Fizetés nélküli szabadság minta [Letölthető .doc fájllal]

by | máj 25, 2018 | Karriertanácsok

Gondolkozol azon, hogy fizetési nélküli szabadságot kérj a munkáltatódtól? Tudd meg a legfontosabb szabályokat és töltsd le ingyenes kérelem mintánkat!

A fizetés nélküli szabadság esetén két lehetőség van: az egyik, amikor jogosult vagy rá, ezért nem kell külön elkérned magad a munkáltatódtól, a másik viszont amikor engedélyeztetned kell és a vezetőd döntheti el, hogy megengedi-e neked, hogy fizetés nélküli szabadságra menj.

Aktuális állások

Alanyi jogon az alábbi esetekben jár neked, ha:

  • van gyermeked, akkor 3 illetve 10 éves koráig, amennyiben ezen időszak alatt gyermekgondozási segélyre (GYES) vagy jogosult;
  • ha közeli hozzátartozódat kell ápolnod és ezt orvosi igazolással alá tudod támasztani –> viszont erre maximum 2 évig vagy jogosult;
  • illetve ha önkéntes katonai szolgálatot vállalsz.

A fentiek kivételével az összes többi esetben munkáltatói engedélyhez kötött a fizetés nélküli szabadság.

Amire mindenképp ügyelj:

  • a szabadság megkezdése előtti legalább 15 nappal kell kérelmezni, megszüntetés esetén pedig 30 nappal korábban mint ahogy újra munkába állnánk.
  • a fizetés nélküli szabadság ideje alatt – kivéve a fent említett 3 esetet, amikor alanyi jogon jár – szünetel a biztosítás, ezért külön be kell fizetni az egészségbiztosítási járulékot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak! Erről bővebben a Fizetés nélküli szabadság: fontosabb tudnivalók c. cikkünkben olvashatsz!
  • ez idő alatt szünetel a társadalombiztosítás is, ezért sajnos ezen időszak nem számít bele a nyugdíjba,</li.
  • továbbá sajnos a végkielégítésbe és a szabadság számításába sem.

Most pedig nézzük meg, hogyan is kell kinéznie egy ilyen kérelemnek:

Aktuális állások

Töltsd le a fizetés nélküli szabadság kérelem mintát Word formátumban ide kattintva!

sablon.letoltes.btn

Szeretnél munkahelyet váltani? Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.