Szakképzett mérnökökért versenyeznek a cégek

by | okt 20, 2015 | Hírek

szakkepzett mernokokert versenyeznek_150x150A mostanában lezajlott állásbörzéken és a mindennapokban is jól érzékelhető, hogy kis és multinacionális gyártó cégek egyaránt örülnek, ha le tudnak csapni egy-egy jól képzett mérnökre. Ám ezeket a szakembereket nem csak megszerezni, megtartani is tudni kell. „A tehetséges mérnököket csak olyan vállalatok tudják megtartani, amelyek hosszútávon vonzó szakmai előremenetelt tudnak biztosítani a számukra” – derült ki a Hay Group által végzett kutatásból.

A felmérésben szereplő cégek túlnyomóan minőségügyi, villamos, folyamat- és gyártómérnök hiánnyal küzdenek. A cégek 91 százalékának van ugyan minőségügyi mérnök alkalmazottja, mégis ez a legkeresettebb csoport jelenleg. Csekély számban alkalmaznak építőmérnököket és a munkaerőhiány is elenyésző ezen a területen, így ők vannak a legrosszabb helyzetben.

A felmérésből definiálható problémák:

Oktatási színvonal

Amíg egy 2011-es felmérés szerint a résztvevők a hiány okának a kevés mérnöki végzettséggel rendelkezőket jelölték meg, addig mára a legszembetűnőbb gond a felsőoktatás elégtelen színvonala és a releváns szaktudással rendelkezők hiánya lett. A megkérdezettek 70 százaléka szerint a nyelvtudás hiánya is problémát okoz, amely szintén az oktatáshoz kapcsolódik.

ÉRDEKES: A hagyományos munkaidő már a múlté

Motiváció hiánya

A kilépő dolgozók közel fele felmondási okként a fejlődési lehetőségek hiányát nevezte meg. A mérnökök motiválásának alapköve a fejlődési lehetőségek biztosítása. A cégek 72 százaléka ért egyet ezzel, viszont csupán egyharmada foglalkozik a dolgozók karrierútjával.

Kihívások megszűnése

A nemzetközi cégek versenyelőnyre tehetnek szert, hiszen multinacionális karrier lehetőségeket is képesek biztosítani a mérnököknek. A társaságok szerint jellemzően kihívást jelentő projektekkel lehet motiválni a mérnököket. A felmérésből azonban kiderült, hogy a vállalatok 65 százaléka egy bizonyos szint felet nem tud megfelelő szakmai kihívásokat nyújtani.

blog_reklam

A mérnökök teljesítményének ösztönzéséért a magyar cégek nem sokat tesznek.  Mindössze 30 százalékuk alkalmaz eltérő bérpolitikát a mérnökök javadalmazása esetén. A felmérésből az is kiderült, hogy a rendkívül hatékony bónuszpolitikát a vállalatok egynegyede egyáltalán nem alkalmazza. Nem népszerűek továbbá az eseti és a projektalapú bónuszok sem.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.