Kapás van! – Vedd fel a telefont, talán a leendő munkáltatód hív!

by | júl 10, 2015 | Álláskeresési tippek

Kapas-van_150x150A címbeli „Kapás van!” felkiáltást a mobilozás hajnalán, a 90-es években hallottam sokszor, akkor még öröm volt, ha valakinek megszólalt a telefonja. Az volt a fontos ember, akinek csörgött a telefonja.

A kifejezés maga a végzős egyetemisták, főiskolások között alakult ki: a „kapás” a jövőbeli munkáltatótól jövő hívást jelentette.

A kiválasztók számára az egy elég nehezen érthető helyzet, ha az önéletrajzban szereplő telefonszámon nem éri el az álláskeresőt. Ennek többféle oka lehet, mindegyiken lehet segíteni, tehát vegyük végig, a megoldásokkal együtt:

1. Hanyagság

Ilyet nem feltételeznek senkiről azonnal, de egy idő után már igen… A telefont úgy kell tartanod, hogy ne merüljön le soha, de legalábbis munkaidőben és előtte-utána pár órával ne. A powerbankok a leghasznosabb kütyük ilyen időszakban. Ne is felejtsd otthon a telefonod, legyen mindig nálad.

ÉRDEKES: Megszűnt az állásod? Akkor kaptál egy új lehetőséget!

2. Időbeli korlát

Van, aki olyan munkakörben dolgozik, hogy nem veheti fel akármikor a telefont. Ez érthető, pl. egy áruházi pénztárosként nem viheted magaddal a telefont a kasszába, így az álláskeresésed ebből a szempontból kicsit nehézkes. Ellenben az önéletrajzodban, a kapcsolati adataidba be lehet írni, hogy az adott telefonszámon mikor érdemes téged hívni. Alternatív elérhetőségek is segíthetnek: Skype pl.

3. Diszkréció

Van, aki olyan helyen dolgozik, ahol a falnak is füle van, és nem szeretné, ha kiderülne, hogy állást keres. Ez esetben nem tehet mást, mint munkaidőn kívülre időzíti az ilyen beszélgetéseket. A megoldás ugyanaz, mint az előző pontban: ezt be kell írni az önéletrajzba.

4. Egyéb ok

Van olyan, hogy nem tudod fogadni a hívást, pl. fogászati kezelés utáni beszédképtelenség vagy hasonló okból. Semmi probléma, 1 napig még lehetsz elérhetetlen, másnap majd újra hívnak.

blog_reklam

Vedd fel, akkor is, ha egyébként nem tennéd!

Sokan nem vesznek fel olyan hívást, ahol nem látják a telefonszámot. Ez általában érthető, de álláskereséskor nem engedhetsz meg magadnak ilyen korlátozásokat. Előfordulhat, hogy a toborzó telefonközponton keresztül telefonál, és nem is tud róla, hogy ilyen beállítással megy ki a hívása, vagy éppen ő is szeretne diszkrét maradni. Bosszantó, ha nem olyan hívás érkezik, amit vártál, de ezt a kompromisszumot vállalni kell.

Hívd vissza!

Máskor azt láthatod, hogy számodra ismeretlen telefonszámokról kerestek. Ha csak nem egy gyanús külföldi országhívószámmal ellátott szám, érdemes visszahívni. Köszönés, bemutatkozás, erről a számról kerestek, miben segíthetek? Egy perc alatt lehet tisztázni, miről van szó, remélhetőleg állásról.

Automatikus SMS válasz

Az okostelefonok ezt is tudják. Legyen előre beállított üzenet, ami visszahívást ígér konkrét időpontban. Ettől a hívó is nagyobb biztonsággal érzi, hogy az ügyet el fogja tudni intézni (meg tud hívni téged állásinterjúra!) és te is megnyugodhatsz, mert így nem furdal a lelkiismeret, hogy elszalasztottál egy alkalmat.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.