Külföldi állás hatásai az életedre

by | máj 28, 2018 | Karriertanácsok

Aki külföldi állás miatt egy másik országban – esetleg még más kontinensen is – próbál szerencsét, annak fel kell készülnie néhány, vagy nem éppen csupán néhány nagyobb volumenű változásra az eddigi életében.
Mik a külföldi munka hátrányai, és mik az előnyei? "Mire készüljek fel külföldi munka előtt?  Milyen hatása lesz rám a külföldi munka? Mik a külföldi munka veszélyei?" Mindezekre választ kapsz cikkünkben!

Kezdjük is, egy összesítő listával, ahol azt szedtük össze, mik lehetnek az előnyök és hátrányok, ha külföldre mész dolgozni. Fontos kihangsúlyozni, hogy minden esetben helyzet- és személyiségfüggő, hogy egy pozitív szempont kinek milyen mértékben pozitív, és egy negatív szempont kinek mennyire negatív.

Külföldi munka előnyei:

  • Nagy eséllyel a magyarországinál magasabb fizetés.
  • Rengeteg új lehetőség mind szakmában, mind magánéletben.
  • Több élettapasztalat.
  • Személyiségfejlődés.
  • Tiszta lappal indíthatsz: új embereket, helyeket, szokásokat ismerhetsz meg.
  • Lehet, hogy jobban fog tetszeni egy másik ország légköre, hangulata.

Külföldi munka hátrányai:

  • Kevesebb családdal töltött idő.
  • Kevesebb itthoni barátokkal töltött idő.
  • Nincs garantálva, hogy be fogsz illeszkedni.
  • Illúziórombolás: Sokan csak kiutazás után ébrednek rá, hogy nem minden olyan külföldön, mint ahogy azt előtte hallották.
  • Megfelelési kényszer – avagy, bele kell tartoznod egy másik kultúrába.
  • Lehet, hogy nem a végzettségi szintednek megfelelő munkakört kell elvégezned.

Hogyan lesznek Magyarországon is külföldi, például, osztrák fizetések? Kattints ide, ha érdekel!

Az új környezet és Te

Ha valami biztosan fejlődik a külföldi munka során (a szakmádhoz kapcsolódó képességeken kívül), az a nyelvtudás. Ha egy olyan országba mész, ahol beszélik valamelyik már elsajátított nyelvet (például Angliában az angol, Németországban vagy Ausztriában a német), akkor abból a nyelvből hágsz teljesen professzionális – hosszú, több évtizedes külföldi élet után akár anyanyelvi szintre is. Ha pedig egy olyan országba mész, ahol valamilyen kisebb nyelv az anyanyelv, akkor lehetőséged nyílik azt is megtanulnod. A nyugat-európai országok nagy előnye ilyen téren az, hogy a lakosok közül nagyon sokan nagyon jól beszélnek anyanyelvük mellett legalább még egy nagyobb nyelven is. A skandináv országokban például teljesen jól lehet boldogulni az angollal is eleinte.


A nyelvtanulás abban nyilvánul meg leginkább, hogy végre nem iskolai vagy vizsga környezetben fogod használni a kommunikációs képességeid, hanem élesben, hétköznapi szituációkban, ezáltal pedig lehetőséged nyílik elsajátítani a szlenget, a köznyelvet, a mindennapi szóhasználatot, és még az akcentusod is enyhülni tud.

Vajon tudsz külföldi munkát találni nyelvtudás nélkül is? Kattints ide, ha kíváncsi vagy, mi a válasz!

A külföldi környezet viszont nem csak a nyelvi képességeidet tudja fejleszteni – számtalan szerteágazó ismeretre tehetsz még szert. Általában azokon a helyeken, ahová felvesznek Téged, mint külföldi munkavállalót, valószínűleg több nem anyaországból származó dolgozót is foglalkoztatnak. Ennek eredményeképp pedig valószínűleg neked is kell majd más nemzetiségűekkel együtt dolgoznod. Mivel egyes esetekben ők egy teljesen más kultúrából jöttek, teljesen más háttérrel rendelkeznek – az is lehet, hogy egyes szakmai dolgokat másképp ismertek meg -, így lehet, sokat tudsz majd tanulni a különböző országokból származó kollégáidtól.

Hatalmas kilépő a komfortzónából

Mi lehet nagyobb lépés, mint egy új élet kezdete egy másik országban? Már magában az oda vezető útban is érződik az újdonság íze, ha például repülővel mész – sokaknak életük első repülése az, amikor kiköltöznek.

Egy nagy – de ugyanakkor, rendkívül izgalmas – feladat felfedezni egy új kultúra szokásait, bejárni az új, hirtelen eléd tárult helyek sokaságát, megismerni új embereket, más nyelven beszélgetni a hétköznapi életben.
Több külföldön dolgozó magyar is arról számol be, hogy a másik országban töltött idő és az ottani mindennapi élet

fejleszti a nyitottságot, rugalmasságot, elfogadó-képességet, még akár azoknál is, akiknek eddig nem ez volt fő erényük.

Nem titok, hogy legtöbben a megélhetés és jobb anyagi miatt helyzet döntenek külföld mellett. Természetesen, az teljes mértékben a munkától és az egyéni teljesítménytől függ, kinek mennyire teljesülnek az anyagiakhoz kötődő elvárásai – de ha valakinek tényleg sikerül jobb körülmények közt élnie, az meglátszik az illető bevásárlási szokásain is: nem kell árcédulákat lesni, sem akciók után kutatni folyton-folyvást. Érdekes szembeállítás a megélhetéssel és külföldi munkával kapcsolaltban, hogy szívesebben nézel-e árcímkéket, ha ezzel együtt a rokonaid és barátaid is láthatod, vagy inkább nem találkozol árcímkékkel, de az ismerőseiddel sem?

Ha már eltöltöttél valamennyi időt külföldön, valószínűleg egy reálisabb kép is eléd tárul arról, hogy mi igaz és mi nem azok közül, amiket kiköltözés előtt (vagy kiköltözés nélkül) olyan sokszor hall minden magyar. Miután beleszoksz a külföldi légkörbe és az ottani életkörülményekbe, a hazatérésekkor éles kontrasztot fogsz észrevenni a két ország közt. A sok ködös mendemonda vagy legenda, amit korábban olvastál a külföldi életről és munkáról teljesen kitisztul, és

reális tapasztalataid lesznek arról, milyen az élet a világ egy másik pontján.

Fontos a biztonság is

Fontos, hogy a külföldi munka csak akkor tud bármilyen pozitív hatással is lenni rád, ha a kiutazáskor és munkakereséskor végig körültekintő vagy! Ha nem figyelsz eléggé, nem jársz kellőképp utána a dolgoknak, akkor hatalmas csalódások érhetnek, és negatív tapasztalataid lesznek a külföldi munkavállalásról (lehet úgy, hogy még csak ki sem jutottál) – holott, lehet minden rendben lett volna, csak túlságosan kapkodtál, elnéztél valamit.

Mielőtt kimész, gondoskodj a szállásodról, lakhelyedről, tudd meg, milyen iratok szükségesek a mindennapi élethez a célországban, mik az adózási szabályok, vonatkoznak-e rád, mint külföldire valamilyen törvények, bizonyosodj meg róla, hogy lesz lakhelyed (meg természetesen munkád!) – ha pedig közvetítő cégen keresztül intézed a kiutazást, győződj meg arról, hogy jó kezekbe adtad a leendő külföldi életed irányítását!
Ez csupán néhány fontosabb példa, amit fontos végiggondolni vagy ellenőrizni a kiköltözés előtt: bővebben ebben a bejegyzésben olvashatsz arról, hogyan teheted biztonságossá a határon túli munkavállalást!
 
Ezeken kívül nem elhanyagolandó a lokális, helyi biztonság sem. Kint nem lesz annyi rokonod, akihez segítségért tudnál fordulni, ha esetleg valami baj történne veled vagy értékeiddel. Egy ismeretlen város esetén épp elég idő és energia-befektetés utánajárni annak még a kiköltözés előtt, hogy a Te leendő környéked mennyire lehet biztonságod: a város többi részét nem ismered még, nem tudod, mik a veszélyesebb, problémásabb részek. Legyél körültekintő – lehet kisebb mértékben, de a békésebbnek tűnő nyugati városokban is ugyanúgy leselkedhetnek rád veszélyek!
 
Legyen szó akár külföldről, akár belföldről, szeretnél egy új állást? Állásportálunkon garantáltan találsz neked való új munkahelyet! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használhatod a keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb lehetőségekről!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.