Szakképzett mérnökökért versenyeznek a cégek

by | okt 20, 2015 | Hírek

szakkepzett mernokokert versenyeznek_150x150A mostanában lezajlott állásbörzéken és a mindennapokban is jól érzékelhető, hogy kis és multinacionális gyártó cégek egyaránt örülnek, ha le tudnak csapni egy-egy jól képzett mérnökre. Ám ezeket a szakembereket nem csak megszerezni, megtartani is tudni kell. „A tehetséges mérnököket csak olyan vállalatok tudják megtartani, amelyek hosszútávon vonzó szakmai előremenetelt tudnak biztosítani a számukra” – derült ki a Hay Group által végzett kutatásból.

A felmérésben szereplő cégek túlnyomóan minőségügyi, villamos, folyamat- és gyártómérnök hiánnyal küzdenek. A cégek 91 százalékának van ugyan minőségügyi mérnök alkalmazottja, mégis ez a legkeresettebb csoport jelenleg. Csekély számban alkalmaznak építőmérnököket és a munkaerőhiány is elenyésző ezen a területen, így ők vannak a legrosszabb helyzetben.

A felmérésből definiálható problémák:

Oktatási színvonal

Amíg egy 2011-es felmérés szerint a résztvevők a hiány okának a kevés mérnöki végzettséggel rendelkezőket jelölték meg, addig mára a legszembetűnőbb gond a felsőoktatás elégtelen színvonala és a releváns szaktudással rendelkezők hiánya lett. A megkérdezettek 70 százaléka szerint a nyelvtudás hiánya is problémát okoz, amely szintén az oktatáshoz kapcsolódik.

ÉRDEKES: A hagyományos munkaidő már a múlté

Motiváció hiánya

A kilépő dolgozók közel fele felmondási okként a fejlődési lehetőségek hiányát nevezte meg. A mérnökök motiválásának alapköve a fejlődési lehetőségek biztosítása. A cégek 72 százaléka ért egyet ezzel, viszont csupán egyharmada foglalkozik a dolgozók karrierútjával.

Kihívások megszűnése

A nemzetközi cégek versenyelőnyre tehetnek szert, hiszen multinacionális karrier lehetőségeket is képesek biztosítani a mérnököknek. A társaságok szerint jellemzően kihívást jelentő projektekkel lehet motiválni a mérnököket. A felmérésből azonban kiderült, hogy a vállalatok 65 százaléka egy bizonyos szint felet nem tud megfelelő szakmai kihívásokat nyújtani.

blog_reklam

A mérnökök teljesítményének ösztönzéséért a magyar cégek nem sokat tesznek.  Mindössze 30 százalékuk alkalmaz eltérő bérpolitikát a mérnökök javadalmazása esetén. A felmérésből az is kiderült, hogy a rendkívül hatékony bónuszpolitikát a vállalatok egynegyede egyáltalán nem alkalmazza. Nem népszerűek továbbá az eseti és a projektalapú bónuszok sem.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!