A multitasking árnyoldalai

by | dec 9, 2015 | Hírek

A multitasking arnyoldalai_150x150

Napjainkban egyre inkább elvárás, hogy folyamatosan elérhetőek legyünk és minél gyorsabban, minél több feladatot elvégezzünk. Sajnos a multitasking, vagyis az egyidejűleg több feladaton történő dolgozás többet árt, mint használ. Az index.hu legújabb cikke alapján összegyűjtöttük miért nem tudunk egyszerre több dologra hatékonyan figyelni.

Multi micsoda?

Multitasking tevékenység például a mindennapi életben gyakran előforduló vezetés közbeni telefonálás is. David Strayer már 2006-ban megállapította, hogy a telefonáló sofőrök nem sokkal jobbak, mint az alkohol hatása alatt állók. De ide sorolható az is, amikor munkavégzés során a különböző tevékenységek között tudatosan váltunk oda-vissza. Például cikkírás közben, elolvasni és megválaszolni egy e-mailt. És a sort reggelig lehetne folytatni.

Sokan úgy vélik kitűnően multitaskingolnak, ám általában tévednek. Az ilyen emberek nehezen tudják elkülöníteni a feladatokat és nehezen találják meg a lényeget. David Strayer új felmérésől kiderült, hogy a magukat jónak tartó személyek mutatták a legsilányabb teljesítményt, amikor egyszerre több feladattal kellet megbirkózniuk.

A tudományos magyarázat

„Mindennek az az oka, hogy az agyunk nem igazán alkalmas a multitaskingra, és bár éppen a hatékonyság növelése érdekében csináljuk, valójában épp a feladatok közötti folyamatos váltogatás ront a teljesítményünkön” – nyilatkozta Earl Miller, az MIT idegkutatója. Ugyanis ha egyszerre több dolog között kell váltogatni, az egy feladatra fordítható figyelem csökken. Az agy ilyenkor intenzívebben dolgozik, ami miatt hamarabb el is fárad, mintha egyetlen egy feladatra koncentrálna.

ÉRDEKES: Munkaszüneti napok 2016-ban

Jobbak benne a nők

Közismert, hogy a nők jobban tudnak egyszerre több dologra figyelni. Egy kimondottan a hétköznapra jellemző feladatváltásokat vizsgáló kutatás eredményeként kiderült, hogy mindkét nem teljesítménye romlik a multitasking során, de a férfiaké nagyobb mértékű visszaesést mutat.

Előnye is van

Azonban nem csak negatív hatásait ismerjük a multitaskingnak. Egy friss kutatás alapján jó hatással van a fizikai teljesítményre. A felmérés során idősebb alanyokat vizsgáltak, akik észrevétlenül gyorsabban hajtották a szobabiciklit, miközben kognitív feladatokat oldottak meg. A sportoláson kívül a kreativitásra is kedvezően hathat.

Mi lehet a megoldás?

Nézzük néhány egyszerű módszert a bővelkedő tennivalók leküzdésére. Ilyen megoldás lehet egy e-mailszűrő beállítása, amellyel sokkal átláthatóbbá válik a levelezés. Vagy a telefonunk értesítéseinek oly módú testre szabása, hogy valóban a lényeges információknál jelezzen és ne félpercenként. De számos olyan internetes program is megtalálható, amely kimondottan az egy feladatra történő koncentrációt segíti elő.

A koncentrált munkavégzésre a Promodor-technika is jótékonyan hat, aminek lényege, hogy két órás sávokra osztja a munkaidőt és azon belül 25 perces intenzív munkát és 5 perces szünetet követ. Csak végül a feladataink tökéletes menedzselése nehogy elvonja a figyelmet magáról a munkáról.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.