3 újévi fogadalom, ami jobb, mint az „új év, új állás”

by | jan 4, 2018 | Karriertanácsok

Az újévi fogadalmak leggyakoribb ismérve, hogy nem tartjuk be őket. Különösen rossz tulajdonságuk ezeknek a fogadalmaknak, hogy bűntudatot keltenek, mert nem tartjuk be őket. Már január negyedik napja van, és még mindig nem jelentkeztél egyetlen álláshirdetésre sem, nem voltál futni, nem vettél jógabérletet? Tényleg ezért kellene idegesnek lenned, bűntudatot érezned? Gondoltál már arra, miért nem sikerülnek ezek a fogadalmak? (Megsúgom: mert valójában ezek számodra nem fontos célok)

Amikor elhatározod, hogy új állást akarsz, akkor az ne azért legyen, mert új év kezdődött. Győzd meg erről magad racionális érvekkel! Ez legyen egy fontos cél, ha valóban cél. Ha nem az, kalandvágyból is beadhatsz egy-két álláspályázatot, de az egy másik „szakma”. Ha fontos az, hogy változzanak a munkakörülményeid, ülj le, és gondold át, hogyan tudnál változtatni. Nem érzed jól magad a jelenlegi helyeden, mert… Írj listát, mi nem felel meg, mit szeretnél másképp. Most kérdezd meg magadtól: ahhoz, hogy ezek megváltozzanak, biztos, hogy állást kell váltani? Lehet, hogy nem? Akkor az újállásos fogadalom megint érvénytelen. Ez így tehát nem egy kezelhető fogadalom, ilyen döntést nem az újév alkalmával kell meghozni, hanem racionális érvek mentén.

Vannak olyan fogadalmak, amiket inkább érdemes szem előtt tartani, és ezek közvetve segíteni fognak egy új állás megtalálásában, vagy a meglévő „megjavításában”.

1. Fogadalom: Többé nem halogatok!

A munkahelyi problémák egyik része a halogatásból ered. Ha komoly erőfeszítésedbe kerül tartani a határidőket, miközben azok racionálisak, ha nem tartod magad elég hatékonynak, akkor azért a halogatás nagymértékben lehet felelős.

2. Fogadalom: Priorizálok!

Vannak apróságok, amiket meg kellene oldani, és mivel könnyen megoldhatók, ezért el is töltöd velük az idődet. Miközben egy fontos feladat emiatt vár. A halogatás egy speciális fajtája a priorizálás hiánya, pedig egyszerű módszerrel megoldható. A sürgős és/vagy fontos feladatok megkülönböztetése sok időt spórolhat neked, miközben hatékonyabbá válsz.

Sürgős és fontos: ezek vagy váratlanul jöttek, vagy már régóta halogatod őket. Mindenképpen el kell érni, hogy ebbe a kategóriába kevés feladat kerüljön.

Sürgős és nem fontos feladatok: ezek azok, amik másnak sürgősek, de téged csak akadályoznak. Tudsz rájuk nemet mondani?

Nem sürgős, de fontos feladatok: Ezek a távlati célok. Arra kell törekedni, hogy ne váljanak sürgőssé, de folyamatosan tégy a megoldásukért valamit.

Nem sürgős és nem fontos feladatok: azaz, „élvezd a problémát!” Tényleg vannak feladatok, amik annyira nem fontosak, hogy el is felejthetjük őket. Így éred el, hogy legyen időd azzal foglalkozni, ami közelebb visz a céljaidhoz.

3. Arra lesz időm, amire akarom!

Főleg álláskeresők nyelvtudásának fejlesztésére szoktam ezt a módszert ajánlani: jelölj ki minden nap egy órát, amikor azt csinálod, ami neked a legfontosabb (már priorizáltad a feladataidat, ugye?)! Abban az egy órában csak te létezel és a feladat. Nyelvtanulás, sport, bármi más, amit magadért, a céljaidért teszel. Minden nap!

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.