Mi áll a fesztiválmunka hátterében?

by | aug 2, 2019 | Álláskeresési tippek

Akárhol járunk, a legtöbb fiatalnak a nyárról a bulizás, kikapcsolódás jut eszébe. Magyarországon ez kifejezetten potenciális lehetőség, mivel számos fesztiválon tudnak részt venni a fiatalok és az idősek egyaránt, attól függően milyen zenéket/előadókat szeretnek. Azonban manapság, aki egy VOLT fesztiválra, Balaton Soundra vagy Sziget fesztiválra szeretne menni, annak bizony jelentős összeget félre kell tennie. Vagy mégsem?

Rengetegen járnak el dolgozni ezekre a rendezvényekre azért, hogy megspórolják a bérlet vagy a napijegy árát és kvázi ingyen tudjanak partizni a koncerteken.
Ebben a cikkünkben az ilyesfajta munkák hátterét fejtjük ki.

Külső szemszögből

Sokaknak az az első gondolatunk ezekről a nyári, fesztivál munkákról, milyen szuper, SŐT! van, aki még pénzt is tud keresni azzal, hogy szórakozzon. A következő feltételezés az összetartó csapat, a jó társaság, segítőkész és laza főnökök. Ezek ugyan igaz, de elhamarkodott feltevések, mint mindennek, úgy ennek a munkafajtának van árnyoldala is.

De mi van akkor mögötte?

Diákmunkások: Ők általában a vendéglátásban pultosként illetve a színpadépítésnél és bontásnál műszaki szakmunkásként találnak maguknak állást, ami természetesen szövetkezeten keresztül történik, így jelentősen alacsonyabb órabérért dolgoznak. Azt szokták mondani, hogy a fiatal szervezet rugalmas, ezt kihasználva a munkáltatók megtehetik, hogy több műszakra osztják be a diákokat, elvéve a lehetőséget az esti szórakozási lehetőségektől. Persze az éremnek van egy másik oldala, a bérlet mellett szoktak ingyenes kempinghelyet biztosítani, valamint nap (akár több) étkezést is. Emellett az esti munkaidő előtt el lehet menni egy-egy nagyobb előadót megnézni.

Önkéntesek: Ez a lehetőség rendszerint nem valami pénztárcakímélő annak ellenére, hogy munkára jelentkezik az ember. De még ezt leszámítva is nagyon gyakran keresnek a fiatalok önkéntes munkát a fesztiválokra, ahol a bulizás élvezi a prioritást. Gyakorlatilag így díjmentesen lehet bejutni a rendezvényekre és néhol még szállás is biztosított. Összességében egyszerűbb munkát kell végezni (pl. karszalagok felhelyezése, szemétszedés), viszont a munkaidő a legtöbb esetben 6 órás munkaidő szokott lenni, ami nem annyira megterhelő az éjszakai szórakozás előtt vagy után.

Hostok/hostessek: Bátran ki lehet jelenteni, hogy a fesztivál melók közül ez a legjobb, hiszen egy elég jó órabérben lehet vállalni és viszonylag kellemes 6-8 órás munkaidőben. Az egyetlen buktatója ennek az opciónak, hogy kevés van belőle a népszerűségéhez képest. Sokan versenyeznek ilyesfajta munkáért, szóval mindig résen kell lenni már hónapokkal a szezon előtt.

 

Összefoglalva, mindegyik alternatívánál először végig kell gondolni mi az elsődleges cél –a pénz keresés vagy a bulizás – és utána egyértelmű melyikre esik a választás. Ha pedig már el is döntötted, hogy alkalmi munkát vállalnál, akkor repülj rá a megannyi állásajánlatra a portálunkon!

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!