Kezdő álláskeresőként…

by | dec 12, 2014 | Álláskeresési tippek

szemüveges elgondolkodó férfiKezdő álláskeresőnek lenni egyáltalán nem könnyű.

Mivel álláskereséssel kapcsolatos tantárgy még nem szerepel az iskolák tantervében, ezért számos nehézséggel találják magukat szembe a végzős hallgatók. Nézzük meg, melyek a leggyakoribb hibák és hogyan tudnánk ezeket elkerülni.

ÉRDEKES: Esélynövelő tippek online álláskereséshez

1. Túl nagy hangsúlyt fektetünk a végzettségre

Sokan úgy gondoljuk, hogy a végzettségünk határoz meg bennünket és ez a legfontosabb tényező az álláskereséskor. Fontosabb ahelyett, hogy tudjuk közölni a munkáltatóval hogyan fejlődött a jellemünk az iskola által és milyen készségeket alakítottunk ki magunkban.

2. Nem végzünk keresést, kutatást

A legtöbbször az álláskeresők nem végeznek kutatást arról, hogyan kell megszerezni egy állást, és hogy milyen álláskeresési technikák vannak ezért sokkal több időt vesz nekik igénybe, amíg sikeresen megpályáznak egy pozíciót.

3. Nem vagyunk naprakészek az iparági trendekről

Nem csupán a cégről, hanem az adott iparági trendekből is érdemes felkészülni az interjúra. Például, ha egy gyógyszeripari cégnél szeretnénk elhelyezkedni, akkor érdemes tisztában lennünk a gyógyszerekre érvényes jogszabályokkal, aktualitásokkal.

4. Ragaszkodunk a teljes munkaidőhöz

Sokszor alulértékeljük a határozott, vagy részmunkaidős állásokat, pedig ezekkel is tapasztalatot szerezhetünk számos munkaterületen, beleláthatunk egy vállalat életébe, kultúrájába.

5. Ragaszkodunk a végzettségünkhöz kapcsolódó munkakörhöz

Sokan hisszük úgy, hogy csak olyan munkát tudunk elvállalni, ami illik a végzettségünkhöz és ezen okból kifolyólag csak olyan pozíciót is pályázunk meg. Koncentráljunk azokra a munkakörökre, amelyeket igazán szeretnénk, de ne korlátozzuk be magunkat egyetlen lehetőségre.

6. Interjú rólunk és nem velünk

Kezdőként az első interjúkon még arra figyelünk, hogy elmondjuk, miért szeretnénk a munkát megkapni, nekünk miért lenne jó ott dolgozni, ahelyett hogy arról beszélnénk, hogyan tudnánk mi hozzájárulni a vállalat sikereihez.

7. Helytelen öltözék

Első alkalommal gyakran nem megfelelő öltözékben indulunk neki az interjúnak. Mindig gondoljunk rá, hogy az öltözékünk befolyásolja, hogy a környezetünk miképpen ítél meg minket, ekképp arra is hatással van, hogy komolyan vesznek-e minket vagy sem. Ha bizonytalanak vagyunk, akkor kérdezzünk rá olyan ismerősöknél, akik már többéves munkatapasztalattal rendelkeznek.

8. Érdektelennek, unottnak tűnni

Kritikus pontja az interjúnak, hogy valakin látszódik-e, hogy lelkes. Ugyanis ha unottnak tűnünk, vagy látszódik, hogy jobb dolgunk is lenne, akkor az interjúztató nem fog minket komoly jelöltként kezelni. Ezért mutassunk lelkesedést ne csak a beszélgetőpartner iránt, de látszódjon, hogy felkészültünk a vállalatból és hogy valóban érdeklődünk a pozíció iránt.

9. Fizetésre fókuszálva

Fiatal szakemberekként gyakran nem gondoljuk át egészen, hogy mi mindennel járna egy pozíció elfogadása/elutasítása és sokszor bizonytalanul, kizárólag a fizetésre koncentrálva hozunk döntéseket. Sokszor előfordul ugyanis, hogy a fizetés viszonylag magas, de több előnnyel nem jár a pozíció (sokat kell ingázni, nagy a munkaterhelés). Éppen ezért vegyük figyelembe az előnyöket/hátrányokat, majd priorizáljuk őket és csak utána döntsünk.

10. Tudatosan elfogadjuk a rossz munkát

Az idő is pénz és nem mindig kifizetődő várni a tökéletes ajánlatra. Ezért amikor előtör a nyomasztó érzés a munkanélküliség miatt és kapunk egy ajánlatot, amiről tudjuk, hogy rossz választás lenne, bölcsen tesszük, ha nem fogadjuk el.  Amint kétségünk támad egy ajánlat elfogadásával kapcsolatban, akkor érdemes átbeszélnünk olyasvalakivel, aki jól ismer bennünket és szakmai ismeretekkel is rendelkezik.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.