Nincs munka informatikai tudás nélkül

by | okt 22, 2015 | Hírek

Nincs-munka-informatikai-tudas-nelkul_150x150Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) korábbi közleménye szerint pár éven belül nem lesz olyan állás, amelynek a betöltéséhez ne lenne szükség digitális kompetenciákra.  Már ma is a legtöbb munkahely digitális, csak egyes fizikai munkáknál nem elvárás az informatikai jártasság.

Napjainkban szinte már nincs olyan munkahely, ahol ne lenne szükség informatikai eszközökkel való adatok kezelésére, folyamatirányításokra. A digitális írástudás és az eltérő eszközök kezelésének ismerete már a legtöbb helyen alapvető elvárás és vannak olyan területek is (például az energetikával vagy gyártással foglalkozó iparágaknál), ahol speciális eszközök ismerete szükséges – nyilatkozta Horváth Ádám, az IVSZ oktatási igazgatója. Ma már egy pékségnél is szükség van az informatikára, már ha csak azt nézzük, hogy megfelelően tudják elvégezni a logisztikai folyamatokat. Szinte már nincs olyan élethelyzet, hogy ne valamilyen szoftver szolgáljon ki minket, éppen ezért az álláspiacon túl is ugyanolyan fontos, hogy rendelkezzünk digitális ismeretekkel – tette hozzá.

Az oktatási igazgató szerint a legfontosabb digitális alapismeretek az informatikai és adatmenedzsment, az adatbiztonság, a digitális dokumentumok kezelési ismerete és az informatikai problémamegoldás, melyeknek az iskolai oktatás részét kéne, hogy képezzék.

Szerinte a jelenlegi iskolarendszer nem képes  válaszolni a XXI. századi kihívásokra, képtelen mentálisan felkészíteni a munkaerőpiacra kilépő fiatalokat és a korszak IT technológiájával sem tud lépést tartani.

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke szerint pozitív példaként Nagy-Britanniát említette, ahol már 2014 óta a középiskolában tanulnak programozást a diákok és fejleszteniük kell egy mobil alkalmazást is. Megjegyezte továbbá a programozás kapcsán, hogy az Európai Unió 22 országából 20-ban már önálló tantárgyként oktatják.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!