Kvíz: Sikeres lenne a fizetésemelési kérelmed?

by | jún 6, 2014 | Karriertanácsok

Fizetésemelést szeretnél kérni, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Aggályaid vannak azzal kapcsolatban, hogy sikeres lesz-e próbálkozásod? Segítünk kvízünkkel kideríteni a várható hatékonyságot. 

 

Bár mindenki szeretne nagyobb fizetést, de neked mi az okod rá?

 

A
A fizetésem aligha elég a megélhetéshez. Azért szeretnék nagyobb fizetést, mert a későbbiekben szeretnék nyaralni is menni, vagy megengedni magamnak egy nagyobb volumenű vásárlást.

B
Megérdemlem a fizetésemelést. Azt hiszem, ez már a Napnál is világosabb, hiszen többször bizonyítottam.

C
Már évek óta ugyanez a fizetésem, mindeközben azonban a felelősség és a feladataim súlya nőtt. Úgy gondolom, hogy ehhez a fizetésemnek is igazodnia kellene.

D
Persze, szeretnék nagyobb fizetést, de azt a főnökömre bízom, hogy megérdemlem-e.

 

Mennyire vagy aktív, amikor előléptetésről, illetve fizetésemelésről van szó? Mit gondolsz a jövőről?

A
Sok célom van, többek között ezek megvalósításához lenne szükségem a fizetésemelésre. És azt is mondtam már a főnökömnek, hogy drága lakásban lakom, és ennek fenntartásához szükségem lenne nagyobb fizetésre is.

B
Igenis proaktív vagyok. Minden héten elmondom a főnökömnek, hogy fizetésemelésre lenne szükségem, és addig nem vagyok hajlandó többet vállalni, amíg azt meg nem kapom.

C
Elég sokat hozzátettem már a cég sikereihez. A főnököm jelezte, hogy nagyobb felelősségi körrel szeretne felruházni, és hogy értékelik a cégnél végzett munkámat.

D
Már öt éve ugyanabban a pozícióban vagyok ugyanazzal a fizetéssel. Persze egyre több feladatot kell ellátnom.

 

salary

 

Hogyan megy a cég szekere?

 

A
Éppen a nyereségért küzd a cég – ahogy én is.

B
Azt gondolom, eddig elég jól ment a cégnek, de elsősorban a saját fizetésemre koncentráltam.

C
Elég sok munka van, de jó eredmények jönnek.

D
Nem nagyon tudom, hozzám nem jutnak el az ilyen hírek.

 

Kifejtenéd, hogy szerinted miért érdemled meg a fizetésemelést?

A
Szeretném, ha megengedhetnék magamnak olyan dolgokat, mint nyaralás, új kütyük, több vásárlás és szórakozás – ehhez pedig nagyobb fizetésre van szükségem.

B
Ahogy már többször is elmondtam a cégen belül, a munkám minősége és mennyisége alapján megérdemelném végre az emelést.

C
Tudom, hogy mi az, amivel hozzájárultam a cég fejlődéséhez, hogy általam és az ötleteimmel mennyit spórolt/nyert a cég. Úgy gondolom, hogy ehhez mérten kellene értékelni a teljesítményemet.

D
Azt javasolták, ilyen kérdést ne tegyek fel a vezetőségnek.

 

 

Mit gondolsz, mi a legmegfelelőbb pillanat arra, hogy fizetésemelést kérj?

A
Az ünnepek vagy a cég „pénzügyi évének” végén

B
A fizetés hetében

C
A büdzsé tervezésének idején lehet írni egy udvarias emailt, amiben arra kérem a vezetőmet, hogy együtt vitassuk meg a fizetésemelésem kérdését, mert van néhány fontos érvem.

D
Az a legjobb, ha megvárjuk, míg a főnökség hozakodik elő a fizetésemelés kérdésével.

 

A teszt értékelése

Legtöbb A válasz

Sajnos a főnöködet nem fogja érdekelni valószínűleg, milyen életszínvonalat terveztél magadnak, ami nem teljesíthető a jelenlegi fizetésedből.
A munkavállalónak kell bizonyítania a cég felé, hogy ő egy jó befektetés.
Próbálj meg olyan ötleteket hozni a következő megbeszélésre, amelyekkel spórolni tudsz a cégnek. Ha bejön, el lehet gondolkodni a fizetésemelés kérdésén is.

 


Legtöbb B válasz

Valószínűleg úgy érzed, a cég tartozik neked. Amíg azonban nem tűnsz ki a többiek közül, és nem teszel le valami ütőset az asztalra, addig felesleges ostromolnod a vezetőidet. Ráadásul a folyamatos ismétlésnek az lehet a következménye, hogy azt gondolják, nem vagy elégedett, és közben másik munkahelyet keresel. Csak nyugalom, lehet, csak rosszul menedzseled saját magad. Ezen könnyű változtatni.

 

Legtöbb C válasz

A legjobb úton haladsz a fizetésemelés felé. Okosan kell prezentálni eddigi sikereidet, és a megfelelő pillanatban bedobni a jó ötleteket, valamint az eredmények bemutatását. Csak így tovább!

 

Legtöbb D válasz

Ha arra vársz, hogy a cég azt mondja, többet akar neked fizetni, akkor rossz úton haladsz. A cégeknek fontos, hogy a munkavállalóik elégedettek legyenek (legalábbis sok helyen), de néma gyereknek anyja sem érti a szavát. Szedd össze az érveidet, miért kellene fizetésemelést kapnod, hasonlítsd össze a fizetésed az újonnan belépő kollégákéval, és terítsd ki a lapjaidat – persze a jó helyen és a jó időben!

 

Érdekes: 

Mennyit keresnek most a pályakezdők?

Fizetési igény – Mi a helyes válasz?

A helyes férfiak több fizetést kapnak?

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!