Milyen munka illik a személyiségtípusomhoz?

by | júl 6, 2018 | Álláskeresési tippek

Milyen munka illik hozzám? 
Benned is felmerültek már ez a kérdés? Ha igen, és kíváncsi lennél egy válaszra, akkor tudunk segíteni! Az MBTI személyiségtípusok alapján elmondjuk, milyen személyiséghez milyen munkák passzolnak!

MBTI személyiségtípusok?

Napjainkban a legnépszerűbb személyiségtípusokkal foglalkozó rendszer az MBTI. Neve a "Myers-Briggs Type Indicator" rövidítést takarja (magyarul Myers-Briggs Típus Mutató). Myers és Briggs Carl Jung pszichológus és pszichiáter munkássága alapján dolgozta ki ezt az összetett tipizálást, ami 16 csoportba osztja a személyiségeket, négy szempont alapján. Ezek a szempontok:

 • Introvertált(I)/Extrovertált(E): Avagy, milyen a hozzáállás a társasági élethez. Az introvertáltak jobban szeretnek egyedül lenni, maguktól csinálni dolgokat, míg az extrovertáltak a társasági életet preferálják. Fontos, hogy az introvertáltság nem zárja ki azt, hogy valakinek nem lehet társasági élete, az extrovertáltság pedig azt, hogy nem szeret magában is időt tölteni az illető.
 • Realista(S)/Intuitív(N): A valóság felfogása történhet ésszerű (realista) vagy ösztönszerű (intuitív) módon. Előbbi esetben inkább a kézzel fogható, konkrét dolgokon, utóbbi esetben pedig a megérzéseken és az elméleteken van a hangsúly.
 • Logika(T)/Érzelem(F): A döntéshozás történhet logikus és racionális érvek alapján, vagy elvi, meggyőződéses, esetleg érzelmek által vezérélt alapon. Nyilván ha valaki például "Logika" kategóriába kerül, az nem zárja ki azt, hogy sosem hoz elvek alapján döntést.
 • Tervezés(J)/Spontaneitás(P): A tervezéshez, feladatok elvégzéséhez való viszony tekintetében egy ember lehet tervező, vagy spontán. A tervező emberek előre megfontolják minden részletét annak, mit és hogyan fognak csinálni, míg a spontán emberek rögtönző képességeikre hagyatkoznak.

A személyiségtípusok nevei négy betűből állnak. Válaszd ki az inkább rád jellemző tulajdonságot a fenti négy szempont mindegyikéből, fentről lefelé haladva, nézd meg a betűjeleket (nekem például ENFP) – és már meg is kaptad a Te személyiségtípusod nevét!

Természetesen, mivel a rendszer tipizáláson, általánosításon alapul, ezért megeshet, hogy valaki jobban valaki kevésbé érzi magáénak a saját típusa jellemzőit – bár az MBTI népszerűsége épp abban rejlik, hogy többnyire be tudják sorolni magukat az emberek. 

Egyesek valóban pontosan rá tudnak jönni a típusukra csupán a betűket felhasználva  – pár szóban azonban mi is jellemezzük a személyiségtípusokat. (Ha biztosra akarsz menni, találsz az interneten olyan tesztet, amivel kiderítheted sajátodat.)

A cikk végén találsz egy rövid összefoglalót is, arról, melyik típushoz melyik munkaterület illik!

INTP – "Tervező" személyiségtípus

A "Tervezők" introvertáltak, akik megérzéseikre hallgatva élnek, elméletben vannak igazán otthon, logikusan gondolnak, és tervezés helyett inkább improvizálnak. A lehetőségek tárházaként tekintenek a világra, figyelik, mit hogyan lehetne jobbá tenni, fejleszteni, elméleteket gyártanak, becsülik a tudást. Leginkább olyan munkák felé vonzódnak, ahol saját maguk főnökei lehetnek, és önállóan tudnak dolgozni. Több ilyen típusú ember is található a tudományos élet nagyobb szintjein. Kutatási vágyuk mellett kreatív vonal is jellemzi őket. 

 • Személyiségre jellemző munkák: webmester, történész, rendszermérnök, matematikus, filozófus, képregény-szerkesztő, kiadvány-szerkesztő, orvosi kutató, szoftverfejlesztő
 • Személyiségre kevésbé jellemző munkák: szociális munkás, vendéglátós, emberi erőforrások szakértő

ENTP – "Vitázó" személyiségtípus

Főként az őket körülvevő világ megértésére koncentrálnak, gyorsan képesek megérteni dolgokat, összefüggéseket, tipikusan "a jelenben élnek". Rugalmasak és jó az alkalmazkodóképességük, sok dolog érdekli őket, és sok dologhoz is értenek, könnyen válnak polihisztorrá. Döntések helyett az új lehetőségek készítésével foglalkoznak.

 • Személyiségre jellemző munkák: diplomata, tanár, politikus, producer, tanácsadó, de műszaki érdeklődés esetén bármilyen mérnöki szakma is szóba jöhet
 • Személyiségre kevésbé jellemző munkák: titkár, gyermekgondozó, adminisztrációs munkatárs, terapeuta, utazási ügynök

INTJ – "Építész" személyiségtípus

Nagyra becsülik az intelligenciát, a tudást, de főleg a tanulási vágyat és a hozzáértést – ilyen téren elvárásaik is vannak, mind magukkal, mind másokkal szemben. Összefüggéseket keresnek a világban, ezeket jól meg is látják – azok az emberek, akik nem szeretik, ha az ötletek csak fejben lévő ötletek maradnak (innen az Építész elnevezés). Kívülről gyakran tűnhetnek elhúzódónak, elutasítónak – ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lenne érző oldaluk, csupán az emberek esetében is az ésszerű megértés, elemzés hajtja őket.

 • Személyiségre jellemző munkák: rendszergazda, idegsebész, vegyészmérnök, paleontológus, múzeumi kurátor, könyvszerkesztő, régész, politikai elemző
 • Személyiségre kevésbé jellemző munkák: reklámszakember, előadóművész, pultos, gyermekgondozó, rendezvényszervező

ENTJ – "Parancsnok" személyiségtípus

Szeretik a kihívásokat, és szeretik legyőzni is azokat. Szeretnek hivatást választani, tipikusan olyanok, akik nem azért vannak egy munkahelyen, hogy csak úgy legyen munkájuk. Gyorsan tudnak komoly döntéseket is meghozni, és szívesen öntik szavakban gondolataikat, elképzeléseiket. A Parancsnok nevet (az előbbiek mellett) azért kapták, mert motiváció és erő sugárzik belőlük, amit jól kihasználva remekül tudnak más embereket koordinálni. Nem szeretik a hibákat – sem maguk, sem mások részéről -, és azt sem, ha próbára teszik türelmüket.

 • Személyiségre jellemző munkák: gazdasági igazgató, projekt vezető, marketing szakember, magánnyomozó, vállalkozó, pénzügyi tanácsadó, ügyvéd, politológus
 • Személyiségre kevésbé jellemző munkák: fotós, tanár, pszichológus, szakács, vendéglátóipari dolgozó, egészségügyi dolgozó

INFP – "Mediátor" személyiségtípus

Értelmet, célt keresnek életüknek. Gondosan értékelik az információkat, szeretnek rájönni az igazságra, vagy a dolgok mögöttes jelentésére. Nagy mértékben motiválja őket, ha másoknak segíteni tudnak. Fontos számukra az érzelmi egyensúly mind magukban, mind a körülöttük lévő világban (innen a Mediátor név) – emiatt pedig konfliktus-kerülőek, hiszen egy nézeteltérésben nem azt tartják számon, kinek van igaza: sokkal inkább azzal foglalkoznak, senki ne érezze rosszul magát a konfliktus miatt, ne legyen annak negatív következménye. Könnyen tudnak alkalmazkodni, és lazák, de csak addig, amíg szilárd értékrendjüket meg nem sértik.  Maximalisták – a "jó" nem elég, mindig a "jobb"-ra törekednek.

 • Személyiségre jellemző munkák: zenész, tanár, művészettörténész, művészeti kurátor, könyvtáros, operatőr, filmrendező, pszichológus
 • Személyiségre kevésbé jellemző munkák: bíró, ügyvéd, irodavezető, politológus, pénzügyi elemző, rendezvényszervező

ENFP – "Aktivisták" személyiségtípus

Szeretik, ha csodálják és kedvelik őket az ötleteik, munkájuk, vagy csupán spontaneitásuk miatt. Az ötletek és az emberek felfedezése a céljuk az életben. Kreatívak, viszont könnyen unatkoznak, nehéz lekötni a figyelmüket. Nagyon jól harmóniában tudják tartani a pörgős, örökké gyermek énjüket és a komoly, üzleties, intellektuális énjüket. Bár a sikerélményekre és visszajelzésekre szinte folyamatosan szükségük van, nehéz lenyűgözni őket – általában teljesen kiszámíthatatlan, mi az, ami épp lenyűgözi vagy inspirálja őket. Bár értenek a kikapcsolódáshoz, de lételemük, hogy folyton aktívak maradjanak (innen az Aktivista név).

 • Személyiségre jellemző munkák: marketing szakember, újságíró, író, riporter, grafikus, művészeti referens, kommunikációs munkatárs, emberi erőforrások szakember
 • Személyiségre kevésbé jellemző munkák: adatelemző, matematikus, mérnöki területek, bankár, informatikus

INFJ – "Tanácsadók" személyiségtípus

Nagyon jól értenek a tanuláshoz: ösztönösen tudnak dolgokat, anélkül, hogy különösen sok időt fektettek volna elsajátításukba. Jó az ítélő képességük: könnyen megállapítanak, észrevesznek dolgokat, melyekből pontos következtetéseket is vonnak le. Ennek hátulütője, hogy néha túl makacsok, és túl meggyőződve hisznek saját igazukban. Nagy figyelmet szentelnek a folyamatos növekedésre: igyekeznek állandóan jobbá tenni a körülöttük lévő világot, és saját magukat is. Mindezt viszont nem elemzik hosszasan, sokkal inkább a tettekre fókuszálnak. Jó meglátásaik végett a részletekre vagy kevesebb figyelmet fordítanak, vagy a másik szélsőség következik be, és túlságosan elvesznek azokban.

 • Személyiségre jellemző munkák: tanár, újságíró, környezetvédő, szociális munkás, pszichológus, kreatív igazgató, tolmács
 • Személyiségre kevésbé jellemző munkák: informatikai tanácsadó, pincér, laboratóriumi munkatárs, üzleti tanácsadó

ENFJ – "Főszereplő" személyiségtípus

Az emberekre összpontosítanak, az emberekről szóló lehetőségek világában élnek. Különleges tehetségük van mások megértéséhez, elfogadásához, az empátiához, de leginkább ahhoz, hogy másokból a legtöbbet hozzák ki. Ismerik mások motivációit, más tetteinek indítékait – ebből kifolyólag pedig könnyen el tudják intézni, hogy mások nekik kedvezően cselekedjenek (innen a Főszereplő név). Néha egyedüllétre is szükségük van, hiszen társaságban nem igazán tudnak magukkal foglalkozni. Meghatározó számukra, hogy mások mit gondolnak róluk, és hogy milyen a másokban kialakított képük. Sajnos ennek köszönhetően kritikusak tudnak lenni önmagukkal szemben. 

 • Személyiségre jellemző munkák: színész, rendezvényszervező, esküvőszervező, gyermekgondozó, tanácsadó, trainer, emberi erőforrások szakértő, pszichológus, divatipari szakember
 • Személyiségre kevésbé jellemző munkák: programozó, pénzügyi szakember, szoftvertervező, villamosmérnök, üzleti tanácsadó

ISFP – "Kalandvágyó" személyiségtípus

Aszerint élik életüket, hogy mivel/kivel kapcsolatban mit éreznek, mi/ki mennyire illik bele a személyes értékrendjükbe. Általában csendesek és visszafogottak, csak a közelebb állóknak mondják el véleményüket. Folytonos ötletelés és elmélkedés helyett inkább a kész tetteket szeretik, főleg, ha van valamilyen látható cél, vagy később eredmény. Döntéseikben a személyes tapasztalat és meggyőződések nagyobb szerepet játszanak, mint a szabályok. Szeretnek alkotni, új dolgokat kipróbálni – innen a Kalandvágyó név.

 • Személyiségre jellemző munkák: orvos, tanár, állatorvos, egészségügyi dolgozó, vendéglátóipari dolgozó, weboldal tervező, lelkész, fotós, eladó
 • Személyiségre kevésbé jellemző munkák: bíró, ügyvéd, politikus, marketinges, pszichológus

ESFP – "Előadó" személyiségtípus

Nem zavarja őket, ha a figyelem középpontjába kerülnek (gyakran még keresik is erre a lehetőséget), ahogy az sem, ha életük dráma és izgalom. Fontos tulajdonságuk, hogy könnyen lelkesednek, és mindent szívből csinálnak: legyen szó munkáról, vagy egy baráti beszélgetésről. Motivációjuk, hogy figyelve legyenek, hogy csinálhassanak valamit, ami miatt az emberek szeretni fogják. Inkább az árral sodródnak és kísérleteznek, minthogy rutinból dolgozzanak – az új dolgok megtanulása is akkor megy legjobban, ha saját kezűleg tehetnek meg valamit.

 • Személyiségre jellemző munkák: PR-manager, rádiós, ügyfélszolgálatos, rendezvényszervező, tanár, dekoratőr, turisztikai szervező, személyi edző, gyermekápoló
 • Személyiségre kevésbé jellemző munkák: tudományos kutató, filozófus, programozó, történész, webmester

ISTP – "Virtuóz" személyiségtípus

Céljuk, hogy megértsék, mi hogyan és miért működik a világban. Szeretik az izgalmakat, szeretnek vakmerőek lenni – ehhez függetlenséghez és nagy mozgástérhez van szükségük. Meg tudják hozni maguknak a döntéseket arról, hogy éppen merre tartanak az életben. Az elveiknek élnek, és nem a szabályoknak, előírásoknak. Az izgalom utáni vágy miatt sajnos egészen hamar el tudják unni magukat. A döntéseket úgy érzik, nem lehet személyes alapon, csak érvekre támaszkodva meghozni.

 • Személyiségre jellemző munkák: technikus, informatikus, bártulajdonos, biotechnikus, videójáték-fejlesztő, mérnöki területek
 • Személyiségre kevésbé jellemző munkák: színész, tanár, terapeuta, újságíró, művészeti referens

ESTP – "Vállalkozó" személyiségtípus

Olyan emberek, akik a cselekedetek világában élnek, vállalják a kockázatot, és szeretik a lehető legtöbb dologba belevetni magukat – ha pedig már ez megtörtént, kitartóan is fognak dolgozni az adott dolgon. Jól tudják leszűrni mások hozzáállását, képesek észrevenni olyan jeleket, amiket mások jelentéktelennek gondolhatnak, jól értenek a mimika és testbeszéd olvasásához, így mindig beszélgetőpartnerük előtt járnak pár lépéssel. A szabályokat szeretik inkább iránymutatásnak venni, mintsem, hogy szó szerint értelmezzék azokat. Mivel mentálisan és fizikailag is mozgékonyak, olyan hivatásokban teljesítenek jól, amik nem korlátozzák be őket, és rutinszerű munkát sem kell végezniük.

 • Személyiségre jellemző munkák: értékesítő, területi képviselő, vezérigazgató, közgazdás, gazdasági szakember, marketing szakember, autóversenyző, edző, politikus, személyi tanácsadó
 • Személyiségre kevésbé jellemző munkák: képzőművész, tanár, grafikus, könyvtáros, adminisztrációs munkatárs

ISTJ – "Felügyelő" személyiségtípus

Céljuk, hogy biztonságban élhessenek, mind ő maguk, mind szeretteik – akár anyagi, akár érzelmi, vagy bármilyen más értelemben vett biztonságról legyen szó. Komoly kötelességtudatuk van: amit egyszer elkezdtek, azt pontosan, precízen be is fogják fejezni. A szabályokat, korlátokat nem szívesen feszegetik, hiszen úgy vélik, azokat nem véletlen hozták – másoktól is elvárják, hogy tiszteletben tartsák ezeket. Képes hosszú ideig dolgozni és sok energiát munkájába fektetni, viszont csak akkor, ha értelmesnek, és értékrendjével összeegyeztethetőnek találja a várható eredményt. 

 • Személyiségre jellemző munkák: adatelemző, pénzügyi tervező, értékesítő, ügyfélkapcsolati menedzser, tudományos munkatárs, adminisztrátor, rendszergazda, kormányzati alkalmazott, mérnöki területek
 • Személyiségre kevésbé jellemző munkák: tanácsadó, színész, újságíró, tanár, tanácsadó, fotós, vállalkozó

ESTJ – "Kontroller" személyiségtípus

Biztosítani szeretnék, hogy élete minden területén simán és rendezetten működjenek a dolgok. Tisztelik a hagyományokat, megszokásokat, és határozott elvárásaik, nézeteik vannak – tisztelik másokban, ha ugyanez rájuk is igaz. Szeretik a hatékonyságot – ha látják, hogy erőfeszítéseik rövid (vagy legalábbis, ésszerű) idő alatt eredményeket hoznak. Jó vezetők, képesek meglátni, hogy a dolgoknak hogyan kéne lenniük, hogy mi hiányzik a rendszerből, a rendezettségből, vagy hogy egy folyamatban mi a hiányzó láncszem. Az elköteleződést komolyan veszik, mind baráti, mind szerelmi kapcsolatok, mind munka és személyes ambíciók terén.

 • Személyiségre jellemző munkák: vezérigazgató, felügyelő, vállalkozó, cégtulajdonos, irodavezető, PR szakértő, ügyvéd, manager, területi vezető, értékesítő
 • Személyiségre kevésbé jellemző munkák: pedagógus, operatőr, író, tanár, adatelemző, adminisztrációs munkatárs

ISFJ – "Védelmezők" személyiségtípus

Céljuknak tekintik az összhangot és az együttműködést megteremteni saját maguk és a többi ember közt. Belső érzékelésük rendkívül fejlett, visszahúzó hozzáállásuk miatt viszont ez ritkán látszik külsősök számára – nagyon jól tudják tárolni és rendezni az emberekről, dolgokról megszerzett információkat. Van egy szilárd elképzelésük arról, hogy minek hogy kéne lenniük – ez, és felelősségtudatuk kitartó és motivált dolgozóvá teszi őket. Gyakorlatban, próbálgatás után tanulnak, a elméletből nehezebben értik meg az újdonságokat. Fontos számukra a pozitív visszajelzés, mert ellenkező esetben bátortalanná válik, és túlelemzi a dolgokat, irreális képeket kreál saját tevékenységeiről, eredményeiről.

 • Személyiségre jellemző munkák: irodai dolgozó, egészségügyi dolgozó, ápoló, személyi asszisztens, tanár, adminisztrátor, recepciós, könyvtáros
 • Személyiségre kevésbé jellemző munkák: filozófus, vendéglátós, író, pszichoterapeuta

ESFJ – "Gondoskodók" személyiségtípus

Szeretik kihozni a legtöbbet mind magukból, mind másokból – jó emberismerők, rendkívül empatikusak, és nagyon jól átérzik mások álláspontjait. Törekednek arra, hogy állandóság és biztonság vegye őket körül. Oda tudnak figyelni a részletekre is, látják, mire van szükség – legyen szó akár barátokról, akár munkahelyről -, és tudnak lépni, ha meg kell oldani a problémát. Leginkább a jól bevált módszereket választják a kísérletezgetés helyett. Jól észlelik a veszélyeket és problémákat (innen a Gondoskodó név), fel tudják hívni a figyelmet hiányosságokra, legyen szó munkafolyamatról, vagy egy barátról. Emiatt viszont nehezebben is bíznak meg másokban. Ha viszont már kialakult a bizalom, hűséges, kötődő típusok.

 • Személyiségre jellemző munkák: szociális munkás, óvónő, tanácsadó, HR szakértő, egészségügyi alkalmazott, irodavezető, PR szakember, kommunikációs munkatárs, ügyfélkapcsolati munkatárs
 • Személyiségre kevésbé jellemző munkák: grafikus, informatikus, mérnök, közgazdász, ügyvéd

Találnál egy állást, ami megfelel a személyiségtípusodnak? Állásportálunkon garantáltan találsz neked való új munkahelyet! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használhatod a keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb lehetőségekről!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.