Magas az ingázók száma hazánkban

by | máj 6, 2016 | Hírek

Magas-az-ingazok-szama-hazankban_150x150A Központi Statisztikai Hivatal feldolgozta a 2011-es népszámlálás adatait, melyből kiderült, hogy öt éve 1 340 000 ember dolgozott a lakóhelyétől eltérő településen.

86%-a az ingázóknak ugyanoda jár dolgozni naponta, 153 000 azoknak a száma akiket nem egy helyhez köt a munkájuk (pl. ügynökök, piaci árusok), és 27 000 a számuk a külföldre ingázóknak. Tekintve hogy 2011-es adatokról van szó, valószínűleg a külföldre ingázók száma jelentősen növekedhetett az utóbbi időben.

Tekintve, hogy a sok főt foglalkoztató vállalatok főképp a nagyvárosokban helyezkednek el, így az ingázások iránya is a kisebb községekből a városok felé mutat. Az ingázók 37%-a kisebb községből utazik városba, míg fordítva csak 7% ingázott.

Főváros és a megyei jogú városok előnyben

Kimagasló a főváros és a megyei jogú városok munkaerővonzása, ahova az ingázók 41%-a járt dolgozni, 32% a más városokba és 14% pedig a községekbe járók aránya.

Budapestre az említett évben 226 000 fő járt be dolgozni más településről, míg a megyei jogú városokba 318 000 utaztak dolgozni főként Székesfehérvárra és Győrbe, valamint Miskolcra és Debrecenbe.

Megtett kilométer

Az ingázók átlagosan 31 km-t utaznak a budapesti munkahelyükre. A megyei jogú városok közül Székesfehérvárra utaznak a legmesszebbről, átlagosan 23 kilométerről.

ÉRDEKES: Hogyan érj el változást a jelenlegi munkahelyeden?

Idő

A megkérdezett ingázók fele maximum fél óra alatt beér a munkahelyére, míg 14%-nak egy óránál is tovább tart bejárni.

Jármű

Az ingázó munkavállalók 48%-a autóval közlekedik, 24%-uk távolsági busszal, 5% vonattal, vagy HÉV-vel, 3,6% egyéb járművel, míg a motorkerékpárt és biciklit mindössze 1-1% arányban használnak a munkavállalók.

Az eredeti cikk a Metropol.hu oldalán jelent meg.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!