London nem a világ!

by | nov 27, 2015 | Hírek

London-nem-a-vilag_150x150London az Egyesült Királyság és azon belül Anglia fővárosa, a legnagyobb városi terület az Európa Unión belül. Londonban már 2009-ben közel annyian laktak, mint egész Magyarországon!

A világ egyik kereskedelmi, szórakoztatóipari, divat, egészségügyi, közlekedési, turisztikai, kutatási és fejlesztési, oktatási központja , 2014-ben a Forbes a legbefolyásosabb városnak nyilvánította.

ÉRDEKES: Mi tartja külföldön a magyarokat?

Európában itt található a legtöbb egyetem, de emellett London lett a világ vezető pénzügyi szolgáltatási központja is , maga mögé utasítva New York-ot. Ezekkel a jellemzőkkel nem is olyan nagyképű talán a “világ közepének” nevezni, mint teszik sokan.

Évente kb. 27 millióan választják úticélul, ily módon a leglátogatottabb városok egyike, reptere, a Heathrow a világ legforgalmasabb reptere. Ám nem mindenki kirándulni jön csupán, sokan jóval hosszabb távú célokkal érkeznek!

A magyarok által is közkedvelt cél a külföldön munkát vállalók körében.  Az elmúlt  11 évben ha nem is  mindig a lista élén,  de rendre dobogós helyen állt és áll a statisztikák szerint.

2 évvel ez előtt a HVG már az 5. legnépesebb magyar városnak nevezte Londont a cikkében, az idei évben a 444 szerint már alig marad el Debrecentől, ami ugyebár a 2. helyen áll(t) ezen a listán. Az iróniától elvonatkoztatva is elgondolkodtató azért ez az eredmény.

Valóban annyira megéri Londont választani az angol nyelvterületen dolgozni vágyóknak?

Tapasztalataink szerint a jelentkezőink leggyakrabban a nyelvtudásuk fejlesztését, illetve az anyagi helyzetük javítását határozzák meg a külföldi munkavállalásunk okaként és céljaként.

Ez a két elvárás Londonban is meg tud valósulni ugyan, de sokkal nagyobb erőfeszítések árán, mint bárhol máshol az Egyesült Királyságban.

Mivel London a nemzetiségek olvasztótégelye, sokféle vallás és kultúra él itt együtt, olyannyira, hogy a  2011-es népszámlálási adatok szerint a britek már kisebbségben voltak a városban.  Ily módon belátható, hogy akikkel a mindennapjaik során érintkeznek és kommunikálnak a kint élők, azoknak hozzájuk hasonlóan az angol nem az anyanyelve. Tehát nagy valószínűséggel nem az eredeti brit akcentus és a nyelvtani szempontból is helyes kommunikáció fog rájuk ragadni! A cél elérése érdekében érdemes tehát nyelviskolába is menni, a mindennapi élet nem fogja eléggé elősegíteni az angoltanulást.

A metropolisz, éppen azért, mert ennyire népszerű és központi, bizony nagyon drága is. A megélhetési költségek szempontjából, azon belül is elsődlegesen a lakhatás és tömegközlekedés terén igen magasak az árak. A külföldi munkavállalók számára a kezdetekben általában leggyakrabban betölthető pozíciók minimálbért fizetnek. Ez a minimálbér pedig az Egyesült Királyság teljes területén ugyanannyi. A megélhetés költségei, főleg a szállások díja a fővároshoz képest fele -, vagy esetenként harmadannyiba kerül más településeken. Ebből könnyen kikövetkeztethető, hogy Londonon kívül a megtakarítási lehetőség jóval kedvezőbb, akár többszöröse.

Nézz szét a külföldi állásajánlatok között! >>

Sokan a kedvezőbb elhelyezkedési lehetőségek miatt választják a brit fővárost. De tévednek: hiába van Londonban százszor több munkalehetőség, mint egy vidéki angol vagy skót városban, ha százszor több ember is pályázik azokra az állásokra. Összességében Londonban egyáltalán nem könnyebb munkát kapni, mint bárhol vidéken az Egyesült Királyságban, sőt.

Nem véletlenül mondja rengeteg londoni magyar, hogy ha újra kezdhetné, inkább vidéken telepedne le. Ha külföldi munkavállalást tervez valaki, és a fenti szempontok motiválják leginkább, akkor érdemes új távlatokban gondolkodni. London látnivalói pedig elérhető közelségben lehetnek, nem kell feltétlenül lemondani róluk.

Tóth Bernadett, az EUWORK Állásközvetítő Iroda munkatársa

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.