Munkajog: azonnali hatályú felmondás

by | aug 28, 2015 | Felmondás

Tisztelt Jogsebész!

Kérdésem az lenne, ha engem egy cég azonnali hatállyal “kirúgott” 2014.12.23-án és a tárgy havi bérem csak ez év 2015.01.09-én utalta ki, ill.széttépett szerződés a felmondási papírjaim a mai napig nem érkeztek meg, mivel telefonos egyeztetés révén kiderült, hogy “már” a tegnapi nap folyamán postázták is így se a munkaügyi dolgaimat, se új álláskeresési ill. munkanélküli segély igénylési kérelmemet sem tudom érvényesíteni.

Jogi útra terelvén a dogot nekem ezért járna bármi nemű kárpótlás a cég részéről? Tudtommal 3 munkanap áll rendelkezésükre az elbocsájtástól a bérem kifizetésére, ill. a papírjaim kiadására. Személyes bent jártamkor az év végére és a sok munkára hivatkoztak a csúszással… Válaszát és segítségét előre is köszönöm! Hozzátenném mindezt 2 és fél munkaviszony után.

2015. 01. 14.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Ha Ön az azonnali hatályú felmondást 2014.12.23-án vette át, akkor 30 napon belül, azaz 2015.01.22-ig fordulhat Bírósághoz, ha a felmondás indoka jogellenes (erről a 2012. évi I. törvény – Munka Törvénykönyve/Mt. – 78. § (1) bekezdésének a) és b) alpontjai rendelkeznek). Nem kizárólag a felmondás indoka miatt lehet perelni, hanem amiatt is, ha a volt munkáltatója Önnek kárt okoz azzal, hogy nem adta ki az iratokat. Az Mt. 80. § (2) bekezdése szerint azokat az Önt illető járandóságaival – 2014.12.01.-12.23. közti töredék hónapra járó munkabér, esetleges szabadság megváltás – együtt legkésőbb a 12.23-tól számított ötödik munkanapon ki kell adni. 2014.12.23. után az 5. munkanap (ha jól számolom) 2015.01.05. (H) volt.

ÉRDEKES: Munkajog: munkaszerződés módosítás

Javasolom, hogy írásban szólítsa fel (ajánlott, tértivevényes levéllel) a munkáltatót, hogy késedelem nélkül, hiánytalanul fizessék meg a 2015.01.05. és 01.09. közti időre a munkabér után számítható törvényes késedelmi kamatot, ami a jegybanki alapkamattal egyenlő (mértéke most évi 2,1 %), és azt a kárösszeget, amit az iratok hiánya okozott. A kár összegét Önnek kell bizonyítania. Tájékoztassa a levelében a volt munkáltatót, hogy abban az esetben, ha határidőre nem fizet, Ön Bírósághoz fordul (ez az ún. per előtti felszólítás). Ha a bírósági kereset benyújtásának határideje 01.22. (mert az azonnali hatályú felmondásának az indokolását is jogellenesnek tartja), akkor fizetési határidőként legfeljebb 01.20. napját jelölje meg.


Ha kárigénye van, akkor a 3 éves elévülési időn belül – vagyis a 2015.01.05-től számított 3 éven belül – fordulhat Bírósághoz. Ez esetben 30 napos fizetési határidőt „illik” szabni. Fontos, hogy a fizetési felszólításban jelölje meg azokat a bizonyítékokat, amelyekre a kárigényét alapítja (pl.: mellékelje a Munkaügyi Központ igazolásának másolatát arról, hogy nem fizettek Önnek álláskeresési járadékot, vagy valamely munkáltató igazolásának másolatát arról, hogy az előző munkáltató igazolásának hiányában nem tudták Önt alkalmazni, de egyébként /ha meglett volna az igazolás/ munkaviszonyt létesítettek volna Önnel x Ft/hó munkabérért).

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel,
dr. Volein István ügyvéd
Onlinejogsebesz.hu

 

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.