1,8 tonna önéletrajz érkezett

by | máj 12, 2014 | Hírek

A 15 éves Cvonline.hu állásportál születésnapja alkalmából összeszámolta, hogy az oldalon regisztráltak önéletrajzai összesen mennyit nyomnának, ha papíron egy nagy halomba rendeznénk azokat. Nem kevesebb, mint 1,8 tonna a végeredmény.Persze, ez csak papír – gondolhatnánk, sokan viszont ennek a lehetőségnek köszönhetik új állásukat, új életüket. Már kevesen jelentkeznek levélben, és ez a rengeteg önéletrajz is elférne egyetlen egy pendriveon. De mi változott 15 év alatt az álláskeresésben és az internet világában?

A Cvonline.hu állásportál az elsők között ismerte fel az álláskeresésben az internet jelentőségét, és biztosított lehetőséget az álláskeresőknek a világhálón való kutatásra új lehetőségek után. Akkor még egy álláskereső 22500 Ft-os minimálbérre számíthatott (ez a mainak alig több mint a negyede), a bruttó átlagkereset azonban nem nőtt háromszorosára sem – 1999-ben 77187 Ft volt, 2014-ben pedig 229700 Ft-ra becsülik a szakértők.

Ami régen népszerű volt, ma már lehet, nincs is

Ugyan ma már szinte mindenkinek egyértelmű, hogy a Google-ön megtalálja minden kérdésére a választ, addig a 90-es években még az Index.hu előfutára, az INteRNeTTo volt a leglátogatottabb weboldal Magyarországon.

 

allsportalok

Ma ugyan már nem létezik, de a Google-ben még rákereshetünk. Persze a keresések is változtak. 1999-ben a legnépszerűbb keresőszó az Y2K volt – nem is kell ezen csodálkozni, tekintve hogy mindenki a 2000-dik évre előrevetített számítógépes világösszeomlás miatt rettegett. A feltevések szerint a számítógépek nem lettek volna képesek értelmezni a 2000. év rövidített megjelenését, a „00″-át.. Azon talán már jobban lehet, hogy 2014-ben a twerking angol kifejezés érdekelte a magyarokat leginkább (többek között). Aki esetleg nem tudná, ez egy olyan fenékrázás köré épülő tánctechnika, amely Beyonce, de Miley Cyrus botrányhősnő nevével együtt is a vezető bulvárhírek között szerepelt.

Megsokszorozódott keresések

592.200-szor annyi keresést indítunk a Google-ön világszerte, mint 15 éve. De hazánkban is jóval többünknek van lehetősége már erre. Akkoriban ugyanis a magyar lakosoknak csupán 10%-ának volt internet-hozzáférése – mintha ma csak a Budapesten élők tudnának kapcsolódni a hálóra. Mára azonban ez az arány 72%.

Tekintve, hogy a technika megállíthatatlanul fejlődik, nem kell azon meglepődnünk, hogy ma olyan kütyükkel szaladgálunk a zsebünkben, ami 32-szer nagyobb memóriával dolgozik, ám 130-szor kisebb súllyal rendelkezik, mint egy 15 évvel ezelőtti asztali számítógép.

Ezekkel már navigálhatunk, állásra jelentkezhetünk, lényegében folyamatos kapcsolatot biztosítanak a világhálóval.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!