A 10 legkeresettebb szakma

by | márc 1, 2015 | Hírek

nagyítót kezében tartó férfiMúlt héten jelent meg a Pénzcentrum által összesített elemzés, melyben a KSH (Központi Statisztikai Hivatal), az EURES (az Európai Bizottság munkaerőpiaci portálja) és az NFSZ (Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat) adatai alapján összeállították, melyek azok a területek, ahol még mindig szakemberhiány van, illetve milyen átlagfizetéssel járnak ezek a munkakörök.

Azt gondolnánk, hogy a keresett szakmák magas fizetéssel párosulnak, azonban ez nem mindig van így. Számos olyan szakma van, amelyik nagyon keresett, mégis alacsony fizetéssel jár. Az EURES 10 legkeresettebb szakma listáján például egyedül az értékesítők rendelkeznek magas átlagfizetéssel, ami körülbelül nettó 300 000 forint. Ezzel ellentétben a vendéglátásban – ami szintén benne van a 10 legkeresettebb listában – az átlagfizetés nettó 100 322 forint.

Hazánkban a 2014-es adatok szerint az alábbiak a legkeresettebb foglalkozás-csoportok:*

1. Üzemi és gyári gépkezelő

2. Értékesítés

3. Szociális – egészségügyi szolgálat

4. Vendéglátás

5. Takarítás, otthoni kisegítők

6. Teherautó sofőr

8. Bányászat, kőfejtés

9. Egyéb szolgáltatás

10. Targoncakezelő

* EURES adatok szerint 

ÉRDEKES: Hogyan keress munkát, ha van állásod?

Mi a helyzet Európában?

1. Szociális – egészségügyi szolgálat

2. Technikusok és segédmunkások

3. Egyéb szolgáltatás

4. Értékesítés

5. Kézművesek, kisiparosok

6. Banki alkalmazottak

7. Elektronikai és telekommunikációs szerelők

8. Vendéglátás

9. Üzemi és gyári gépkezelő

10. Információ és kommunikáció-technológiai szakemberek

Hol van a legtöbb betöltetlen állás?

Az NFSZ adatai szerint 2014-ben Győr-Moson-Sopron, Vas és Komárom-Esztergom megyében volt a legmagasabb a betöltetlen állások száma (10-ből 6-7). Ezzel szemben Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig a legtöbb betöltött (10-ből 9).

Hogyan alakulnak a fizetések?

A KSH összesítése alapján az átlagkeresetek 3%-kal nőttek a 2014-es évben. A nettó átlagkereset 155 700 forint, a fizikai foglalkozásúaké 106 300 forint, a szellemi foglalkoztatásúaké pedig 210 900 forint volt. A legkevesebbet a humán-egészségügyi, szociális ellátás foglalkoztatottjai (nettó 93 698 forint), a vendéglátással, szálláshely értékesítéssel foglalkozók (100 322 forint), a mezőgazdaságban (117 973) dolgozók vitték haza.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.