Az első benyomás

by | dec 29, 2014 | Állásinterjú

nyakkendőjét igazító férfiNe feledjük, hogy mikor belépünk egy interjúra, akkor összesen 30 másodpercünk van, hogy maradandó benyomást keltsünk. Szerencsére azonban van egy-két tényező, amivel befolyásolhatjuk a rólunk kialakított képet. Nézzük meg, melyek ezek!

Időzítés

A késés alapján is megítélhetnek bennünket, ezért érdemes kellő időt szánni az utazásra, hogy biztosan odataláljunk a megfelelő helyre megfelelő időben. Azonban a túl korai érkezés sem jó. Ha például 15 perccel a megbeszélt időpont előtt érkezünk, akkor az interjúztatónak kapkodnia kell miattunk és így kellemetlen helyzetbe hozzuk. Mégis elfordulhat, hogy akaratunk ellenére korábban érkezünk, ilyenkor a mosdóban frissítsük fel magunkat, vagy igyunk egy kávét egy közeli kávézóban.

Ideális esetben 5-10 perccel érkezzünk hamarabb és mindig legyünk udvariasak, bárkivel is kerüljünk kapcsolatba – nem tudhatjuk, hogy a recepciósnak mennyi beleszólása van a döntéshozatalba!

Megjelenés

Tetszik nekünk vagy sem, a megjelenésünk alapján ítélnek meg bennünket. Ezért fontos, hogy az interjúra megfelelő öltözetben érkezzünk, mint egy profi szakember. Azonban nem árt vigyázni, a túlságosan formális öltözet túl merevnek tüntethet fel minket, ha ellenben túl lazán öltözünk, akkor pedig úgy tűnhet, hogy nem érdekel minket túlzottan a munka.

ÉRDEKES: Mit viseljünk a munkahelyen, ha nincs kikötés?

Ne viseljünk nagyon bő, nagyon szűk, vagy túl kivágott holmikat. A cipőnkre is ügyeljünk, hogy tiszta legyen! Noha (nem) a ruha teszi az embert, a haj ápoltsága és a higiénia kritikus tényező! Győződjünk meg róla, hogy hajunk ápolt és rendezett és nők esetén figyeljünk a minimális sminkre. Takarjuk el – már ha vannak – a tetoválásainkat.

Kézfogás

A kézfogásunk is elárul bennünket. Ha elernyedve ajánljuk fel a kezünket a kézfogáshoz, akkor a partnerünk azt fogja feltételezni, hogy hezitálunk vagy szerények vagyunk. Ha ellenben majdnem hogy eltörjük a másik kezét, akkor túlbuzgónak, dominánsnak tarthatnak. A kettő közötti, közepesen erős fogás a tökéletes, mely által magabiztosnak és profinak fogunk tűnni.

Testbeszéd

Ne becsüljük le a testtartásunk és az apró mozdulataink jelentőségét. A kommunikációnk több mint felét a testbeszédünkkel közöljük.

Azért, hogy mások is lássák rajtunk, hogy magabiztosan vagyunk, egyenes háttal ülve üljünk az interjúztató előtt. Ne kulcsoljuk össze a lábunkat és ne vegyünk fel alkalmi pózt – ha csak az interjúztató ezt nem teszi.

Még ha idegesek vagyunk is, próbáljunk meg nyugton ülni. Ne játsszunk az ékszereinkkel, a hajunkkal, és ne kulcsoljuk össze a kezünket sem.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.