Mindent felforgat az Y-generáció

by | okt 15, 2015 | Hírek

Mindent-felforgat-az-Y-generacio_150x150A 41. Műegyetemi Állásbörzére nagy számban várják a 20-33 éves korosztályt.

Október 14–15-én, a Műegyetemi Állásbörzén nagyszámú érdeklődőt várnak a jelenleg aktívan állást kereső, ún. Y-generációból.

2020-ra várhatóan a munkaerőpiac fele Y-generációsokból fog állni, 2025-re pedig a 75%-a1. Ők a mai 20–33 évesek, tehát gyakorlatilag a legfiatalabb szereplőkről beszélünk a munkaerőpiacon – akik fenekestől felforgatnak mindent.

A világnak mindig az aktuális legfiatalabb generációval volt problémája. A Veteránok (1925–45), akik megjárták a világháborúk poklát, előszeretettel forgatták a szemüket, mikor hippi Baby Boomer gyerekeik (1946–64) virágot tűztek a hajukba, trapéznadrágba bújtak, és a Woodstockon akartak bulizni. Amikor az X-generációsok (1965–81) voltak gyerekek, szüleik attól rettegtek, hogy antiszociálissá és agyhalottá válnak a sok tv-nézéstől, walkmannhallgatástól és képregényolvasástól. Most azt jósolják, hogy a milleniumi nemzedék, vagyis az Y- (1982–95) és a Z- (1996–2007) generáció tagjai miatt fog kihalni az emberiség, mivel képtelenek elszakadni az okostelefonjuktól, és a közösségi média világában élnek. Az Alfákról (2008–) pedig ne is beszéljünk, akik tablettel a kezükben nőnek fel, és attól a pillanattól kezdve, hogy elvágják a köldökzsinórjukat, online vannak” – foglalja össze humorosan Nemes Orsolya, az Y-generáció szakértője a huszonévesekről szóló, ingyenesen elérhető ebook-jában.

A Műegyetemi Állásbörzén több ezer hazai és külföldi állás és szakmai gyakorlati lehetőség közül válogathatnak az álláskeresők október 14–15. között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem központi, K. épületében. Magyarország legrangosabb álláskereső rendezvényén a kiállítók 28%-a kínál szakmai gyakornoki programokat a (nem csak BME-s) hallgatóknak, 36-36%-uk pedig kifejezetten friss diplomás pályakezdőket, illetve már tapasztalattal rendelkező munkavállalókat keres. A rendezvény ingyenes és nyitott bárki számára, aki aktívan állást keres, vagy aki csupán tájékozódni szeretne a munkáltatók igényeiről és a könnyebb elhelyezkedés feltételeiről.

A 29 új kiállító többsége kifejezetten a felsőoktatási hallgatók miatt regisztrált, amely előnyhöz juttathatja a fiatal álláskeresőket a piacon. Az ő tipikus problémájuk, hogy a szaktudás mellett nincs kellő szakmai tapasztalatuk, gyakorlatuk. A gyakornoki programok lehetőséget adnak rá, hogy friss diplomás korukra megszerezhessék a hallgatók a szükséges rutint, és sikeresebben pályázhassanak a kiszemelt állásokra.

Ugyanekkor a munkáltatóknak is szembesülni kell azzal, hangsúlyozza Nemes Orsolya, hogy a mai, Y-generációs munkavállalóknak már mások az elvárásaik. A cégekre nem pusztán munkahelyként, hanem brandként is tekintenek: elsősorban azokat az állásokat pályázzák meg, ahol a vállalat értékrendjével és vállalati kultúrájával is egyetértenek. Ez új feladatot ró a munkaadókra, ugyanis gyakorlatilag harcolniuk kell a fiatal tehetségekért. Az állásinterjúkon így egyfajta párbeszéd kezd kibontakozni: már nemcsak az a kérdés, hogy a kedves jelölt miért szeretne az adott cégnél dolgozni, hanem azt is egyre többen mutatják be, hogy a vállalat mit tud nyújtani, miért érdemes éppen itt elhelyezkedni.

A fiatal tehetségek bevonzása mellett egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a cégeknek arra is, hogy hosszú távon meg tudják őket tartani. Az Y-generációsok 54%-a ugyanis 2-5 munkahellyel számol, míg 16%-uk 6-9 munkaadót saccol a karrierje során (ezzel szemben az X-generáció tagjai 2-3, a Baby Boomerek pedig még csak 1-2-vel kalkuláltak)1.

Mivel egy új jelölt betanítása rengeteg idő, energia és pénz, olyan új trendek jelenhetnek meg egyre nagyobb számban, hogy vonzóbbá tegyék az adott munkahelyet, mint a kreatív, inspiráló munkahelyi környezet vagy a rugalmas, családbarát munkaidő.

Bővebb információ: www.allasborze.bme.hu

Időpont: 2015. október 14–15. (szerda–csütörtök), 10:00–17:00
Helyszín: Budapest 1111, Műegyetem rkp. 3., K épület
A belépés ingyenes, akárcsak a sikeres álláskereséshez szükséges felkészítő programok!

Szervező: Műegyetemi Ifjúsági Nonprofit Kft. és BME Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság

1: Millennials at work, PwC 2011 http://bit.ly/PwCMillennials

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.