Állás helyett hivatást választani

by | aug 18, 2016 | Karriertanácsok

Allas.helyett.hivatast.valasztani_150x150Mi a különbség az állás és a hivatás között?

Egy tágabb értelemben vett szakmai továbbképzésen vettem részt, ahol a szavak kifejező erejével foglalkoztunk. Házi feladatként hoztam magammal, hogy a tevékenységeinkkel (cégünk szolgáltatásai, társadalmi szerepvállalás) kapcsolatos kifejezéseinket és a mögöttük felhalmozott tartalmakat megvizsgáljuk. A munkatársakkal folytatott beszélgetéseink során felfedeztük, hogy az állás jellemzően egy erősen szűkített fogalom. A munkáltatók részéről egy elvárás lista, amelynek egy adott időpontban leginkább megfelelő jelentkezők közül választhatnak. A munkavállalók igyekeznek megfelelni az elvárások listájának, amelyek azonban távol állnak személyes elképzeléseiktől, álmaiktól. A hivatás kulcsszava az önismeretből fakadó személyes vízió, a lelkesedéssel végzett mindennapi tevékenységek sora. „Válassz olyan munkát, amit szeretsz és egy napot sem kell többet dolgoznod az életedben” – mondta Confucius.  Mai társadalmunkban ez sokak számára megvalósíthatatlan ideának tűnik. Ezt szeretnénk megcáfolni és a magunk eszközeivel tenni azért, hogy ez az életcél minél több embertársunk számára reális, sőt esszenciális legyen.

Hogyan találhatja meg valaki a hivatását?

Az iskola és a szülői, mentori támogatás legfőbb feladata lenne, hogy a gyermekek a felnőtt kor küszöbéig tartó úton megismerjék önmagukat, adottságaikat, rugalmas, de világos elképzelésekkel bírjanak arról, hogy milyen tevékenységekkel szeretnék a mindennapjaikat tölteni, mivel tudnak a legjobban hozzájárulni szűkebb és tágabb társadalmi környezetük fejlődéséhez. Sajnos ez egyáltalán nem jellemző a mai oktatási-nevelési rendszerben.

Az érettségiző – diplomázó fiatalok sok megszerzett papírral, de kevés személyes elképzeléssel bírnak a saját adottságaikról, képességeikről, lehetőségeikről, így a jövőjükről. Sokaknak fogalma sincs, merre induljon. Végül mindannyian elindulnak valamilyen irányba, de nagyon kevesen olyan szerencsések, hogy valóban a hivatásuknak tudnának élni. Legtöbben egy „állásban” vannak, ahol „pénzt keresnek” és néhány évvel később, jellemzően valamely kritikus életszakaszban (gyermekvállalás után való visszatérés, betegség, állás elvesztése, vállalkozás csődje, tartós munkanélküliség) szembesülnek újra a kérdéssel: hol a helyem ebben a világban?

Miben segít az „Állás helyett hivatást” program?

A program célja a valódi személyes adottságok felkutatása. Ezek ismeretében a személyes életpálya megtervezése és a megvalósítás támogatása. Ez lehet, hogy csak a személyes erősségek pontosítását és a bemutatkozási technikák magabiztossá csiszolását jelenti, de lehet, hogy teljes váltással jár: (át)képzést, személyes mentorok megtalálását, új iparág / szakma megismerését, az átmeneti időszak támogatott menedzselését, később a szükséges bemutatkozási technikák elsajátítását, amelyek várhatóan túlmutatnak egy jól megírt önéletrajzon.

ÉRDEKES: Hogyan építs a hobbidból karriert?

Várjuk frissen érettségizett, diplomázott fiatal felnőttek jelentkezését, akik nem tudják, merre induljanak, hogyan találhatnák meg azt a területet és környezetet, amelyben valóban sikeressé tudnak válni. Várjuk továbbá minden olyan kihívásokkal teli életszakaszban (munkahelyváltás, tartós munkanélküliség, gyermekvállalás utáni visszatérés) lévő felnőttek jelentkezését is, akik minőségi döntést szeretnének hozni a saját jövőjük alakítása szempontjából.

blog_highlightAz új regisztrálók között 10 db 3 alkalmas ajándék tanácsadás. A 10 résztvevő közül a workshop Humán Kft. 3 személy részére az 1 éves komplex „Állás helyett hivatást” programban való díjmentes részvételt ajánl.blog_button

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.