Milyen készségekre lesz szükséged a jövőben?

by | márc 6, 2017 | Karriertanácsok

Milyen.keszsegekre.lesz.szukseged_150x150A technológiai fejlődés az életünk minden részére hatással van. Megváltoztatja hogyan kommunikálunk egymással, hogyan utazunk, megváltoztatja a munkafolyamatainkat és idővel a munkaköröket is, csak hogy néhány dolgot említsünk a sok közül.

Annak érdekében, hogy könnyebben és sikeresebben tudjunk élni, nekünk magunknak is fejlődnünk kell a technológiával egy időben:

Alkalmazkodóképesség

Valószínűleg azok a munkakörök, amelyek uralkodóak lesznek a jövőben még csak nem is léteznek. Emiatt azok a dolgozók, akik tájékozottak, képesek felismerni a trendeket és könnyen alkalmazkodnak az új helyzetekhez jó eséllyel lesznek sikeresek a folyamatosan változó munkaerő-piacon.

Fejlesztenünk kell önmagunkat szellemileg, hogy gyorsan tudjunk alkalmazkodni az egyetlen tényezőhöz ami biztossá vált napjainkban, ez pedig maga a változás.

A nézőpontunkat tekintve is nyitottnak kell lennünk, nem szabad, hogy egy állásponthoz mereven ragaszkodjunk. Az újító ötletekhez az kell, hogy újra tudjunk gondolni, lássuk a másik nézőpontját és el tudjuk engedni azt, amiről kiderül, hogy téves.

Önmotiváció

Azok a munkavállalók lesznek sikeresek a jövőben is, akik képesek folyamatosan tanulni, fejleszteni önmagukat. Akik látják, hogy milyen irányba halad a világ és annak megfelelően formálják önmagukat.

Nem hagyatkozhatunk a munkaadónkra, hogy a cég ahol dolgozunk biztosítsa számunkra a megfelelő képzést. Sajnos ilyen lehetőség nagyon kevés helyen adatik meg. Időt kell szakítanunk arra, hogy olvassunk, hogy fejlesszük magunkat – nem csak azért, hogy a jelenlegi munkahelyen sikereket érhessünk el, hanem hogy a jövőben se kelljen aggódnunk amiatt, hogy nem lesz munkánk.

Kapcsolatépítés

Sok cikkben olvashattátok már, hogy mennyire fontos a networking. Nem csupán azért, mert a kapcsolataink révén értesülhetünk új nyitott pozíciókról, hanem mert folyamatos információáramlást biztosít számunkra, kapcsolataink révén új ötleteket, megoldásokat is szerezhetünk, amit hasznosíthatunk a munkánk során.

ÉRDEKES: Mi az a networking, és mire jó?

Öntudatosság

A külső változásokra való reagálás mellett azonban arra is figyelnünk kell, hogy ne veszítsük szem elől a saját jólétünket. Olyan munkahelyen dolgozzunk, ahol pozitív és támogató a munkakörnyezet. Legyünk képesek kommunikálni a szükségleteinket és olyan helyen dolgozzunk, ahol ezeket meg is hallgatják.

Kódolás

Már szinte minden szakma kapcsolódik valamilyen szinten a digitális technológiához és ez egyre csak fokozódik majd. Az egyszerű, alapszintű számítógépes kódolás megtanulása növelheti az esélyünket a munkaerő-piacon. Számos tanfolyamon, de az interneten elérhető ingyenes tananyagok alapján is megtanulhatunk kódolni, ami egyre fontosabbá válik napjainkban.

A cikkhez az ötletet innen vettük.