Így irányítsd a HR-es figyelmét az interjún

by | jún 6, 2014 | Állásinterjú

allasinterju-iranyit-150A legtöbb jelentkezőt rettegés fogja el, ha arra gondol, állásinterjúra lesz. Mit fog kérdezni? Mit fogok válaszolni? Légy határozott, befolyásold a jó irányba az interjú menetét úgy, hogy irányítod a HR-es figyelmét. Megmutatjuk, hogyan.

 

 

Ha egy toborzással foglalkozó szakember munkáját akarjuk megérteni, akkor tudnunk kell, hogy általában úgy szervezik a feladataikat, hogy egy egész napot rászánnak az interjúztatásra. Ez azt jelenti, hogy órás váltásban jönnek a jelentkezők. Akkor már értjük, miért is olyan fontos, hogy tudjuk, miként kell kitűnnünk?

A HR-esek is emberek, elfáradnak, úgyhogy ha megkönnyítjük a dolgukat, akkor nem  csak hogy hálásak lesznek nekünk, és szebben fognak mosolyogni, de az elbírálásnál is számíthatunk plusz pontokra.

 

Mit sugárzol

A HR-es nem akarja azt sugározni magából, hogy ő egy félelmetes személy. Senkinek sem esik jól, ha úgy néznek rá, mint a fűrészes gyilkosra. Te a pozíciót szeretnéd, ő pedig megtalálni a legjobbat, aki betöltheti. Ha Te vagy az az ember, úgyis felvesznek.

Érdekes: Telefonos interjú – Erre készülj

Úgyhogy partnerek vagytok, egyenrangúak, persze a megfelelő tisztelet megadása nélkülözhetetlen.  Mutasd meg neki, hogy bízol magadban, segíts neki, hogy ne kelljen bemelegítő, feloldó kérdésekkel kezdenie, ne kelljen azon fáradnia, hogy megtörje a csendet, hogy egyáltalán kinyisd a szádat, vagy hogy összetett mondatokban válaszolj a kérdéseire. Ezzel ugyanis kifárasztod.

Légy magabiztos! Ne túlozd el, de ha annak mutatod magad, és látod a hatását, sokkal jobban érzed majd magad. Sokkal inkább partnerként tekintenek arra a jelentkezőre, aki határozott – akár egy üzleti tárgyaláson. Ezzel egészen más érzéseket váltasz ki a HR-esből: úgy vélheti, sokkal jobban szüksége van a cégének rád, mintha szürke kisegér módjára viselkednél. Ráadásul jobban el tudod adni magad egy ilyen érzéssel belül.

 

Kérdezz!

Ne csak azért kérdezz, mert muszáj. Persze az, hiszen ebből látszik, hogy felkészültél a cégből, de az is, hogy figyeltél az interjú alatt.

Aki kérdez, az meg akarja érteni a folyamatokat, gyorsabban tanul, nem kell attól tartani például a betanulás alatt, hogy azért tanul meg valamit rosszul, mert nem mert kérdezni.


Próbálj a veséjébe látni- na nem a HR-esnek, hanem a pozíciónak. Lássák rajtad, hogy meg akarod érteni a feladatokat. Ezzel azt erősíted benne, hogy valóban érdekel téged a pozíció, és komolyan veszed az állásajánlatot.

Érdekes: Mit néz meg a HR-es, mielőtt állásinterjúra hív 

Ezzel ismét kezedbe vetted az irányítást, hiszen olyan témákra terelheted a szót, amelyek téged érdekelnek a céggel kapcsolatban, és esetleg nem találtál róla információt, vagy a pozícióhoz tartozó pontos feladatait nem tudod.

Légy érdekes!

Ha érdekes hobbid van, a szakmához kapcsolódó érdekes történeted, a megfelelő pillanatban előhozhatod. Ha nem „harapnak Rá”, akkor nem kell erőltetni, de akár egy kellemes beszélgetés is kezdetét veheti egy sztorival. Ráadásul a strorytelling ereje hatalmas, sokkal inkább megmarad a HR-es emlékezetében, ezzel együtt Te is.

Sok sikert kívánunk a következő állásinterjúdhoz!

 

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.