Hogyan kezeljük az állásinterjúval járó stresszt?

by | máj 12, 2014 | Állásinterjú

Állásinterjún szinte mindenki találkozott már valamilyen stresszhelyzettel. Amennyiben nem megfelelően reagálunk egy adott szituációra azzal minden esélyünket eljátszhatjuk az interjúztatónál.

Fogadjuk meg tehát az alábbi tanácsokat, annak érdekében, hogy elkerüljük az állásinterjún jelentkező stresszhelyzeteket:

Építsük fel személyiségünket!

Az interjút megelőzően gondoljuk át mik az erősségeink és mihez van tehetségünk. Vessük papírra legfőbb erényeinket és ismételgessük azokat magunkban.

Már idejében kezdjük meg a felkészülést az interjúra!

Nézzünk utána hol lesz az interjú helyszíne. Az interjú kezdete előtt már legyünk ott a megbeszélt helyen. Ne percre pontos belépőt tervezzünk, mert bármi közbejöhet (pl.: forgalmi dugó vagy más váratlan esemény) és végül elkéshetünk. Ne engedjük, hogy az interjú napján bármi elvonja a figyelmünket a találkozóról.

Legyünk optimisták!

A negatív gondolatok csak gyengítik esélyeinket, ezért próbáljuk meg kiiktatni őket. Az interjúra menet hallgassunk valamilyen vidám, felemelő zenét. Csak a sikerre koncentráljunk. Gondoljunk arra, hogy mi mindent eredményezhet az, ha jól szerepelünk az interjún. Ha nem is járunk sikerrel, értékes tapasztalattal gazdagodhatunk, mely jól fog jönni a következő interjú alkalmával.

Lélegezzünk mélyeket!

Amikor idegesek vagyunk, légzésünk szaporábbá és sekélyesebbé válik. Ilyen esetben, ahhoz, hogy kitörjünk ebből az állapotból, lélegezzünk mélyeket és próbáljuk meg nyugtatni magunkat.

allasinterju-stressz-600

Mosolyogjunk és legyünk magabiztosak!

Nem számít, hogy mi történik az interjún, az a lényeg, hogy ne lássák rajtunk izgatottságunkat. Mosolyogjunk. Nézzünk az interjúztató szemébe azt sugallva, hogy teljesen nyugodtak vagyunk bármilyen szituációban. Előfordulhat, hogy annyira idegesek vagyunk legbelül, hogy majd felrobbanunk, mégis abszolút nyugodtnak kell mutatni magunkat az interjúztató felé. Ha jól tesszük dolgunkat, akkor mutatott érzelmi állapotunkból az interjúztató személy az égvilágon, semmit sem fog tudni megállapítani.

Előfordulhat, hogy az interjúztató is izgatott!

Lehet, hogy nem mi leszünk az egyetlen személy, aki kényelmetlenül fogja érezni magát az állásinterjún. Amennyiben, nem kifejezetten egy HR-es interjúztatóval hoz minket össze a sors, akkor jó esély van arra, hogy beszélgetőpartnerünk sincs hozzá szokva az effajta szituációkhoz. Ez esetben vegyük könnyedén az interjút és próbáljuk meg nyitottak lenni az adott helyzetekben.

Ne feledjük, nem véletlenül hívtak be minket az interjúra!

Ne feledjük, hogy amennyiben a megpályázott pozícióra nem tartanának minket megfelelő jelöltnek, akkor állásinterjúra sem hívtak volna minket. A cégeknek nincs idejük arra, hogy olyan jelöltekre vesztegessék az időt, akik szakmailag nem elég felkészültek. Minket értékesnek tartanak, ám ezt nem kell bizonygatnunk. Csupán azt kell eldöntenünk, hogy illenénk-e a cégbe vagy sem.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.