Elbocsátás – Erre készülj!

by | máj 5, 2014 | Felmondás

A gazdasági válság hatása a mai napig érezhető a munkaerő piacon. Hiába lett vége a krízisnek a hivatalos bejelentések szerint, még mindig sokkal több a munkakereső, mint a nyitott pozíció. Továbbra is rengeteg esetet hallani hirtelen, szinte ok nélküli elbocsátásról. Ennek a szomorú eseménynek három formája létezik, amellyel a munkavállaló az esetek többségében találkozhat.

Az elbocsátás formái

Közös megegyezés

Ebben az esetben a felek közösen megállapodnak a jogviszony megszüntetésében, amit szerződésbe foglalnak. Itt nincsenek szigorú törvényi elvárások, csak az általános követelményeket kell betartani. Ilyenek: az együttműködési kötelezettség, a rendeltetésszerű joggyakorlás és a kényszer, fenyegetés nélküli szabad döntés lehetőségének biztosítása. E követelmények teljesülése esetén a két fél gyakorlatilag bármiben megállapodhat

Rendkívüli felmondás

A rendkívüli felmondás egy egyoldalú, írásbeli és indokolt jognyilatkozat, amely a munkaviszonyt – függetlenül attól, hogy jogellenes vagy jogszerű – azonnali hatállyal megszünteti.

Érdekes lehet: 5 szakma, ha jól kommunikálsz

A rendkívüli felmondás jogával mind a munkavállaló, mind a munkáltató csak különösen indokolt esetben élhet, akkor, ha a másik fél a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

fonok-elbocsatas

 

Felmondás

A rendes felmondás joga mind a munkáltatót, mind a munkavállalót megilleti.

Érdekes lehet:  Kismamák visszatérése a munkaerőpiacra – jogok és buktatók

A munkáltatói rendes felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. A munkáltató köteles a felmondást megindokolni, az indokolásból a felmondás okának világosan ki kell tűnnie. A munkavállaló részéről is megszüntethető a munkaviszony, ez esetben indoklás sem szükséges, viszont az úgynevezett felmondási időt (általában 30 nap) kötelező ledolgozni.

Hogyan készüljünk fel rá?

A pszichológiai kutatások szerint egy elbocsátás akkora trauma, mint egy párkapcsolat végét megélni. Ezért felkészülni nem igazán lehet rá. Tenni lehet ellene, odafigyeléssel és kemény munkával. Ha mégis bekövetkezik, tekintsük ezt valami új kezdetének, készítsünk tervet a továbbiakra. Hallani rémtörténeteket öngyilkosságot elkövetett, kirúgott munkavállalókról. Ez elsősorban negatív kampány, emiatt semmiképp ne dobjuk el az életünket. Megfelelő teendő listával és pozitív hozzáállással ki lehet mászni a gödörből.

 

Kovács Tamás
HR tanácsadó

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.