Hazajönnek-e a londoni magyarok?

by | jan 10, 2017 | Hírek

Hazajonnek.e.a.londoni.magyarok_150x150Még 2015-ben indította el a kormány a külföldön, azon belül is Londonban dolgozó magyarok hazacsábítását célzó programját.

Ennek keretében főként a diplomás, képzett angliai magyarok újbóli magyarországi letelepedését segítették volna lakhatási támogatással és munkahely biztosításával.

Azért fókuszáltak főként Londonra, mert ott elég sok (körülbelül 100 -150 000) a fiatal, diplomás és tartósan dolgozó magyar. A program azonban valószínűleg nem az elképzelt sikert hozta, összesen 105 magyart sikerült Angliából hazacsábítani. 2016. júniusában pedig már azt a hírt lehetett olvasni, hogy nem folytatják tovább, a program lezárult.

(A kormány programja nem kerülte el Bödőcs Tibor humorista figyelmét sem:) )

Visszatekintés

Hazánkban jelentősen 2008-ban, a gazdasági válság hatására nőtt meg azoknak a száma, akik inkább külföldön kezdtek el munkát vállalni az anyagi biztonság reményében. Noha fontos megemlíteni az Európai Unióhoz való csatlakozásunkat is (2004), ami megkönnyítette a munkavállalást. Jelentős mértékben (78 százalékkal) azonban 2011 és 2013 között emelkedett meg a kivándorlók száma. Ennek hátterében az is állhat, hogy 2011-ben megszűntek a német és osztrák munkaerőpiaci-korlátozások.[1]

Folytatódik az „agyelszívás”

Napjainkban sem áll meg azonban ez a trend, egyre többen vállalnak külföldön munkát, sőt már egyre fiatalabb korban. Ennek hatásait már most is érzik a cégek, sok területen hiányoznak a szakemberek. Ilyen például az egészségügy, informatika területe, de ide tartoznak a sofőrök, vendéglátósok is. Azonban ameddig a béreket nem tudják olyan szintre emelni, hogy ne érje meg külföldön munkát vállalni, addig sajnos nem várható, hogy visszaszorulna a kivándorlási kedv.

 


[1] Forrás: Lakatos Judit – Külföldön dolgozó magyarok, Magyarországon dolgozó külföldiek

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!