A mérnöklány, akinek 150 millió ember felett van hatalma

by | jún 6, 2014 | Hírek

instagram-progAz Instagram első női programozója pillanatok alatt példakép lett Amerikában. A marketingesként indult Brina Lee örömmel vállalja a nyakába szakadt küldetést: arra buzdítja az informatika iránt érdeklődő fiatal nőket, hogy az ő sikere nyomán programozásból szerezzenek diplomát.

 

Ugyanis még a Szilícium-völgy hazájában is csupán 13 százaléknyi a női szoftvermérnökök aránya.

Brina Lee azért kerülhetett az érdeklődés középpontjába, mert olyan hamisítatlan amerikai sikertörténet hősnője, amely inspiráló példaként lebeghet minden útkereső nő előtt. Feltalálta magát egy olyan szakmában, ahol aggasztóan nagy a férfidominancia, és az informatikus lányokat sokan afféle csodabogárnak tartják. Bár szerencsére vannak biztató változások. Brina legutóbbi interjújában elmondta, hogy amióta az Instagram a Facebook része, nagyobb az önbizalma, mert az FB vezérigazgatója is nő (Sheryl Sandberg), meg a programozási igazgató is (Jocelyn Goldfein), ezért a férfiak a cégnél nagyobb tisztelettel viseltetnek a szebbik nem képviselői iránt. Brina egyébként mókásnak tartja, mekkora hatalma van az Instagram progamozójaként, hiszen elég lenne egyetlen új sort beleírni a kódba, és több mint 150 millió ember viselné a következményeit.

 

Brina így foglalta össze, hogyan lett programozó:

„Ha valaki azt mondta volna 16 éves koromban, hogy szoftvermérnök leszek, kinevettem volna. Az egyetemen kommunikációt hallgattam, mert feltett szándékom volt, hogy marketinges leszek. Érdekelt a dizájn, a kreatív gondolkodás, és szerettem papírra vetni az ötleteimet.

Miután lediplomáztam, egy kis start-up cégnél lettem marketinges, ahol gyorsan észrevettem, hogy nincs honlapunk. Egyik nap a főnököm egy könyvet tolt az orrom alá, és azt mondta: tanuld meg a HTML-t. Kisvártatva azon kaptam magam, hogy a munkaidőm nagy részében a cég honlapját fejlesztem, és azon töröm a fejemet, hogyan lehetne az internet révén értékesíti a cég szoftverét. Szépen rájöttem, hogy már apró változtatásokkal is felhasználóbarátabbá tehető a honlapunk, és ez nagyot lendít az eladási mutatóinkon. Ettől teljesen lázba jöttem, és egyre jobban érdekelni kezdett a programozás, illetve az, miként lehet kijjebb tolni és újradefiniálni a technológia határait.

Miközben 2009-ben sokan tartós munkanélküliségre rendezkedtek be a válság utórengései miatt, beiratkoztam egy tanfolyamra, hogy a Java elsajátításával megalapozzam a programozói tudásomat. Magam is meglepődtem, milyen jó vagyok benne, de azon még jobban, hogy mennyire tetszik, amit csinálok. Ekkor már azért tanultam gőzerővel, hogy mesterkurzusra járhassak.”

 

Ha Amerikában arra panaszkodnak, hogy milyen kevés a nő az IT-szektorban, és ez egyéb negatív következmények mellett kedvezőtlen hatással lehet a hosszú távú gazdasági kilátásokra, nálunk még szomorúbb a helyzet. 1000 felsőfokú végzettségű férfiből 95 szerez informatikai diplomát, de 1000 nőből csak 29, pedig lenne kereslet az informatikus és mérnök lányokra: a június 14-én megrendezésre kerülő Női karriernapokon megjelenő munkaadók közel fele elsősorban ezekre a területekre keres új munkatársakat, sőt, komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a nők számára vonzó munkahely legyenek.

jl_nkn-cvonline-banner-stat-468_v1_t140508-01

Június 14.-ét minden felsőfokú végzettségű, állást kereső nőnek érdemes pirossal jelölni a naptárban: a Női Karriernapon azok a cégek várják állásajánlataikkal az érdeklődőket, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek a nők előrejutásának támogatására, maguk is nagy számban toboroznak nőket, akik számára családbarát munkahelyeket teremtenek.

 

A Női Karriernapon a részvétel ingyenes, regisztráljon most!

 

Időpont és helyszín: 2014. június 14. • 10:00-18:00 • Bálna Budapest

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.