4 lépés a hatékony álláskeresésért

by | júl 12, 2018 | Álláskeresési tippek

Az álláskeresés is munka, főleg a munkanélkülieknek, teljes munkaidős munka. A többieknek „csak” alkalmi.

Tehát, jó, ha hatékonyan végezzük, egyáltalán ismerjük a lépéseit, amiket mindennap, minél többször és/vagy minél jobban megválasztva meg kell tennünk. És ismerjük azokat a gátló lépéseket, amiket mindenképpen el kell kerülnünk. A legfontosabb feladat az állástalálásban, hogy úgy pályázzunk, hogy eljussunk állásinterjúra. Ehhez viszont alapvetően pályázni kell.

  1. Ne nyomozz a cégek után!

Az álláshirdetésben meg volt adva egy nevet nem tartalmazó email cím, de te meg akarod lepni őket, és akár több órás munkával rátalálsz a „felelősre”. A vezető HR-esre, a szakmai vezetőre, vagy akiről azt gondolod, hogy kompetens ebben. És jól megajándékozod egy állásjelentkezéssel… Néha jól sül el ez, de inkább veszélyes, ezért ne tedd!

Milyen veszélyei vannak?

Például már nem az a HR-vezető, akit megtaláltál a Google-ban, Linkedin-en, de lehet, hogy még a céges honlapot sem frissítették. Lehet, hogy ő a HR-vezető, de az adott pozícióra keresés nem az ő feladata, kiadta egy beosztottjának, akinek most továbbíthatja a te jelentkezésedet. Nem a legjobb kezdés egy cégnél fölösleges munkát adni a HR-vezetőnek. Felkutattad a leendő főnöködnek gondolt szakmai vezetőt, aki esetleg így szembesül vele, hogy épp a helyére keresnek új embert…

Figyelem! Ezek már megtörténtek álláskeresőimmel, ismerős HR-esekkel, és a káros eshetőségek száma végtelen. Egyébként sem túl pozitív kezdés, ha megkértek valamire az álláshirdetésben (küldd a jelentkezésed a megadott e-mail címre), te pedig kifejezetten nem azt teszed, amire kértek. Tanulság: tartsd be a szabályokat!

  1. Ne gondolkodj azon, miért nem lesz jó az adott állás!

Látod az álláshirdetést, majdnem jó is lenne, de… valami hiányzik a tudásodból, ami nekik kell, ezért inkább nem jelentkezel. Ha az a hiányosság könnyen pótolható, egyszerűbb pótolni, mint kihagyni egy jelentkezést. Vagy: nem lesz jó, messze van, drága a bejárás. Akkor sem jó, ha fedezik a bejárásod költségeit? (még törvényi kötelezettségük is van erre bizonyos esetekben) Nem részmunkaidőt hirdettek, te pedig azt szeretnél? Jelentkezz úgy, hogy felkészülsz a munkaidő-alkura. Állásinterjún megpróbálhatod kialkudni a félig home office, vagy rövidített munkaidős konstrukciókat.

  1. Ne várj a visszajelzésre!

Nem szép dolog, de még ma sem érkezik mindig visszajelzés egy-egy álláspályázatra. De sokan azért hagyják abba az álláspályázatok küldését, mert jelentkeztek egy nagyon nagynevű céghez, és onnan mindenképpen meg akarják várni a döntést. Ráadásul dolgozik ott ismerős, ő is segít belülről.

Ilyen feltételezések, várakozások miatt fordul elő, hogy egy magát sikertelennek gondoló álláskereső valójában hetente, vagy kéthetente ad be egy-egy álláspályázatot, és már fél éve nem sikerül semmi. A fél évnyi álláspályázat-küldözgetés soknak hangzik. Az összesen 11 db kiküldött pályázat, ami nem hozott sikert, nem sok, és nem is kétségbeejtő, ha 7-15 pályázatból nem jön a siker. De akinek nagyon kell az állás, az naponta küld ki ennyit! Foci-zsargonnal szólva: csak lövésből lesz gól.

  1. Tedd félre az előítéleteidet!

Az előítéletek mindig kárt okoznak, kivétel nélkül. Azt hallottad egy cégről, hogy keveset fizetnek ott? Zsarnok a főnök? Nagy a fluktuáció? Mikor volt ez? Több éve, hónapja kilépett onnan egy ismerősöd ezek miatt? Akkor itt az ideje, hogy meggyőződj róla, változott-e valami. Hasznosak ezek az információk, mert tudod, mit kell keresned, milyen kérdéseket tegyél fel, hogy felderítsd, vannak-e még ilyen problémák a cégnél. Ahhoz viszont el kell jutni állásinterjúra, hogy kérdezni tudj. Fel kell tudni tenni a kérdéseidet. A leghatékonyabb kérdés ilyen esetben – ami kellően diplomatikus is – hogy azt kérdezed meg, milyen változások voltak mostanában a cég életében azon a területen, ahol az a pozíció nyílt, amiről most tárgyaltok.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.