Stressz, szexuális zaklatás – Mely szakmákban a legrosszabb a helyzet?

by | jún 6, 2014 | Hírek

stressz-munka

A magyar munkavállalók számára sokkal inkább a gyors munkatempó mintsem a jelentős mennyiségi elvárás okoz magas stresszterhelést – derült ki az országos Munkahelyi Stressz Felmérés első eredményeiből.

Erőszak a munkahelyen

A felmérés alapján jelentős tényező a munkahelyi stresszben az igazságosság és a tisztelet alacsony mértéke, de komoly problémát okoz a szekálás, a megfélemlítés is – írja a Metropol. Azok a dolgozók, akik rendszeresen ki vannak téve szekálásnak a munkahelyükön, gyakrabban számolnak be a munka és a család közötti konfliktusról és alacsonyabb elégedettségről. A munka jellege nagyban befolyásolja megfélemlítés gyakoriságát: leginkább a segédmunkások, a szakdolgozók és az irodai, ügyviteli dolgozók körében figyelhető meg. A szekálás minden ágazatban legalább 28 százalékban előfordul, ám az idegenforgalomban, illetve az egészségügyben és a szociális ellátás terén 48 százalék az aránya. A nők gyakrabban számolnak be szekálásról, szexuális zaklatásról és fizikai erőszakról, míg az erőszakkal való fenyegetés a férfiak körében fordul elő többször.

Szexuális zaklatást az országos átlagot nézve is igen nagy, 10 százalékos arányban szenvedtek el a munkavállalók, de egyes ágazatokban még gyakoribb. A vendéglátásban és idegenforgalomban minden ötödik dolgozó volt már szexuális zaklatás áldozata. Az erőszakkal fenyegetés az egészségügyben (24 százalék), a személyszállításban (21 százalék) és a védelem területén (21 százalék) a legjellemzőbb. Fizikai erőszaktól szintén az egészségügyi dolgozók szenvedtek a leggyakrabban, 7 százalékkal fordult már elő.

Itthon kétszer akkora a stressz, mint a dánoknál

Általában a munkahelyi stressz mértéke a vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás és idegenforgalom területén volt a legjelentősebb, a százas skálán 56-os értéket mértek a kutatók. Ezt követi a kereskedelem, gépjárműjavítás és ingatlanügyek (55 ponttal), valamint a személyszállítás, közlekedés és postai szolgáltatás ágazata (54 ponttal). Az eredmények arra is rámutattak, hogy a magasabb iskolai végzettség, valamint a szakképzettség védőfaktor lehet a stresszel szemben. A felsőfokú végzettséggel vagy szakközépiskolai érettségivel rendelkezők ugyanis a legkevesebb, míg a nyolc általános iskolai vagy annál alacsonyabb végzettséggel rendelkezők a legnagyobb stresszről.

munkahelyi-stressz-528

Mivel a kérdőív magyar verzióját egy Dániában kidolgozott módszer szerint dolgozták ki, az eredmények más országok adataival is összehasonlíthatók. A spanyol, német és dán eredmények mellett Magyarország meglehetősen rosszul szerepel, a hazai munkavállalók stressz-szintje kétszerese a dánokénak. A munka értelmességében, a vezetés minőségében és a munkahelyi elégedettségben Magyarország érte el a legalacsonyabb pontszámot. Nálunk viszont kisebb az érzelmi megterhelés, mint a németeknél (54 és 63 pont), a munkahely iránti elkötelezettség pedig magasabb mint a spanyoloknál (50 és 38 pont).

Tegyünk ellene és tanuljuk meg kezelni

Zakor Tünde, a Munkahelyi Stressz Kutatócsoportjának stressztrénere azt lapunknak azt mondta: a felmérésnek fontos társadalmi üzenete van. A dolgozók ugyanis gyakran a munkahelyükre, a munkáltatók pedig a pénzhiányra fogják a nagy stresszt. Ám az igazságosság és a tisztelet alacsony mértéke, valamint a szekálás nagy aránya azt mutatja, hogy ezek a problémák nem anyagi jellegűek.

– Odafigyeléssel, a dolgozók és a munkáltatók összefogásával lehetne javítani a helyzeten – mondta a szakértő. Zakor Tünde azt tanácsolta, hogy ne várjuk másoktól a megoldást, tegyünk a munkahelyi stressz ellen, amire pedig nincs ráhatásunk, azt meg lehet tanulni kezelni.

Mivel a munkahelyi stressz több megbetegedés kockázatát növeli, a munkavédelemről szóló törvény 2008-tól előírja a munkáltatók számára a pszichoszociális kockázat felmérését, arra azonban nem vonatkozik egységes előírás, hogy ez miként történjen. Ezt a hiányt pótolta a Semmelweis Egyetem felmérése, amely a Nemzeti Munkaügyi Hivatal támogatásával valósult meg.
Noha az internetes kitöltés miatt a minta nem reprezentatív, az adatmennyiség miatt minden foglalkozási ágazatból, korcsoportból, munkakörtípusból és megyéből voltak jelentkezők. A nők nagyobb arányban (63 százalékban) vallottak saját stressztényezőikről, ám az életkort és munkakörtípusok arányait tekintve a minta kiegyensúlyozott volt.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.