Élj Zölden, élj boldogabban! – 5 tipp a környezettudatos életért!

by | okt 17, 2019 | Hírek

Korábbi cikkünkben már részletesen kifejtettük a munkahelyen való környezettudatos életet, de mindannyian pontosan tudjuk, hogy bár a nap jelentős része munkával telik, nem csak abban az időszakban kell figyelnünk a környezetünkre. Ebben a cikkben olyan tippeket gyűjtöttünk nektek össze, ami leginkább a hétköznapokra vonatkozik.

A legtöbben azt gondolják, hogy „Persze, majd pont miattam fog megváltozni a globális felmelegedés..”. Nos, aki így látja, annak valamilyen szinten igaza is van, de ahogy a jól ismert mondás is tartja „Sok kicsi sokra megy.”. Együtt tudunk nagy változást elérni, úgyhogy lássuk azokat a tippeket, amikkel egyénileg hozzájárulhatunk élőhelyünk jobbá tételéért.

  • Hulladékok újra hasznosítása – „Ami neked szemét az másnak kincs.” közmondását gondold újra, csinálj a hulladékból valami értékeset. Rengeteg videót találsz fent az interneten, ami arról szól, hogyan készíts régi újságokból papírmasét, vagy dobozos üdítők dobozaiból csikktartót. A lehetőségeknek csupán a képzeleted szab határt!
  • Fáradt olaj kérdéskör – Sajnos a legtöbb (nagy) városi lakó könnyen el tud kényelmesedni, és egy nagyobb adag sültkrumpli sütése után a megmaradt, használhatatlan olajt egy könnyű mozdulattal beleöntik a lefolyóba, ami komoly kockázattal ját a környezetünkre nézve. Azonban örömmel tájékoztatunk – amennyiben összegyűjtöd a fáradt olajt – számos benzinkútnál le tudod adni, ahol végsősoron újrahasznosítják.
  • Házi készítésű tisztító – és tisztálkodószerek – Nemcsak, hogy kifejezetten jobbat tesz a bőrödnek, de a környezetet is megóvod attól, hogy a káros anyagok a lefolyóba kerüljenek. Ha van egy kevés időd böngészni, rengeteg receptet találsz.
  • Felesleges műanyagzacskók – Ha már tudod, hogy elmész egy kisebb vagy nagyobb bevásárlásra, akkor készülj textilzacskóval, és máris eggyel kevesebb zacskó kerül a kukába. Ha véletlenül elfelejtenéd, akkor sincs semmi gond, az üzletek is egyre inkább figyelnek, hogy a műanyagzacskók helyett a papír tasakot népszerűsítsék, sőt már a zöldség – vagy gyümölcsvásárláshoz is kaphatóak többször használható tárolózacskók.
  • Takarékos áramhasználat – Persze azt mondani sem kell, hogy ha nem vagy otthon, akkor ne legyen felkapcsolva a lámpa. De ha egy mód van rá, akkor használj természetes fényeket, és ha este csak rövid időre mész ki a szobából, nem szükséges leoltani a villanyt, hiszen az még több energiával jár.
  • Használt ruhák – Nem kell rongyokra gondolni, ha használt ruhákról van szó, sokan viszik el egy pár használat után a ruhagyűjtőkbe márkás darabjaikat, amit az eredeti áruk negyedéért tudsz megvásárolni. Kifejezetten pénztárcakímélő megoldás és ezzel sem támogatod a ruhák – egyébként roppant környezetszennyző – tömegtermelését.

Amennyiben megfogadod ezeket az apró kis tanácsokat, és beolvasztod a mindennapjaidba, akkor nemcsak, hogy tisztább lelkiismerettel tudsz elaludni, hogy aznap is tettél valamit az értékes bolygónkért, hanem még a pénztárcádat is megkíméled a felesleges költségektől!

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!