Német vállalatok segítik a tanulók elhelyezkedését

by | ápr 10, 2015 | Hírek

németAz MTI alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) szakképzési megállapodást kötött, melyet Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, valamint Dale A. Martin, a kamara elnöke írt alá.

Az együttműködés célja a szakképzés korszerűsítése a németországi duális szakképzési rendszer tapasztalatai alapján.

Hazánkban 2012-ben indult a duális szakképzési rendszer, akkor még 37 ezer tanuló részvételével. Jelenleg ebben a rendszerben tanulók száma meghaladja az 50 ezret. Czomba Sándor államtitkár kijelentése alapján szeretnék 2018 végére 70 ezerre szeretnék növelni azok számát, akik tanulószerződés keretében vállalatoknál sajátítják el a szakmát.

Céljuk, hogy a gazdaság számára megfelelő számú és minőségű munkaerő álljon rendelkezésre, valamint hogy elősegítsék az iskolából kilépő szakemberek elhelyezkedését. Nem utolsó sorban pedig a szakmunka és a szakképzés ezáltal visszakapja majd a társadalmi megbecsülését – emelte ki az államtitkár.

Azért, hogy a vállalatok ne érezzék tehernek a tanulók foglalkoztatását, a kormány legfeljebb egy évig átvállalja a volt tanuló bruttó bérének és járulékainak 70-80-90 százalékát, amennyiben a vállalat továbbfoglalkoztatja. . Hozzátette, a 7,5 milliárd forint keretösszegű program több ezer ember részvételét célozza meg.

Czomba Sándor szólt arról is, hogy Magyarországon hatezer német vállalkozás működik és mintegy 300 ezer embert foglalkoztatnak.

Dale A. Martin, a kamara elnöke kiemelte, hogy a német–magyar kamara tagjai, Magyarország legfontosabb befektetőiként érdekeltek egy jól működő szakképzési rendszer kialakításában, amely lehetővé teszi a vállalati gyakorlatban szerzett képzést a fiatalok számára, akik ezáltal nagyobb eséllyel tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.