Mi áll a fesztiválmunka hátterében?

by | aug 2, 2019 | Álláskeresési tippek

Akárhol járunk, a legtöbb fiatalnak a nyárról a bulizás, kikapcsolódás jut eszébe. Magyarországon ez kifejezetten potenciális lehetőség, mivel számos fesztiválon tudnak részt venni a fiatalok és az idősek egyaránt, attól függően milyen zenéket/előadókat szeretnek. Azonban manapság, aki egy VOLT fesztiválra, Balaton Soundra vagy Sziget fesztiválra szeretne menni, annak bizony jelentős összeget félre kell tennie. Vagy mégsem?

Rengetegen járnak el dolgozni ezekre a rendezvényekre azért, hogy megspórolják a bérlet vagy a napijegy árát és kvázi ingyen tudjanak partizni a koncerteken.
Ebben a cikkünkben az ilyesfajta munkák hátterét fejtjük ki.

Külső szemszögből

Sokaknak az az első gondolatunk ezekről a nyári, fesztivál munkákról, milyen szuper, SŐT! van, aki még pénzt is tud keresni azzal, hogy szórakozzon. A következő feltételezés az összetartó csapat, a jó társaság, segítőkész és laza főnökök. Ezek ugyan igaz, de elhamarkodott feltevések, mint mindennek, úgy ennek a munkafajtának van árnyoldala is.

De mi van akkor mögötte?

Diákmunkások: Ők általában a vendéglátásban pultosként illetve a színpadépítésnél és bontásnál műszaki szakmunkásként találnak maguknak állást, ami természetesen szövetkezeten keresztül történik, így jelentősen alacsonyabb órabérért dolgoznak. Azt szokták mondani, hogy a fiatal szervezet rugalmas, ezt kihasználva a munkáltatók megtehetik, hogy több műszakra osztják be a diákokat, elvéve a lehetőséget az esti szórakozási lehetőségektől. Persze az éremnek van egy másik oldala, a bérlet mellett szoktak ingyenes kempinghelyet biztosítani, valamint nap (akár több) étkezést is. Emellett az esti munkaidő előtt el lehet menni egy-egy nagyobb előadót megnézni.

Önkéntesek: Ez a lehetőség rendszerint nem valami pénztárcakímélő annak ellenére, hogy munkára jelentkezik az ember. De még ezt leszámítva is nagyon gyakran keresnek a fiatalok önkéntes munkát a fesztiválokra, ahol a bulizás élvezi a prioritást. Gyakorlatilag így díjmentesen lehet bejutni a rendezvényekre és néhol még szállás is biztosított. Összességében egyszerűbb munkát kell végezni (pl. karszalagok felhelyezése, szemétszedés), viszont a munkaidő a legtöbb esetben 6 órás munkaidő szokott lenni, ami nem annyira megterhelő az éjszakai szórakozás előtt vagy után.

Hostok/hostessek: Bátran ki lehet jelenteni, hogy a fesztivál melók közül ez a legjobb, hiszen egy elég jó órabérben lehet vállalni és viszonylag kellemes 6-8 órás munkaidőben. Az egyetlen buktatója ennek az opciónak, hogy kevés van belőle a népszerűségéhez képest. Sokan versenyeznek ilyesfajta munkáért, szóval mindig résen kell lenni már hónapokkal a szezon előtt.

 

Összefoglalva, mindegyik alternatívánál először végig kell gondolni mi az elsődleges cél –a pénz keresés vagy a bulizás – és utána egyértelmű melyikre esik a választás. Ha pedig már el is döntötted, hogy alkalmi munkát vállalnál, akkor repülj rá a megannyi állásajánlatra a portálunkon!

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.