Nincs munka informatikai tudás nélkül

by | okt 22, 2015 | Hírek

Nincs-munka-informatikai-tudas-nelkul_150x150Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) korábbi közleménye szerint pár éven belül nem lesz olyan állás, amelynek a betöltéséhez ne lenne szükség digitális kompetenciákra.  Már ma is a legtöbb munkahely digitális, csak egyes fizikai munkáknál nem elvárás az informatikai jártasság.

Napjainkban szinte már nincs olyan munkahely, ahol ne lenne szükség informatikai eszközökkel való adatok kezelésére, folyamatirányításokra. A digitális írástudás és az eltérő eszközök kezelésének ismerete már a legtöbb helyen alapvető elvárás és vannak olyan területek is (például az energetikával vagy gyártással foglalkozó iparágaknál), ahol speciális eszközök ismerete szükséges – nyilatkozta Horváth Ádám, az IVSZ oktatási igazgatója. Ma már egy pékségnél is szükség van az informatikára, már ha csak azt nézzük, hogy megfelelően tudják elvégezni a logisztikai folyamatokat. Szinte már nincs olyan élethelyzet, hogy ne valamilyen szoftver szolgáljon ki minket, éppen ezért az álláspiacon túl is ugyanolyan fontos, hogy rendelkezzünk digitális ismeretekkel – tette hozzá.

Az oktatási igazgató szerint a legfontosabb digitális alapismeretek az informatikai és adatmenedzsment, az adatbiztonság, a digitális dokumentumok kezelési ismerete és az informatikai problémamegoldás, melyeknek az iskolai oktatás részét kéne, hogy képezzék.

Szerinte a jelenlegi iskolarendszer nem képes  válaszolni a XXI. századi kihívásokra, képtelen mentálisan felkészíteni a munkaerőpiacra kilépő fiatalokat és a korszak IT technológiájával sem tud lépést tartani.

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke szerint pozitív példaként Nagy-Britanniát említette, ahol már 2014 óta a középiskolában tanulnak programozást a diákok és fejleszteniük kell egy mobil alkalmazást is. Megjegyezte továbbá a programozás kapcsán, hogy az Európai Unió 22 országából 20-ban már önálló tantárgyként oktatják.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.