Budapesten dolgozom – Hol éri meg lakni?

by | febr 4, 2019 | Hírek

Utána jártunk az örök kérdésnek! Mi éri meg jobban: ingázni az otthonunk és a munkahelyünk között, vagy felköltözni a fővárosba? Ez egy nagyon sok tényezős kérdés és nem is lehet egyértelmű választ adni rá, hiszen mindenkinek más-más szempontok játszanak döntő szerepet. Én például szívesebben fizetem a budapesti drágább albérletet, minthogy reggel fél óránál többet kelljen utaznom a munkahelyemre. Mégis abszolút megértem azokat, akik pont ennek az ellenkezőjét gondolják. Nézzük hát meg, hogy mik az előnyök és mik a hátrányok a különböző lehetőségeknél.

Minden esetben egy olyan családdal számoltunk, ahol két felnőtt (aktív kereső) és egy 6 év alatti gyerek van (ők ingyen utaznak a tömegközlekedésen felnőtt kíséretében). Az albérlet árakat 50-60 nm alapterületű, 1.5-2 szobás lakással számoltuk. Az albérletáraknál fontos megjegyezni, hogy elég nagy a szórás – elhelyezkedéstől, állapottól és felszereltségtől függően akár 100 000 forint különbség is lehet a bérleti díjak között.

Budapesti élet

Azt mindannyian tudjuk, hogy a budapesti átlagkereset magasan meghaladja bármely más régióét. A KSH 2018-as adatai szerint ez az összeg 265 000 forint (ez még a második helyen lévő Győr-Moson-Sopron megyei 213 000 forintos átlagnál is 50 000 forinttal több). Viszont az albérlet árak is jóval magasabbak, mint bárhol máshol: átlagosan 170 000 forintot kell kifizetnünk a lakhatásért, plusz a rezsi, amit számoljunk 55 000 forinttal. A hatályos szabályoknak megfelelően, már nem számít munkába járásnak az, ha Pesten belül közlekedünk (át kell lépni városhatárt, hogy annak számítson), vagyis támogatás sem jár rá. A felnőtt BKK bérlet 9 500 forint, ami két ember esetében 19 000 forintot jelent. Ezek alapján havonta 244 000 forint a fix kiadásunk, 286 000 forintunk marad minden egyébre.

Az anyagiakon túl, vegyük figyelembe a munkába járás időtartamát – jóval kevesebbet utazunk, mint azok, akik az agglomerációból járnak be minden nap. Valamint sokkal több lehetőségünk van válogatni óvodák, iskolák között.

 

A városhatáron kívül

Ha az agglomerációs körzetben szeretnénk lakás bérelni, lényegesen barátságosabb árakkal találkozhatunk. Átlagosan 40 000 forinttal kerül kevesebbe egy lakás, ugyanazokkal a feltételekkel, vagyis itt csak 130 000 forintot kell bérleti díjra félre raknunk (a rezsi összege ugyanúgy 55 000 forint). Az utazási költségünk viszont jelentősen megnő: a távolsági busz- vagy vonat bérlet (25-30 km-re) 21 400 forint, két főre számolva havi 42 800 forint plusz a budapesti bérlet 19 000 forintért. A távolsági járatokra a munkáltatóknak kötelességük utazási költségtérítést adni (legalább a bérlet vagy jegy árának 86%-át) Budapest közigazgatási határáig. Vagyis a távolsági bérlet 42 800 forintjából minket csak 6 000 forint terhelhet. Ezzel a havi fix költségünk 210 000 forintra jön ki, ami havi 34 000 forintos megtakarítást jelent a pesti élethez képest, 320 000 forintunk marad a napi megélhetésre. Ezért a plusz pénzért cserébe reggelente jelentősen többet utazunk, korábban kell kelnünk és nagyobb gondot okozhat a gyerekek óvodába/iskolába járása, illetve az onnan való hazamenetel is.

Budapesten lényegesen több munkahely van, mint bármelyik másik megyében és a munkanélküliségi ráta is alacsony (3.5%), vagyis könnyebb elhelyezkedni, ezért abszolút érthető, hogy sokan szeretnének felköltözni vidékről. A számolásaink alapján egyértelműen olcsóbb Budapest környéki várost választani lakhelynek, könnyebben maradhat a hónap végére félre tenni való pénzünk. Azt viszont nem mondhatjuk, hogy egyértelműen jobb is, hiszen mindenkinek a saját preferenciái alapján kell döntenie: a megspórolt pénz vagy idő mértéke a fontosabb.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.