Fizetés nélküli szabadság: fontosabb tudnivalók

by | máj 11, 2018 | Karriertanácsok

Előfordulhat a karriered során olyan eset, amikor elgondolkozol azon, hogy igénybe veszel fizetés nélküli szabadságot. Van azonban néhány fontos tudnivaló, amivel jó tisztában lenni ennek kapcsán. Cikkünkben összefoglaltuk a főbb szabályozásokat a fizetés nélküli szabadságra vonatkozóan.

Mit jelent a fizetés nélküli szabadság?

A fizetés nélküli szabadság – ahogy a neve is mutatja – olyan időszak, amelyre nem jár nekünk bérkifizetés, mivel nem is dolgozunk, viszont a munkaviszonyunk megmarad.

Aktuális állások

Mikor vehetem ki?

Vannak olyan esetek, amikor alanyi jogon jár nekünk a fizetés nélküli szabadság, tehát nem kell külön engedélyt kérnünk rá a munkahelyünktől. Ilyenek az alábbiak:

  • szülőknek jár a gyermek 3 illetve 10 éves koráig, amennyiben ezen időszak alatt gyermekgondozási segélyre (GYES) jogosultak;
  • közeli hozzátartozó ápolása céljából is jár maximum 2 évig, viszont az ápolás indokoltságát orvosi igazolással kell alátámasztanunk;
  • valamint szintén jár azoknak, akik önkéntes-tartalékos katonai szolgálatot vállalnak.

A fentiektől eltérően bármilyen más okból kifolyólag is kérhetjük a munkáltatótól a fizetés nélkül szabadság kiadását, azonban olyankor már a munkáltató mérlegelheti, hogy megadja-e nekünk azt.

Mikor kell bejelenteni?

Amennyiben eldöntöttük, hogy igénybe szeretnénk venni, akkor arra kell figyelnünk, hogy legalább 15 nappal korábban kell azt közölnünk (írásban!) a munkaadónknak, megszüntetés esetén pedig 30 nappal korábban.

Fontos: ilyenkor szünetel a biztosítás!

Jó tisztában lenni azzal is, hogy hacsak nem a fent említett 3 eset (gyes, ápolás, katonai szolgálat) miatt megyünk fizetés nélküli szabadságra, akkor nem jár nekünk biztosítás, így saját magunknak kell befizetnünk az egészségbiztosítási járulékot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

Ehhez be kell jelentkeznünk az adóhatósághoz a ‘T1011-es nyomtatványon keresztül, ami innen érhető el.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2018-ban 7.320 forint (napi 244 forint). A járulékot a változást követő 15 napon belül kell bejelentenünk és havonta (minden tárgyhót követő hónap 12-ig) addig kell fizetnünk ameddig nem vagyunk biztosítottak, vagyis ameddig tart a fizetés nélküli szabadság.

A munkáltatónak azonban lehetősége van rá, hogy ezt az összeget átvállalja a dolgozótól, azonban akkor neki ezt külön jeleznie kell 15 napon belül a NAV-nak. Ha ezt ennek ellenére mégsem tenné meg, akkor a dolgozó kötelezhető az összeg befizetésére.

Beleszámít-e ez az idő a nyugdíjba?

Sajnos mivel nem kapunk fizetést, és így szünetel a társadalombiztosítás, úgy erre az időszakra szolgálati időt sem szerzünk a nyugdíjhoz.

Mi a helyzet a szabadsággal és a végkielégítéssel?

Tekintve, hogy ezen időszak nem számít munkában töltött időnek, ezért ez idő alatt nem vagyunk jogosultak szabadságra sem, valamint a végkielégítés számításába sem veszik figyelembe.

Aktuális állások

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.