2019-es nyugdíjszabályozás, és várható nyugdíj emelés 2020-ban

by | máj 21, 2019 | Hírek

A Kormány benyújtotta az idei Konvergencia programját, amiben benne van, hogy a nyugdíjak 2,8%-kal emelkedhetnek januártól. Az idén és jövőre is sor kerül nyugdíjprémiumok kifizetésre, hiszen a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot.

A KSH adatai szerint 2018-ban az élelmiszerek 4,2 százalékkal drágultak (a nyugdíjasokat ez az átlagnál erőteljesebben érintheti). A legnagyobb mértékben, 5,6 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt. Az egyéb cikkeké átlagosan 3,8, a szolgáltatásoké 1,6, a háztartási energiáé 1,4 százalékkal emelkedett.     

Hasonlóan a minimálbérhez, van minimális nyugdíj is, amelynek mértéke a minimálbérhez hasonlóan törvényileg szabályozott. Az öregségi nyugdíj legkisebb összege, közismert nevén a nyugdíjminimum a mindenkori öregségi nyugdíj minimális összege, melynél alacsonyabb öregségi nyugdíjba senki sem részesíthető, aki teljes öregségi nyugdíjra jogosult.

Az öregségi nyugdíjminimum összege 2008 óta változatlan. 2019-ben is az öregségi nyugdíj legkisebb összege (minimál nyugdíj / nyugdíjminimum) havi 28.500 Ft.

Az átlagnyugdíj összegének évről-évre való növekedése eltér a nyugdíjemelés mértékétől, mert az újonnan nyugdíjba vonulók kezdőnyugdíjának összege többnyire magasabb, mint a meglévő nyugdíjak összegének átlaga. Vagyis akik most mennek nyugdíjba, magasabb összegre számíthatnak, mint a már nyugdíjban lévők.

Az az életkor, amelynek elérésétől az öregségi teljes- vagy résznyugdíj megállapítható, emelésre kerül, jövőre már a nők és a férfiak esetében is a 65. betöltött életév lesz a nyugdíjazhatóság határa. További feltétel, hogy az igénylő a jogosultsághoz szükséges szolgálati időt megszerezte. A teljes öregségi nyugdíj megállapításához 20 ledolgozott év szükséges, a 15 év szolgálati idővel rendelkezők résznyugdíjat kapnak. Természetesen a korhatár betöltése után is választhatja azt a lehetőséget, hogy dolgozik tovább, akár nyugdíj mellett is.

Az öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatára annak, aki

  • január 1-je előtt született, a betöltött 62. életév,
  • 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. nap,
  • 1953-ban született, a betöltött 63. életév,
  • 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. nap,
  • 1955-ben született, a betöltött 64. életév,
  • 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183. nap,
  • 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.

Pénzügyileg tehát jobban járnak azok, akik később vonulnak nyugdíjba, hiszen magasabb összegre számíthatnak. Viszont ezzel egy időben a nyugdíj korhatár emelésével akár évekkel is több lehet a szolgálati idejük.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.