Kvíz: Sikeres lenne a fizetésemelési kérelmed?

by | jún 6, 2014 | Karriertanácsok

Fizetésemelést szeretnél kérni, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Aggályaid vannak azzal kapcsolatban, hogy sikeres lesz-e próbálkozásod? Segítünk kvízünkkel kideríteni a várható hatékonyságot. 

 

Bár mindenki szeretne nagyobb fizetést, de neked mi az okod rá?

 

A
A fizetésem aligha elég a megélhetéshez. Azért szeretnék nagyobb fizetést, mert a későbbiekben szeretnék nyaralni is menni, vagy megengedni magamnak egy nagyobb volumenű vásárlást.

B
Megérdemlem a fizetésemelést. Azt hiszem, ez már a Napnál is világosabb, hiszen többször bizonyítottam.

C
Már évek óta ugyanez a fizetésem, mindeközben azonban a felelősség és a feladataim súlya nőtt. Úgy gondolom, hogy ehhez a fizetésemnek is igazodnia kellene.

D
Persze, szeretnék nagyobb fizetést, de azt a főnökömre bízom, hogy megérdemlem-e.

 

Mennyire vagy aktív, amikor előléptetésről, illetve fizetésemelésről van szó? Mit gondolsz a jövőről?

A
Sok célom van, többek között ezek megvalósításához lenne szükségem a fizetésemelésre. És azt is mondtam már a főnökömnek, hogy drága lakásban lakom, és ennek fenntartásához szükségem lenne nagyobb fizetésre is.

B
Igenis proaktív vagyok. Minden héten elmondom a főnökömnek, hogy fizetésemelésre lenne szükségem, és addig nem vagyok hajlandó többet vállalni, amíg azt meg nem kapom.

C
Elég sokat hozzátettem már a cég sikereihez. A főnököm jelezte, hogy nagyobb felelősségi körrel szeretne felruházni, és hogy értékelik a cégnél végzett munkámat.

D
Már öt éve ugyanabban a pozícióban vagyok ugyanazzal a fizetéssel. Persze egyre több feladatot kell ellátnom.

 

salary

 

Hogyan megy a cég szekere?

 

A
Éppen a nyereségért küzd a cég – ahogy én is.

B
Azt gondolom, eddig elég jól ment a cégnek, de elsősorban a saját fizetésemre koncentráltam.

C
Elég sok munka van, de jó eredmények jönnek.

D
Nem nagyon tudom, hozzám nem jutnak el az ilyen hírek.

 

Kifejtenéd, hogy szerinted miért érdemled meg a fizetésemelést?

A
Szeretném, ha megengedhetnék magamnak olyan dolgokat, mint nyaralás, új kütyük, több vásárlás és szórakozás – ehhez pedig nagyobb fizetésre van szükségem.

B
Ahogy már többször is elmondtam a cégen belül, a munkám minősége és mennyisége alapján megérdemelném végre az emelést.

C
Tudom, hogy mi az, amivel hozzájárultam a cég fejlődéséhez, hogy általam és az ötleteimmel mennyit spórolt/nyert a cég. Úgy gondolom, hogy ehhez mérten kellene értékelni a teljesítményemet.

D
Azt javasolták, ilyen kérdést ne tegyek fel a vezetőségnek.

 

 

Mit gondolsz, mi a legmegfelelőbb pillanat arra, hogy fizetésemelést kérj?

A
Az ünnepek vagy a cég „pénzügyi évének” végén

B
A fizetés hetében

C
A büdzsé tervezésének idején lehet írni egy udvarias emailt, amiben arra kérem a vezetőmet, hogy együtt vitassuk meg a fizetésemelésem kérdését, mert van néhány fontos érvem.

D
Az a legjobb, ha megvárjuk, míg a főnökség hozakodik elő a fizetésemelés kérdésével.

 

A teszt értékelése

Legtöbb A válasz

Sajnos a főnöködet nem fogja érdekelni valószínűleg, milyen életszínvonalat terveztél magadnak, ami nem teljesíthető a jelenlegi fizetésedből.
A munkavállalónak kell bizonyítania a cég felé, hogy ő egy jó befektetés.
Próbálj meg olyan ötleteket hozni a következő megbeszélésre, amelyekkel spórolni tudsz a cégnek. Ha bejön, el lehet gondolkodni a fizetésemelés kérdésén is.

 


Legtöbb B válasz

Valószínűleg úgy érzed, a cég tartozik neked. Amíg azonban nem tűnsz ki a többiek közül, és nem teszel le valami ütőset az asztalra, addig felesleges ostromolnod a vezetőidet. Ráadásul a folyamatos ismétlésnek az lehet a következménye, hogy azt gondolják, nem vagy elégedett, és közben másik munkahelyet keresel. Csak nyugalom, lehet, csak rosszul menedzseled saját magad. Ezen könnyű változtatni.

 

Legtöbb C válasz

A legjobb úton haladsz a fizetésemelés felé. Okosan kell prezentálni eddigi sikereidet, és a megfelelő pillanatban bedobni a jó ötleteket, valamint az eredmények bemutatását. Csak így tovább!

 

Legtöbb D válasz

Ha arra vársz, hogy a cég azt mondja, többet akar neked fizetni, akkor rossz úton haladsz. A cégeknek fontos, hogy a munkavállalóik elégedettek legyenek (legalábbis sok helyen), de néma gyereknek anyja sem érti a szavát. Szedd össze az érveidet, miért kellene fizetésemelést kapnod, hasonlítsd össze a fizetésed az újonnan belépő kollégákéval, és terítsd ki a lapjaidat – persze a jó helyen és a jó időben!

 

Érdekes: 

Mennyit keresnek most a pályakezdők?

Fizetési igény – Mi a helyes válasz?

A helyes férfiak több fizetést kapnak?

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.