Tényezők, melyek megölik a produktivitást

by | júl 16, 2015 | Karriertanácsok

Tenyezok-melyek-rossz-hatassal-vannak_150x150Hogyan dolgozz hatékonyan a hét minden egyes napján? 8-10 órát ülsz az irodában, de mégsem érsz a feladataid végére? Íme néhány rossz szokás, amelyek elhagyásával és egy kis tervezéssel könnyen növelhetjük a produktivitásunkat.

De milyen is egy produktív munkaerő? A produktív szó jelentése termékenység, termelőképesség.  Tehát minél produktívabb tudsz lenni a munkádban, annál hatékonyabb és alaposabb a munkavégzésed, a feladataid elvégzési ideje akár a felére is csökkenhet.

1. Egyszerre több feladat

Azok az emberek, akik párhuzamosan végeznek több tevékenységet, hajlamosak azt gondolni magukról, hogy hatékonyak, a valóságban azonban ez ritkán van így. Ha egy időben több dologra kell fókuszálnod, megoszlik a figyelmed, tehát lényegesen romlik a teljesítményed. Így könnyen túlterheltnek és szétszórtnak érezheted magad. E helyett írj listát napi teendőidről, priorizálj, és haladj sorba. Két feladat elvégzése között hagyj némi szünetet, hogy délutánra is megőrizd az energiád.

ÉRDEKES: Így őrizd meg a szellemi frissességed

2.  A legfontosabb munka késleltetése

Biztosan te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nagyon jól tudtad, hogy van egy nehéz feladatod, mely elvégzés során még „vért fogsz izzadni”, de mégis csak toltad magad ellőt. Reggel elhatároztad, hogy majd az ebéd után neki látsz, de délutánra is elvesztetted a motivációt és másnapra hagytad. Ez a legrosszabb, amit tehetsz, hiszen délutánra teljesen elfogy az energiánk.  Próbáld meg jól beosztani a mentális energiád és mindig a legnehezebb feladattal indítsd a napod.

3.  Túl sok meeting

Sokszor értekezletről értekezletre járunk, amiken igazán semmi érdekes nem történik. Egy kutatás szerint az emberek egy hét alatt akár 5-6 órát is tölthetnek a meetingekkel, melyek állításuk szerint nem túl hatékonyak. Ha nincs világos cél, túl sok embert hívnak meg rá, vagy túlzottan elhúzódik, akkor a legtöbb értekezlet valóban nem javára válik a cégnek. Próbáljuk meg a találkozókat arra használni, hogy már a kész elképzelésekről döntünk, a kisebb beszélgetésekre használjuk a különböző üzenetküldő internetes rendszereket.

4. Közösségi média

Nem meglepő, hogy az amerikaiak 44%-a az internetet tarja a legnagyobb zavaró tényezőnek a munkavégzés során, 33%-a pedig kifejezetten megnevezte a közösségi médiát. Ha munkavégzés közben folyamatosan meg van nyitva a Facebook, LinkedIn, vagy bármely kedvenc híroldalad, akkor biztos, hogy nem leszel elég hatékony. Értékes óráidat fosztogatod, ha állandóan azt lesed, hogy írt-e valaki a chat-en. Zárd be ezeket az oldalakat és a napnak egy előre meghatározott szakaszában használd csak őket. Például a reggeli kávézás közben, vagy ebéd után.

blog_reklam

5.  Hangos kollégák

Egyéb zavaró tényező lehet még a kollégák túlzott hangoskodása. Napjainkban jellemzőek az ún. nyitott irodák, amikor összetolt asztalokkal egymáshoz viszonylag közel dolgoznak a kollégák. Így a munkatárs viselkedése, de még az aktuális hangulata is hatással lehet rád.  Ne hagyd, hogy a kollégák eltereljék a figyelmedet, és ezáltal csökkentsék a munkád produktivitását. Ha nem tudod kizárni a zavaró zajokat, próbálj meg elvonulni egy erre alkalmas helyre, esetleg jelezd ezt a munkatársaid, vagy akár a főnököd felé.

Van saját tapasztalatod a témával kapcsolatban? Oszd meg velünk véleményedet!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.