Mik az erősségei? Hogyan válaszoljunk erre az állásinterjún?

by | jún 20, 2014 | Állásinterjú

allasinterju-kerdesek-erossegek-150Meséljen magáról! Hol látja magát a következő 10 évben? Mi a legnagyobb gyengesége? Mit tart a legnagyobb erősségének? Ártalmatlan kérdéseknek tűnnek, mégis, nagy felkészülést igényel, hogy a legjobb választ tudjuk adni rájuk. Hiszen a szakmai múltunk az önéletrajzunkban van- ahogy a többi jelentkezőnek is, de ennél a kérdésnél van lehetőségünk jobb fényben feltüntetni magunkat.

Minőség vagy mennyiség?

A legrosszabb válasz, amit a “mik a legnagyobb erősségei” kérdésre adhatsz, az ez: Jó tulajdonságaimnak tartom, hogy szorgalmas, önálló, barátságos, precíz, pontos és kreatív vagyok, na meg szerény…

Nagyon vékony a határ a magabiztos és az arrogáns között, ha lehet, kerüljünk az öntömjénezést, az ugyanis soha nem vethet ránk jó fényt- még a leginkább hasonló személyiséget igénylő pozíciókban sem.

Válasszuk ki, hogy mely csapáson haladunk! Gondoljuk végig, milyen elvárásokat támaszthatnak a pozícióhoz tartozó feladatok – egyrészt a hirdetés szövegéből, másrészt a az eddigi tapasztalatainkat vegyük alapul. Ha újak vagyunk a területen, nézzünk utána, mit is rejt az adott szakterület, milyen személyiségbeli és szakmai elvárások szükségesek a betöltéséhez.

2-3 jó tulajdonságnál ne mondjunk többet, és felsorolás helyett használjuk arra az időt, hogy példákkal alátámasztjuk mondandónkat. Például így: Amikor az XYZ cégnél átvettem a számlázási feladatokat, a negyedére csökkent a sztronózandó számlák listája, így bátran kijelenthetem magamról, hogy precíz és pontos vagyok. Vagy: Gyakorló tanárként mindig fenn tudtam tartani az érdeklődést a gimnáziumi osztályban, ezért úgy gondolom, hogy prezentációs képességeim sokkal jobbak az átlagnál.
…stb

Bontsuk ki!

Ha kiválasztottuk azt az irányt, ami felé szeretnénk terelni a rólunk kialakult képet, akkor nincs más dolgunk, mint konkrét példát hozni rá. Írjunk körül egy konkrét helyzetet. Egy projektben, egy bizonyos kommunikációs helyzetben, konfliktusban…stb hogyan használtuk ezt a képességünket?
Meséljük el, meg lesz a hatása!

Hozzuk be a lemaradás!

Ezek a nyitott kérdések pontosan azért jók, mert elegendő mozgásteret hagynak a pályázónak a válaszadásra. A jelentkezők sokszor nyűgnek élik meg az erre való felkészülést, holott ez a nagy lehetőség, amikor végre mi választhatjuk meg, miről szeretnénk beszélni.
A választás már egy jel a munkaadónak: Mit akarunk hangsúlyozni? Mi jut eszünkbe? Hogyan reagálunk? Ez mind mind információval szolgál a HR-es részére.

Ha van egy sztorink, amit mindenképpen szeretnénk elmondani, egy olyan történet, amiből kitűnhet egy pozitív tulajdonságunk, amelyre nagyon büszkék vagyunk, vagy egy jól megoldott szituáció, akkor ezt most itt ellőhetjük. Legyünk érdekesek és természetesek, próbáljuk elkerülni, hogy a betanult szöveg látszatát keltsük.


Gondoljuk át, mi az, ami nem került szóba rólunk, de szívesen beszélnénk róla, mert úgy érezzük, ezzel meggyőzhetjük a munkaadót, hogy arra a pozícióra a legalkalmasabbak vagyunk.

Sajnos nincs tökéletes recept- minden helyzet más és más, a pozíciókhoz is más képességekre és készségekre van szükség. Ha szánunk időt a felkészülésre, akkor az állásinterjún majd könnyebben tudjuk megválaszolni a “Mik az erősségei” kérdést is.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.