állástalannak lenni nem egy felemelő érzés, de ne titkold el. Minél többen tudják, annál nagyobb eséllyel találsz valakit, aki fog tudni segíteni neked.

Érdekes lehet: Milyen a jó névjegykártya?

6. Az állásbörzéken egyből interjúzhatsz

Minden évben két szezon van, amikor majdnem minden egyetem tart állásbörzét – ősszel és tavasszal. Tájékozódj a Cvonline.hu-n a börzék időpontjáról. Légy ott minél többen, készülj önéletrajzzal és ne légy rest érdeklődni. Személyes tapasztalatból mondom, hogy lehet munkát találni egy ilyen rendezvényen. Hallgass meg előadásokat, vegyél részt tanácsadásokon is.

 

Kovács Tamás
HR tanácsadó

 

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.