Kiválasztási folyamat 8. – Ajánlat és szerződés

by | nov 20, 2019 | Álláskeresési tippek, Karriertanácsok

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a Cvonline.hu blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak – legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Sikerült! Kapsz egy gratuláló telefont a munkaerő-közvetítő/fejvadász cég HR tanácsadójától, vagy a cég HR-esétől, amiben örömmel közlik veled: Te lettél a befutó. Ekkor elmesélik, hogy mik lesznek a következő lépések egészen addig, hogy az első munkanapodon bemész dolgozni.

Elsőként elküldik az ajánlatot, és/vagy a munkaszerződés tervezetet, amit olvass el alaposan! Az ajánlat, mint ahogy a nevében szerepel, ez egy első előterjesztés a cég részéről a foglalkoztatásoddal kapcsolatos javadalmazásodról, csomagról, melyben részletesen leírják, hogy milyen bérezés, cafetéria, laptop, telefon, autó, és egyéb juttatást kínálnak a munkaköri leírásban lefektetett feladatok elvégzéséért cserében. Ha esetleg ebben nem olyan szám szerepel a fizetésnél, mint amiről szó volt az interjún, fel lehet hívni a HR-est, hogy tárgyaljatok erről. Hiszen ez egy munkaerő-piac, ahol két fél közösen állapodik meg arról, hogy milyen feltételek mentén működnek együtt, amibe belefér az, hogy alkudoznak a csomagról. A lényeg az, hogy jó érzéssel kerüljön pont a megállapodás végére. Ha viszont már az eredeti ajánlat megfelelő neked, akkor jöhet a munkaszerződés.

Ez nagyjából 2-3 oldal szokott lenni, melyben lefektetik a két fél, a munkáltató és a munkavállaló együttműködésének alapjait, kinek milyen kötelezettsége van a másikkal szemben. Mielőtt aláírod, olvasd el alaposan, nézd meg, hogy mik azok, melyeket te vállalsz, és mik azok, amiket a leendő munkáltatódnak a kötelezettségei. Ha találsz olyan pontot, melyet nem értesz, vagy nem értesz vele egyet, beszéld meg a cég HR vezetőjével, vagy ügyvédjével, ha nem tudnak adni kielégítő választ rá, akkor keress egy munkajogászt! Ilyenkor szokták megkérdezni az ügyfeleim, hogy ez nem tűnik-e kukacoskodásnak. Szerintem ez inkább olyan alaposság, mely megelőzi az esetleges félreértékeseket, vagy netán a munkaügyi bírósági eljárásokat. Egy olyan szerződés, melyben a pozícióban ellátandó feladatokhoz kapcsolódóan jóval nagyobb felelősségi kört állapítanak meg, és hiba, baleset vagy egyéb okból bekövetkező károk esetében a leendő munkavállalónak a kártérítési kötelezettsége ezzel nem áll megfelelő arányban, akkor ezt érdemes mielőbb tisztázni. Ilyen pont lehet a felmondási idő hossza is, mely pozíció szintjétől függően 30 naptól 90 nap is lehet, a kérdés az, hogy számodra egy esetleges váltás vagy továbblépés esetén ez elfogadható-e. Volt olyan ügyfelem, akinél a 90 napos felmondási időre vonatkozóan a szerződés kitért arra, hogy ez idő alatt a vezetője ellenőrzi a munkavégzését, és állapítja meg annak megfelelően – mindenféle konkrétum nélkül -, hogy fizetésének hány százaléka illeti meg a munkavállalót. Természetesen ez csak egy kiragadott példa, de a lényeg az, hogy csak számodra megfelelő feltételekkel írj alá munkaszerződést.

Jó esetben még az első nap előtt megkapod a munkaköri leírásod. Ha esetleg nincs ilyen a cégnél, akkor érdemes, akár közösen is, készítni egyet, mert az megkönnyíti az együttműködést, hiszen abban van leírva részletesen, hogy az általad betölteni kívánt pozícióhoz milyen feladattok, felelősségi körök és elvárások tartoznak. Ezek képezhetik alapját a (fél)éves értékeléseknek, további szakmai fejlődésednek, vagy előrelépésednek, és nem utolsó sorban a bónuszodnak.

Ha mindez rendben van, elfogadható az ajánlat, aláírtad a munkaszerződésed és tisztában vagy a munkakör részleteivel, akkor jöhet a kezdés, és a próbaidő. Ez utóbbiról fogok írni a jövő héten.

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.