Német vállalatok segítik a tanulók elhelyezkedését

by | ápr 10, 2015 | Hírek

németAz MTI alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) szakképzési megállapodást kötött, melyet Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, valamint Dale A. Martin, a kamara elnöke írt alá.

Az együttműködés célja a szakképzés korszerűsítése a németországi duális szakképzési rendszer tapasztalatai alapján.

Hazánkban 2012-ben indult a duális szakképzési rendszer, akkor még 37 ezer tanuló részvételével. Jelenleg ebben a rendszerben tanulók száma meghaladja az 50 ezret. Czomba Sándor államtitkár kijelentése alapján szeretnék 2018 végére 70 ezerre szeretnék növelni azok számát, akik tanulószerződés keretében vállalatoknál sajátítják el a szakmát.

Céljuk, hogy a gazdaság számára megfelelő számú és minőségű munkaerő álljon rendelkezésre, valamint hogy elősegítsék az iskolából kilépő szakemberek elhelyezkedését. Nem utolsó sorban pedig a szakmunka és a szakképzés ezáltal visszakapja majd a társadalmi megbecsülését – emelte ki az államtitkár.

Azért, hogy a vállalatok ne érezzék tehernek a tanulók foglalkoztatását, a kormány legfeljebb egy évig átvállalja a volt tanuló bruttó bérének és járulékainak 70-80-90 százalékát, amennyiben a vállalat továbbfoglalkoztatja. . Hozzátette, a 7,5 milliárd forint keretösszegű program több ezer ember részvételét célozza meg.

Czomba Sándor szólt arról is, hogy Magyarországon hatezer német vállalkozás működik és mintegy 300 ezer embert foglalkoztatnak.

Dale A. Martin, a kamara elnöke kiemelte, hogy a német–magyar kamara tagjai, Magyarország legfontosabb befektetőiként érdekeltek egy jól működő szakképzési rendszer kialakításában, amely lehetővé teszi a vállalati gyakorlatban szerzett képzést a fiatalok számára, akik ezáltal nagyobb eséllyel tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!