Magas az ingázók száma hazánkban

by | máj 6, 2016 | Hírek

Magas-az-ingazok-szama-hazankban_150x150A Központi Statisztikai Hivatal feldolgozta a 2011-es népszámlálás adatait, melyből kiderült, hogy öt éve 1 340 000 ember dolgozott a lakóhelyétől eltérő településen.

86%-a az ingázóknak ugyanoda jár dolgozni naponta, 153 000 azoknak a száma akiket nem egy helyhez köt a munkájuk (pl. ügynökök, piaci árusok), és 27 000 a számuk a külföldre ingázóknak. Tekintve hogy 2011-es adatokról van szó, valószínűleg a külföldre ingázók száma jelentősen növekedhetett az utóbbi időben.

Tekintve, hogy a sok főt foglalkoztató vállalatok főképp a nagyvárosokban helyezkednek el, így az ingázások iránya is a kisebb községekből a városok felé mutat. Az ingázók 37%-a kisebb községből utazik városba, míg fordítva csak 7% ingázott.

Főváros és a megyei jogú városok előnyben

Kimagasló a főváros és a megyei jogú városok munkaerővonzása, ahova az ingázók 41%-a járt dolgozni, 32% a más városokba és 14% pedig a községekbe járók aránya.

Budapestre az említett évben 226 000 fő járt be dolgozni más településről, míg a megyei jogú városokba 318 000 utaztak dolgozni főként Székesfehérvárra és Győrbe, valamint Miskolcra és Debrecenbe.

Megtett kilométer

Az ingázók átlagosan 31 km-t utaznak a budapesti munkahelyükre. A megyei jogú városok közül Székesfehérvárra utaznak a legmesszebbről, átlagosan 23 kilométerről.

ÉRDEKES: Hogyan érj el változást a jelenlegi munkahelyeden?

Idő

A megkérdezett ingázók fele maximum fél óra alatt beér a munkahelyére, míg 14%-nak egy óránál is tovább tart bejárni.

Jármű

Az ingázó munkavállalók 48%-a autóval közlekedik, 24%-uk távolsági busszal, 5% vonattal, vagy HÉV-vel, 3,6% egyéb járművel, míg a motorkerékpárt és biciklit mindössze 1-1% arányban használnak a munkavállalók.

Az eredeti cikk a Metropol.hu oldalán jelent meg.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.