Hazajönnek-e a londoni magyarok?

by | jan 10, 2017 | Hírek

Hazajonnek.e.a.londoni.magyarok_150x150Még 2015-ben indította el a kormány a külföldön, azon belül is Londonban dolgozó magyarok hazacsábítását célzó programját.

Ennek keretében főként a diplomás, képzett angliai magyarok újbóli magyarországi letelepedését segítették volna lakhatási támogatással és munkahely biztosításával.

Azért fókuszáltak főként Londonra, mert ott elég sok (körülbelül 100 -150 000) a fiatal, diplomás és tartósan dolgozó magyar. A program azonban valószínűleg nem az elképzelt sikert hozta, összesen 105 magyart sikerült Angliából hazacsábítani. 2016. júniusában pedig már azt a hírt lehetett olvasni, hogy nem folytatják tovább, a program lezárult.

(A kormány programja nem kerülte el Bödőcs Tibor humorista figyelmét sem:) )

Visszatekintés

Hazánkban jelentősen 2008-ban, a gazdasági válság hatására nőtt meg azoknak a száma, akik inkább külföldön kezdtek el munkát vállalni az anyagi biztonság reményében. Noha fontos megemlíteni az Európai Unióhoz való csatlakozásunkat is (2004), ami megkönnyítette a munkavállalást. Jelentős mértékben (78 százalékkal) azonban 2011 és 2013 között emelkedett meg a kivándorlók száma. Ennek hátterében az is állhat, hogy 2011-ben megszűntek a német és osztrák munkaerőpiaci-korlátozások.[1]

Folytatódik az „agyelszívás”

Napjainkban sem áll meg azonban ez a trend, egyre többen vállalnak külföldön munkát, sőt már egyre fiatalabb korban. Ennek hatásait már most is érzik a cégek, sok területen hiányoznak a szakemberek. Ilyen például az egészségügy, informatika területe, de ide tartoznak a sofőrök, vendéglátósok is. Azonban ameddig a béreket nem tudják olyan szintre emelni, hogy ne érje meg külföldön munkát vállalni, addig sajnos nem várható, hogy visszaszorulna a kivándorlási kedv.

 


[1] Forrás: Lakatos Judit – Külföldön dolgozó magyarok, Magyarországon dolgozó külföldiek

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.