Mit tart a legnagyobb gyengeségének? 8 tipp a jó válaszhoz

by | júl 4, 2014 | Állásinterjú

gyengeseg-150Az állásinterjúkon vannak panelkérdések, amelyekkel gyakran találkozhatnak a pályázók. Egyik ilyen a „Mit tart a legnagyobb gyengeségének?” Nem a legkönnyebb erre a kérdésre válaszolni. Viszont íme 8 tipp, amivel megkönnyítjük a felkészülést.  

Légy magaddal őszinte!

Emberek vagyunk, mindannyian hibázunk, és mindannyiunknak vannak gyengeségei. Ahhoz, hogy egy állásinterjún őszinték lehessünk – és miért ne lennénk? – és a legjobban jöjjünk ki a dologból, fel kell tárnunk, melyek az igazi gyengeségeink. Mi esik nehezünkre? Mit nem csinálunk úgy, ahogy kellene? Ha nem látjuk, töltsünk ki erre vonatkozó személyiségtesztet vagy kérdezzük meg jelenlegi vagy korábbi kollégáinkat, ők hogyan látnak minket, miben kellene fejlődnünk.

Fordítsd meg!

Próbálj olyan gyengeséget is találni, aminek a kijavításán, megváltoztatásán már dolgozol. Például ha tudod, hogy nem elég a nyelvtudásod az adott pozícióra (az interjú alatt is kiderülhet), de közben otthon tanulsz vagy nyelviskolába jársz, mondd el, hogy törekszel ennek a hiányosságodnak a pótlására. Ettől nem beszélsz majd jobban azon a bizonyos idegen nyelven, de megmutathatod, hogy bizonyos célok eléréséért tudsz küzdeni. 

ÉRDEKES: Mik az erősségei? Hogyan válaszoljunk erre az állásinterjún?

Vigyázz a szavakkal

Amikor próbáljuk magunkat jó színben feltüntetni – még akkor is, ha negatív tulajdonságainkról kell beszélni. Egyrészt fontos, hogy ne legyünk slendriának, használjunk a helyzetnek megfelelő kifejezéseket. Ne káromkodjunk, és ne beszéljünk szlengben. Emellett érdemes a megfogalmazásban arra is figyelni.

Ne mondjuk azt, hogy: Teljesen kiborulok, ha Excel táblázatban kell megcsinálnom valamit.

Mondjuk azt: Inkább humán beállítottságú vagyok, így például az Excel és más analitikai programok használata nehezemre esik. De próbálok mindig alaposan utánajárni a funkcióknak, hogy ez ne legyen érezhető.

Maradj a témánál

A személyes tulajdonságaid hozzátartoznak a munkádhoz, viszont nem biztos, hogy a kínált pozícióhoz is. Ne kezdj el személyeskedni, ne menj bele nagyon a magánéleted részleteibe. Az például, hogy hűséges vagy-e vagy se, teljesen irreleváns, és a sokáig szeretek aludni sem olyan dolog, amire kíváncsiak a HR-esek.

 ÉRDEKES: Mondjon egy példát… Fogós kérdések az állásinterjún

Készülj és rögtönözz

Amikor ezt a cikket olvasod, az a felkészülés egyik nagyon jó módja. Készülni kell erre a kérdésre, mert ha midnent ott akarsz helyben kitalálni, lehet, nem a legjobb megoldás fog eszedbe jutni. De nem érdemes betanulni a válaszokat, hiszen z visszatetsző lehet. Egyből látszik az interjúalanyon, hogy nem természetes a válasza, és fekete pontokat is kaphatsz érte.

Kerüld a közhelyeket

Maximalista vagyok…na és persze túl szerény. Az egy dolog, hogy nem ezt a választ várják az asztal másik oldalán ülők, de Te is tudod, hogy a munkaadó szemében ez egy pozitív tulajdonság. Ne akard ezzel átverni a HR-est, mert ez a válasz már rengetegszer elhangzott. Ha negatív tulajdonságot kérdez, akkor valóban negatívra kíváncsi.

Ne ködösíts!

Legyél konkrét, és ne fogalmazz ködösen. Nem olyan jók a szervezési képességeim – válasznak ez túl kevés, ráadásul kinek mi jut eszébe erről. Nehezen tartod fejben a határidőket? Vagy nem mindig tudod pontosan kifejezni magad? Esetleg nem hallgatnak rád az emberek? Légy konkrét, és próbáld meg körülírni, hogyan szoktad mégiscsak sikeresen lezárni ezeket a helyzeteket.

 ÉRDEKES: 4 lépés a sikeres interjúhoz – infografika

Kerüld a “rossz” állásokat!

Könnyű mondani, ugye? Ha már dolgoztunk egy területen, tudjuk, hogy melyekben milyen képességekre van szükség. Ha nem muszáj, ne jelentkezzünk a rossz állásokra, azaz például olyan pozíciókra, ahol ügyfelezni kell és prezentációkat tartani, ha inkább az introvertáltabb típusba tartozunk. De persze mindenkinek megvan a maga mumusa, azaz olyan feladata, amelyet nem szívesen csinál, és úgy érzi, nem is jó benne.

Ha ezeket elkerüljük, kiszűrjük, egyrészt a kudarcok arányát is csökkentjük, másrészt nem szalasztjuk el azokat a lehetőségeket, ahol az erősségeinket tudnánk kamatoztatni.

 

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.