Képernyő előtti munkavégzés – Te tudod, milyen jogaid vannak?

by | nov 12, 2018 | Karriertanácsok

Mára a legtöbb munka valamilyen formában számítógéphez kötött. Éppen ezért nem árt tudni, mik azok a törvényi szabályozások, amiket egyik legfontosabb érzékszervünk, a szemünk megvédése érdekében hoztak.

10 perc szünet óránként

Azok a munkavállalók, akik munkájuk jellegéből adódóan naponta legalább négy órát töltenek a képernyő előtt az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelete szerint óránként 10 perces „szempihentető” szünetre jogosultak, valamint a monitor előtt töltött idő nem haladhatja meg a napi hat órát.
De mit is takar ez pontosan? A „szempihentető” szünet azt jelenti, hogy nem képernyőhöz kötött feladatot kell végezni. Ezt nem úgy kell értelmezni, hogy minden órában jár 10 perc munkaközi szünet, csupán azt jelenti, hogy a munkáltatónak kötelessége a munkavállaló számára biztosítani a szemet pihentető munkaidőt. Ezek a 10 perces szünetek nem összevonhatóak, így nem lehet erre hivatkozva 80 perccel hamarabb abbahagyni a munkát. A monitorszünetet felhasználhatjuk például a papíralapú munkák elvégzésére, meetingekre, vagy telefonok lebonyolítására, azaz bármilyen munkához kapcsolódó tevékenység elvégzésére.

Abban az esetben, ha a munkavégzés megszakítása mások életét, testi épségét, vagyontárgyak biztonságát veszélyezteti, vagy a munkavégzés felfüggesztése technikailag nem megoldható, a munkaadó felelőssége, hogy úgy szervezze meg a munkafolyamatokat, hogy a monitorszünetek beiktathatóak legyenek, mely ebben az esetben sem lehet kevesebb alkalmanként 10 percnél.

Mi számít képernyőnek?

A rendeletben megfogalmazott „képernyős munkahely” kifejezés azt jelenti, hogy olyan munkaeszközzel dolgozik a munkavállaló, melyhez csatlakozhat adatbeviteli eszköz (például billentyűzet vagy kamera), és egyéb kisegítő eszközök (mint az egér, nyomtató, modem stb). A munkakörnyezetben megtalálható az íróasztal, szék, telefon. A törvény nem alkalmazható a kijelzővel ellátott pénztárgépek, számológépek, egyéb mérési eredményeket mutató eszközök, valamint kijelzővel rendelkező járművek, munkagépek esetén, és egyéb olyan hordozható rendszereknél, melyeket nem tartósan használnak (például a csomagszállítók vonalkód leolvasója, vagy a mobil bankkártya terminál).

Munkavédelmi szemüveg, mint céges juttatás

A kötelező szempihentetés mellett a munkaadó kötelessége, hogy alkalmazottai számára rendszeresen biztosítsa a szemvizsgálatot, és szükség esetén a munkához használatos szemüveg költségtérítését is. A szemvizsgálatot két évente kell megtartani, és amennyiben a szakorvos úgy találja, akkor felírja az éleslátáshoz szükséges, monitor előtt használatos szemüveget. A munkaadó a törvény értelmében köteles megtéríteni a lencse, valamint a legolcsóbb hozzá tartozó keret árát, amit adómentesen tehet meg, hiszen a szemüveg védőfelszerelésnek minősül.

Ha a munkavállaló már szemüveges, akkor a munkáltató csak abban az esetben köteles téríteni a költségeket, ha bizonyíthatóan a munkavégzéssel összefüggésben következett be látásromlás. A juttatás a kontaktlencsére, bifokális, vagy progresszív és fényre sötétedő szemüvegre viszont nem adható adómentesen. A napszemüveg kérdéses pont, hiszen bizonyos munkakörökben, mint például a járművezetőknél, ez is védőfelszerelésnek minősül, ezért adómentes.
Mivel a munkaadó az alap védőszemüveg térítésére kötelezett, ezért ha a munkavállaló ennél drágább keretet szeretne, akkor részt kell vállalnia a költségekből. Érdemes ezért kollektív szerződésbe foglalni, hogy mi az az összeghatár, amit a munkaadó vállal.

A szabályosan kifizetett szemüveg térítése adómentes természetbeni juttatásnak minősül.

Forrás: kamaraonline.hu és eutax.hu

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.