LinkedIn – Így használd álláskeresésre

by | jún 2, 2014 | Álláskeresési tippek

linkedin_150Amennyiben szeretnéd építeni a szakmai ismertséged, segíteni akarod az álláskeresést – akár  pályakezdőként, akár tapasztalt munkavállalóként, nem szabad elfelejtkezned az internetes jelenlétedről sem. A linkedIn egy remek felület erre. Te tudod, hogyan használd helyesen?

 

Itt ugyanis egyrészt sokkal több embert tudsz csúnyán szólva megkörnyékezni, mint személyesen, valamint könnyebben is tűz közelbe kerülhetsz.

Nyitott profil mindenek felett

A LinkedIn-en választhatsz, hogy nyitott vagy zárt profilt szeretnél. Ha a zárt mellett döntesz, sajnos a HR-esek sem fogják megnézni, milyen szakmai tapasztalatokkal, végzettséggel, kompetenciákkal rendelkezel.

Ne rejtőzködj, ez nem a Facebook. Itt nem kell letiltanod másokat, itt senki nem fog személyes baba/buli/idézet halmokat rád zúdítani, itt szakmai kommunikációra van lehetőséged.

 

Vadászd le a fejvadászokat

Nézd meg, milyen fejvadászcégek profiljába illessz bele. Sok tanácsadó cég egy-egy álláskategóriára specializálódott, így egyes helyeken szinte csak IT-s pozíciókra keresnek embert, máshol meg a mérnököket próbálják “elkapni”.

Érdekes:  LinkedIn – Kihozod belőle a maximumot?

Nézd meg, adot cégeknél kik dolgoznak HR-esként. Ha beleillessz a profilba, valószínűleg szívesen engedélyezik majd a kapcsolat kérését. És amikor olyan keresésük lesz, ahol szóba jöhetsz, keresni is fognak.

linkedin-allaskereses-600

Szólítsd meg személyesen!

Amikor a “Connect” gombra kattintasz, a LinkedIn automatikusan küld egy üzenetet a másik félnek, ami igen személytelen.

Ha lehet, a Connect gomb helyett inkább az üzenetírás ikonra kattintsunk, így megszólíthatjuk a leendő szakmai kapcsolatunkat. Írjuk le, miért akarunk vele kapcsolatba lépni, e nélkül ugyanis egyszerűen elutasíthatja a felkérésünket.

Nem engedhetjük azonban bő lére mondandónkat, hiszen összesen 300 karakter áll rendelkezésünkre. Ennek elégnek kell lennie egy fél mondatos bemutatkozásra (többnek nincs értelme, a profiloldalunkon úgyis látja), és a leírásra.

Ajánltasd magad!

A LinkedIn egyik hasznos funkciója, hogy ajánlásokat kérhetsz korábbi munkaadóidtól, felettesektől, akik ezzel a nevüket adják a te munkádhoz és álláskeresésedhez, ami a profilodon azonnal láthatóvá válik.

Élj bátran a lehetőséggel, de ne vidd túlzásba! Egy munkahelyről elég egy ajánló, aki viszont jó, ha elismert, de legalább ismert a szakmában. Ha nem, ne aggódj, akkor is nagyon bizalomgerjesztő, ha volt főnökeid jó véleménnyel vannak rólad, és ezt meg is osztják ország-világ előtt.

 

Pályakezdőként mi legyen?

Ha még nincs szakmai tapasztalatod, akkor sem kell lemondanod a LinkedIn  adta kapcsolati hálóról. Válassz ki a szakterületedről olyan személyeket, akiket mentorodnak tekinthetsz.

Érdekes:  Mit néz meg a HR-es, mielőtt behív interjúra?

Mondd el nekik, hogy azért szeretnél velük kapcsolatba lépni, hogy tanulhass tőlük.  Hidd el, a legtöbben örömmel fogadják az ilyen „bókot”. Ezzel növeled a szakmailag kompetens ismerősök számát, és fel is hívod magadra a mentor figyelmét.

 

Csoportosulj!

Ha érdekel egy téma, keresd meg a hozzá tartozó LinkedIn csoportot. Először figyelj, majd ossz meg érdekes tartalmat, szólj hozzá (érdemben) a szakmai diskurzusokhoz. Felfigyelhetnek rá, kapcsolatokat építhetsz, és növeled a sikeres álláskeresés esélyét is.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.