Álláskeresés egy kicsit másként 1.

by | aug 6, 2019 | Álláskeresési tippek

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a Cvonline.hu blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak – legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Az előző cikkeimből kiderült, hogyan szerezhetsz önismeretet, tervezheted meg, mit csinálj 5-10 év múlva, illetve hogy is kellene megírnod az önéletrajzod mindehhez.

De hol találod meg az áhított állást?

Természetesen első körben a nagyobb állásportálok jutnak eszünkbe, ahonnan egy gyors hírlevél beállítást követően már küldik is a számodra megfelelőnek tűnő pozíciókat. Egy kattintás a Jelentkezés gombra, csatolod a CV-d, és már várhatod is a behívót az interjúra. Aztán az vagy jön, vagy nem. Utóbbira, a hozzám járó ügyfelek visszajelzései, és a néhány évvel ezelőtti saját tapasztalatom alapján, nagyobb az esély. De mit tehetsz azért, hogy ezt elkerüld? Egyszerű: személyesítsd az álláskeresésed! A hirdetéseket három csoportra osztatod: az első kettőben láthatod, ki a hirdető, ezek esetében vagy egy munkaerő-közvetítő cég, vagy maga a leendő munkáltató a feladó. A harmadik esetben viszont nem tudható, hogy ki áll az álláshirdetés mögött.

Ha a munkáltató cég hirdette meg a pozíciót, akkor érdemes utánuk nézni az interneten, hogy hova is pályáznál pontosan, hol található a telephelyük/irodájuk, mivel foglalkoznak, mekkorák, hogy néz ki a honlapjuk, esetleg milyen cikkek, információk jelentek meg róluk az elmúlt időszakban, és mindezt összevetheted az ideális munkahellyel kapcsolatos elképzeléseddel. Ha minden stimmel, jöhet a pályázat, illetve annak személyesítése. Első körben érdemes felhívni őket, megkeresni azt a személyt, aki a kiválasztásért felel – nagyobb cégek esetében a HR-es, kisebbeknél a szakmai vezető -, és megkérdezni tőle, hogy aktuális-e még a pozíció, illetve mikorra számíthatsz – természetesen az önéletrajzod pozitív elbírálását követően – egy személyes interjúra. Ha beszéltél a kontaktszeméllyel, akkor már tudod, kinek lehet küldeni a pályázatod – ami nem más, mint az önéletrajzod, kiegészítve az elérhetőségek után a megpályázott pozíció megnevezésével, hogy lássák azt arra írtad meg, illetve röviden a szakmai célod kifejtésével, hogy miért is szeretnéd betölteni a fent nevezett pozíciót.

Motivációs levelet csak akkor írj, ha kérnek! Ha nincs ilyen igény, akkor helyette lehetőséged van az e-mailben néhány mondatban megemlíteni, hogy mi az a tapasztalat, végzettség, nyelvtudás, személyiségi jegy vagy kompetencia, aminek birtokában jelentkezel az állásra. Ez segíthet abban, hogy érdeklődve, kíváncsian nyissák meg az önéletrajzod, hiszem már felhívtad a figyelmüket néhány olyan pontra, melyek relevánsak a pozíció betöltése szempontjából.

Az álláskeresésnél érdemes a megpályázott pozíciókat, illetve a kiválasztási folyamat lépéseit valamilyen formában regisztrálnod, akár egy táblázatban, mert egy idő után nem emlékezhetsz minden állásra, melyre elküldted az önéletrajzod, és nem hangzik jól, amikor egy interjúra híváskor azt kérdezi a jelölt: „Pontosan ez most melyik pozíció is? Mert az utóbbi időben nagyon sok helyre küldtem be a CV-met.”. Emellett az adminisztráció abban is segít, hogy lehetőség szerint ne legyenek függőben, visszajelzés nélküli pályázataid, később pedig több folyamat vége felé a döntés meghozásában.

A jövő héten a munkaerő-közvetítő cégeknél meghirdetett álláslehetőségekről írok.

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.