Hogyan írjunk önéletrajzot, ha még nincs munkatapasztalatunk?

by | máj 12, 2014 | Önéletrajz és motivációs levél

Az álláskeresők állandó dilemmája a munkaerőpiacon, hogy megfelelő munkatapasztalat hiányában a cégek nem alkalmazzák őket, ám ha nem jutnak munkához, rutint sem tudnak szerezni. Így azok számára, akik minimális vagy zéró munkatapasztalattal rendelkeznek, sok esetben nagyon nehéznek bizonyulhat az elhelyezkedés.

Amennyiben mi is ebben a cipőben járunk, ne csüggedjünk, ugyanis meg van a módja annak, hogyan készítsünk olyan önéletrajzot, amelyre a HR-es munkatárs felfigyelhet. Nézzük át mik a sikeres önéletrajz készítésének lépései!

Tekintsük át a cég profilját!

Ez a kulcs, amely lehetőséget nyújt arra, hogy felmérjük, hogy a cég milyen nehézségekkel küzd. Ezáltal önéletrajzunkban bemutathatjuk, hogy mik azok a készségeink, melyek révén segíthetünk átlendíteni a vállalatot az aktuális problémákon.

Ne csupán munkatapasztalatban gondolkodjunk!

Minden cselekedet, amit életünk során teszünk, valamilyen tapasztalattal gazdagít minket. Így fontos, hogy önéletrajzunk összeállításakor se korlátozzuk magunkat csupán formális munkatapasztalataink bemutatására. Gondoljuk végig, hogy mi mindent tettünk a múltban, amely releváns tapasztalatként értékelhető az aktuális pozíció kapcsán. Célunk, hogy önéletrajzunk révén elhitessük a HR-es személlyel, hogy tudjuk, milyen munkatársat keresnek, mi pedig pontosan az a személy vagyunk, akire a cégnek szüksége van.

oneletrajziras-tapasztalat-nelkul-600x400

Hatékonyan prezentáljuk önéletrajzunkat!

Attól függetlenül, hogy nem rendelkezünk a munkáltató által elvárt munkatapasztalattal, még nem kell rövidre fognunk mondandónkat. Azon múlik minden, hogy mennyire tudjuk hatékonyan prezentálni magunkat. Olyan stílusban célszerű megírnunk önéletrajzunkat, mely rávilágítja a HR-es személyt, hogy mi felkészültebbek vagyunk a többi pályázónál.

Legyünk teljesen őszinték!

Az első és legfontosabb szabály önéletrajzunk elkészítésénél, hogy legyünk teljesen őszinték, kiváltképpen, ha nagyon kevés munkatapasztalattal rendelkezünk. Nem érdemes valótlanságokat írnunk, ugyanis a munkáltatók könnyen rájöhetnek csintalanságunkra.

Emeljük ki legfontosabb készségeinket!

Amennyiben, a múltban részt vettünk készségfejlesztő programokon, bátran emeljük ki azokat önéletrajzunkban. A munkáltató biztosan pozitívumként fogja értékelni, hogy személyes fejlődésünk érdekében ilyen lépéseket tettünk.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.