Az első benyomás

by | dec 29, 2014 | Állásinterjú

nyakkendőjét igazító férfiNe feledjük, hogy mikor belépünk egy interjúra, akkor összesen 30 másodpercünk van, hogy maradandó benyomást keltsünk. Szerencsére azonban van egy-két tényező, amivel befolyásolhatjuk a rólunk kialakított képet. Nézzük meg, melyek ezek!

Időzítés

A késés alapján is megítélhetnek bennünket, ezért érdemes kellő időt szánni az utazásra, hogy biztosan odataláljunk a megfelelő helyre megfelelő időben. Azonban a túl korai érkezés sem jó. Ha például 15 perccel a megbeszélt időpont előtt érkezünk, akkor az interjúztatónak kapkodnia kell miattunk és így kellemetlen helyzetbe hozzuk. Mégis elfordulhat, hogy akaratunk ellenére korábban érkezünk, ilyenkor a mosdóban frissítsük fel magunkat, vagy igyunk egy kávét egy közeli kávézóban.

Ideális esetben 5-10 perccel érkezzünk hamarabb és mindig legyünk udvariasak, bárkivel is kerüljünk kapcsolatba – nem tudhatjuk, hogy a recepciósnak mennyi beleszólása van a döntéshozatalba!

Megjelenés

Tetszik nekünk vagy sem, a megjelenésünk alapján ítélnek meg bennünket. Ezért fontos, hogy az interjúra megfelelő öltözetben érkezzünk, mint egy profi szakember. Azonban nem árt vigyázni, a túlságosan formális öltözet túl merevnek tüntethet fel minket, ha ellenben túl lazán öltözünk, akkor pedig úgy tűnhet, hogy nem érdekel minket túlzottan a munka.

ÉRDEKES: Mit viseljünk a munkahelyen, ha nincs kikötés?

Ne viseljünk nagyon bő, nagyon szűk, vagy túl kivágott holmikat. A cipőnkre is ügyeljünk, hogy tiszta legyen! Noha (nem) a ruha teszi az embert, a haj ápoltsága és a higiénia kritikus tényező! Győződjünk meg róla, hogy hajunk ápolt és rendezett és nők esetén figyeljünk a minimális sminkre. Takarjuk el – már ha vannak – a tetoválásainkat.

Kézfogás

A kézfogásunk is elárul bennünket. Ha elernyedve ajánljuk fel a kezünket a kézfogáshoz, akkor a partnerünk azt fogja feltételezni, hogy hezitálunk vagy szerények vagyunk. Ha ellenben majdnem hogy eltörjük a másik kezét, akkor túlbuzgónak, dominánsnak tarthatnak. A kettő közötti, közepesen erős fogás a tökéletes, mely által magabiztosnak és profinak fogunk tűnni.

Testbeszéd

Ne becsüljük le a testtartásunk és az apró mozdulataink jelentőségét. A kommunikációnk több mint felét a testbeszédünkkel közöljük.

Azért, hogy mások is lássák rajtunk, hogy magabiztosan vagyunk, egyenes háttal ülve üljünk az interjúztató előtt. Ne kulcsoljuk össze a lábunkat és ne vegyünk fel alkalmi pózt – ha csak az interjúztató ezt nem teszi.

Még ha idegesek vagyunk is, próbáljunk meg nyugton ülni. Ne játsszunk az ékszereinkkel, a hajunkkal, és ne kulcsoljuk össze a kezünket sem.