10 éve nem volt ilyen kevés álláskereső

by | okt 28, 2015 | Hírek

10-eve-nem-volt-ilyen-keves-allaskereso_150x150Több mint 10 százalékkal csökkent az álláskeresők száma az elmúlt egy év alatt – derült ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból. Szeptember utolsó napján 341,7 ezer álláskereső szerepelt a nyilvántartási rendszerben, közel 40 ezerrel kevesebb, mint 2014 szeptemberében.

2005 óta nem volt ilyen alacsony az álláskeresők száma – közölte honlapján az NFSZ. Az álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 7,7 százalék, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,9 százalék volt.

Az adatok szerint a múlt hónapban 165,2 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 32,5 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Azonban álláskeresők több mint fele semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

ÉRDEKES:  Szakképzett mérnökökért versenyeznek a cégek

Az illetékes kirendeltségeken összesen 59,5 ezer álláskereső kérte regisztrálását, ez a szám 5,8 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Tartósan, vagyis több mint egy éve az álláskeresők 29 százaléka keres munkát, ami szintén jobb arányt mutat a múlt évet tekintve.

blog_reklam

Szeptemberben a munkaadók 847 dolgozót bocsátottak el csoportos létszámleépítés során, közülük több mint 200 embert a Hajdú-Bihar megyéből és a fővárosból.  Ezzel szemben a foglalkoztatók összesen 67,8 ezer betöltendő pozíciót jelentettek be a múlt hónapban. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 49,3 ezer volt, amelynek túlnyomó része a közfoglalkoztatáshoz tartozott. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2015. év 3. negyedévében 303,8 ezer volt, ez 6,7 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 1,0 százalékponttal volt alacsonyabb.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.